Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukop imigranata u

Nepoznatim utopljenicima križ na grobu iako su većina muslimani

'Coffins (in white) of children are seen alongside coffins of other victims from a shipwreck off Sicily, in a hangar of the Lampedusa airport October 5, 2013. Rough seas again blocked efforts to recov
Foto: Reuters
1/3
15.10.2013.
u 21:32

Svi poginuli imigranti koji nisu identificirani bez posebnih ceremonija pokopani su u ljesovima u gradske grobnice. Na njihove grobove postavljene su ploče ili drveni križevi bez obzira na to koje su vjere kako bi imali dostojanstven pokop.

Na malom gradskom groblju otoka Lampeduse postoje bezimeni križevi zabijeni u zemlju. Tu su pokopani imigranti koji nisu bili identificirani. Bez obzira na to što možda nisu katolici, ipak su im stavili križ na grob jer je to znak poštovanja. Na gradskom groblju nema više mjesta, kazala je gradonačelnica Lampeduse Giusi Nicolini.

Većina od 363 imigranta koji su stradali 3. listopada, kada je potonulo plovilo s oko 500 izbjeglica, nije identificirana. Prvih 150 ljesova s poginulim imigrantima stiglo je iz Lampeduse brodom talijanske ratne mornarice u sicilijansku luku Porto Empedocle i bit će pokopani na gradskim grobljima pokrajine Agrigento. Za nekoliko dana stići će i drugi ljesovi s Lampeduse na Siciliju.

Muslimanski običaji

Pozvani su načelnici mjesta i gradova na Siciliji da kažu mogu li i koliko imigranata pokopati. Grad Agrigento, na primjer, na groblju Piano Gatta može pokopati 87 odraslih osoba i 48 djece. I druge općine u okolici, kao Joppolo, dale su svoj pristanak za ukop imigranata.

Sicilijanski grad Messina, kao i mjesta u okolici (Capri Leone, Capo d'Orlando, Gioiosa Marea, San Salvatore di Fitalia i Santo Stefano Camastra) već su dali svoj pristanak za pokop imigranata. Svaki prema mogućnostima. Neki su kazali kako imaju mjesto za jedan lijes, drugi za dva-tri itd., ali svi su solidarno preuzeli teret pokopa imigranata.

Bez obzira na to što je vlada Eritreje talijanskoj vladi ponudila da će preuzeti 300 žrtava brodoloma, ponuda se neće moći prihvatiti. Naime, talijanski zakoni predviđaju da se posmrtni ostaci osobe poginule na talijanskom teritoriju mogu prenijeti u drugu državu samo ako je osoba identificirana i ako to zatraži njezina obitelj. Samo je mali broj od gotovo 400 poginulih imigranata identificiran pa će svi biti pokopani u gradske grobnice talijanskih općina.

Mons. Konrad Krajewski, posebni izaslanik pape Franje, na Lampedusi je, u hangaru zračne luke, blagoslovio ljesove prije no što su brodom prevezeni na Siciliju. Na taj način, bez obzira na vjeru pokojnika, svi su primili posljednji vjerski pozdrav.

U nekim su talijanskim gradovima otvorili i groblja za muslimane. U Torinu, na primjer, na gradskom groblju još je potkraj osamdesetih godina određen prostor za muslimane. Musliman ne smije biti pokopan zajedno s pokojnicima druge vjere i trebao bi biti ukopan na dan smrti. Ne smije biti kremiran ili smješten izvan zemlje (u nišama, na primjer) i ako je moguće, trebao bi biti ukopan bez lijesa, polegnut na bok i prema Meki. Grobovi trebaju biti jednostavni i bez slika, pa čak i bez spomen-ploče.

Bez ceremonija

No, svi poginuli imigranti koji nisu identificirani bez posebnih ceremonija pokopani su u ljesovima u gradske grobnice. Na njihove grobove postavljene su ploče ili drveni križevi bez obzira na to koje su vjere kako bi imali dostojanstven pokop.

Inače, katoličke pogrebne ceremonije u Italiji razlikuju se od onih u Hrvatskoj. Misa za pokojnika služi se u crkvi kojoj je pripadao po mjestu boravka ako obitelj nema posebnih zahtjeva ili ako nije riječ o poznatoj osobi.

aBit će upotrebljeni droni, letjelice bez pilota, u operaciji nadziranja Sredozemlja u suzbijanjau tajne imigracije, te spašavanja. Bit će upotrijebljeni i helikopteri s infracrvenim zrakama, te će biti upućena nova plovila talijanske ratne mornarice, kazao je jučer talijanski ministar obrane Mario Mauro na koncu sastanka vlade u palači Chigi na kojem se raspravljalo o imigraciji slijedom posljednjih tragedija.

>> Sredozemno more postaje grobnica imigranata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije