Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovi se ne plaćaju više od godinu dana

“Neplaćeno 19 mlrd. kn – ako nam Vlada hitno ne pomogne, nestajemo”

petar lovrić
Antonio Bronić/Pixsell
12.11.2009.
u 17:47

Udruga malih i srednjih poduzetnika pozvala Vladu RH da hitno uvede direktive EU kojima se rokovi plaćanja ograničavaju na 30 do 60 dana.

Nepodmirene obveze u hrvatskom gospodarstvu u prvih osam mjeseci ove godine porasle su prema istom lanjskom razdoblju 40,1 posto i iznose 17,2 milijarde kuna, što je poduzetnike dovelo na rub opstanka, upozorio je danas u Zagrebu Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Nekultura plaćanja
– Ako se situacija uskoro ne promijeni, mali i srednji poduzetnici bit će prisiljeni u sljedećih nekoliko mjeseci dalje rezati investicije i smanjiti broj zaposlenih. Očekuje se od 20 do 30 tisuća novih otkaza – upozorio je Lovrić.

Mali i srednji poduzetnici zapošljavaju 893.561 radnika, što je 76 posto ukupnog broja zaposlenih u gospodarstvu i ostvaruju 44 posto hrvatskog BDP-a. Najvećim problemima, uz likvidnost koja je prerasla u “nekulturu plaćanja”, poduzetnici ističu otežan pristup financijama, netransparentnost javne nabave, skupu državnu upravu i kao najvažnije – previsoke porezne namete.

– Najveći su dužnici državne tvrtke, većinom iz cestogradnje – Hrvatske ceste... i sve druge koje su naslonjene na taj sektor. Čak 78 posto dugova odnosi se na razdoblje dulje od jedne godine. Tražimo da se hitno uvedu direktive EU o poštovanju rokova plaćanja koji su ondje od 30 do 60 dana i uvedu stroge kazne za prekršitelje – prenio je jedan od hitnih zahtjeva Vladi RH Stjepan Vučagić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Poduzetnici traže i olakšan pristup financijama, odnosno kreditima, subvencioniranu kamatu i reprogramiranje kredita, smanjivanje neporeznih davanja 10 posto te da se smanji administrativni teret za male tvrtke koji je deset puta skuplji nego u velikim poduzećima.

Socijalna okupacija
Poduzetnici su objavili da je trenutačno insolventno 23.785 tvrtki i 34.368 obrtnika, što je 48 posto više nego lani.

– Tako prestaje tržište, umiru konkurentnost i malo poduzetništvo. Uz nedosljednu Vladinu politiku najveći je krivac sudstvo jer poduzetnik umre tri puta prije nego što dobije sudsku presudu – upozorio je Vučagić. Poduzetnici su prozvali Vladu i da ne potiče poduzetništvo nego je dopustila “socijalnu okupaciju”, jer svi koji imaju neki problem rješenje očekuju od Vlade. Kao dugoročno rješenje mali i srednji poduzetnici predložili su poticanje ulaganja u cestogradnji, stanogradnji i obnovljivim izvorima energije.

Fina je danas objavila da su nepodmirene obveze tvrtki potkraj rujna iznosile 19,3 milijarde kuna, što je 47,5 posto više, a dugovi insolventnih fizičkih osoba iznosili su ukupno 4,75 milijarda kuna.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:23 12.11.2009.

Nestanite,Hrvatska će sve što treba uvesti

OB
-obrisani-
19:18 12.11.2009.

Za sada je najvažnije da mi u vladi opstanemo pod svaku cjenu,kako bi se i dalje borili svim snagama za još veći boljitak sviju vas.Predlažem povečanje PDV-a na 30%

TI
tihimir
22:52 12.11.2009.

Guverner ove godine smanjio novčanu masu za 14% kako bi sačuvao sveti tečaj, a što nema love na tržištu, pa nitko nikom ništa ne plaća baš ga briga. Što će zbog toga u idućih 5 mjeseci 50.000 ljudi ostati bez posla baš ga briga. glavno je stabilna kuna kako bi uvoznici i dalje uvozili na kredit, zarađuju strani proizvođaći, zarađuju banke na kamatama a i on dobije poneko priznanje od THE ECONOMIT-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije