Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pridnjestrovlje
Povratak na članak

‘Nemojte iskušavati rusku snagu u Moldaviji’

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta se oblast odcijepila i 1992. proglasila neovisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje

Komentari 30

BF
brkonja fra brkati
08:16 02.10.2014.

Rusi bi trebali napustiti Moldaviju i prepustiti je EU i NATO te dopustiti Amerima da tamo naprave veliku vojnu bazu jer je to oduvijek bio američki prekomorski teritorij.

VL
MX
Mister X
01:33 02.10.2014.

Ruski medvjedići niste se baš pokazali kao demokrati- Ameri i koalicija da problem riješite vojno u Ukrajini i to če vam se obiti o glavu i pljuvat če vas svi mali i pišati po nozi svjesni da ste kilavi nedigurnirni strašljivi i da neznate poput zapada Amerike da štitite svoj napadnuti narod u susjedstvu. Nevidite da ste izgubili bitkui da nemate sistema da sprijećite polagano ali sigurno neprimjetno stiskanje omče ...

VL
Avatar spira
spira
09:29 02.10.2014.

U 1. tisućljeću pr. Kr. područje Moldavije nastavali su Kimerijci, Geti, Skiti i Dačani. Od 1. do 3. stoljeća dio Moldavije je pod vlašću Rimskog Carstva, dok je u doba seobe naroda naseljavaju Slaveni i Anti, a od 9. do 11. stoljeća Uliči i Tiverci. Od 9. do 13. stoljeća Moldavija je bila u sastavu Galičko-Volinske kneževine i Kijevske Rusije. Godine 1359. utemeljeno je neovisna Moldavska kneževina na čelu s Bogdanom, vlaškim vojvodom. Vrhunac moći doseže u doba vojvode Stjepana III. Velikog ili Moldavskog kada se uspješno suprostavlja napadima s poljske, ugarske i osmanske strane. Moldavija je često od 1711. do 1812. bila poprište sukoba između Osmanlija i Ruskog Carstva. Godine 1917. do 1918. dio Moldavije zauzimaju sovjetske postrojbe, a u veljači 1918. Rumunjska (Besarabiju). Godine 1940. Rumunjska prepušta Besarabiju čime se uspostavlja Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika. U Drugom svjetskom ratu Moldavija je bila pod rumunjskom i njemačkom okupacijom, a 1944. zauzima je Sovjetski Savez.

VL
Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:12 02.10.2014.

Pandorina kutija je otvorena od NATO saveza organiziranom stranom vojnom intervencijom i prekrajanjem granica te odvajanjem Kosova od tadasnje SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore). Sada je Kosovo Americka vojna baza. Sada im se taj scenario razbija o glavu. Trebalii su o tome misliti 1999, ali nisu predvidjeli odlazak Jelcina i dolazak Putina koji je ponovno Rusiju vratio na svjetsku scenu, a to je totalno pokvarilo zapadne imperijalne planove o globalnoj hegemoniji.

VL
Avatar d-ano
d-ano
19:30 25.11.2014.

Sto vec ne pocnu taj atomski rat ,,da vidimo ko ce pobjedit.Molicu prvo Amei sa Rusima direkt a onda natoo,sve po redu i po velicini ,fer ....

VL
SN
snoopy58
00:24 02.10.2014.

Moldavija i jest izmišljena država, pola Rusi, pola Rumunji

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:52 02.10.2014.

Kažu neki "još jedna krajina"....Oni koji ne razumiju geopolitiku i koji uporno sve trpaju u vizuru ovih prostora, ne bi trebali geopolitiku niti komentirati, no svatko ima pravo iznijeti mišljenje pa i pogrešno. Govoreći u kontekstu ovdašnjih zbivanja i "krajinama".... srbi su dobili svoju krajinu u vidu "republike srpske koju im nisu omogućili niti Rusi, niti Nijemci, a ponajmanje Hrvati i Bošnjaci, nego upravo Amerikanci. Čak što više ni pojedini srbi (baš poput naših pojedinaca Hrvata) ne vide razmjere učinjenog od strane SAD za srbe i srbiju. Doista "oduzeli" su im Kosovo, zemlju koja je prestala biti srpska onoga trenutka kada su albanci počeli činiti veliku većinu na tom prostoru. dakle znatno prije "oduzimanja" čineći time uslugu Srbiji i obeštećenje u vidu "republike srpske" etnički gotovo čistog teritorija koji čini 49% BiH i čije čišćenje im je opet omogućio "zapad", isti onaj "zapad" koji je nama otvoreno prijetio vojnom akcijom ukoliko ne zaustavimo naše akcije protiv srpskih tvorevina, o sankcijama na oružje je suvišno govoriti, kada su uvidjeli da ćemo sa podrškom ili bez podrške zapada krenuti u oslobađanje svehrvatskog teritorija, dali su nam potporu, "potporu" koju smo skupo platili našom neovisnošću i danas smo tu gdje jesmo, sve odluke o nama donose drugi. Dakle postavljam pitanje svim onima koji ne vide realnu sliku - s kojim pravom Amerika može dijeliti i oduzimati teritorije diljem svijeta, dok se to isto pravo spočitava primjerice Rusiji. S kojim pravom mogu upadati na teritorij Sirije bez suglasnosti sirijske vlade dok se to isto spočitava Rusiji u slučaju Ukrajine bez suglasnosti ukrajinske vlade, zar samo zato što je netko Bashara samoinicijativno proglasio "diktatorom"? Pa i pinochet je bio diktator ipak ga nikada nisu napadali, čak ni ružnu riječ uputili. Znači li to da ako rusija kaže za Porošenka da je "diktator", ima legitimno pravo napasti Ukrajinu? Čemu ta dvostruka mjerila.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
23:46 01.10.2014.

Još jedna "Kraina" po srpskom receptu iz 90-ih. Rusi se naselili na tuđu zemlju i po srpskom receptu "gdje je ruski humak tu je Rusija" prave probleme, izazivaju nestabilnosti i ratove. Ista škola, sva sreća pa smo imali Franceka na čelu dok je bilo vrijeme !!!

VL
Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
15:10 02.10.2014.

Ponovo manipulacije, ispiranje mozgova, za naredna teroristicka osvajanaja od strane NATO-a. Istog ovog NATO-a koji svakodnevno zato sto nam zeli dobro da sto prije obolimo i umremo baca otrove, viruse, pesticide iz njihovih aviona i tko zna sta jos testiraa nad nasim glavama. Ne bi me zacudilo da u skorijoj buducnosti stanovnistvo pocne naglo umirati.

VL
Avatar aunick
aunick
04:18 02.10.2014.

Moldava je kao entitet ili drzava pod istim imenom postojala od 1359, od 1538 je turska vazalna drzava, a Rusi su je okupirali 1812. Drzava pod imenom Rusija postoji od 1724 kad Moskova prisvaja staro ime Kijevske Rusije. Rusi su se, u Moldavu, na lijevu obalu Dnjestra naseljavali od 1930 da bi 1989 cinili 26 % pucanstva toga podrucja, a 1991 uz pomoc ruskih tenkova su proglasili svoju JAO drzavu, priznatu jedino od Putkovih geroja. Rusi, osvajaci i otimaci tudje zemlje uvjek imaju punu podrsku cetnika i veliko srba na ovom portalu, pa je duznost svakog nasega postenog covjeka da istinom potpomogne narodu Moldove.

VL
PA
pancevo
16:47 02.10.2014.

Ponovo se stvaraju "Vojni Blokovi" s'tim sto je "Istocni" ostao veran svojim principima ali sa promenom politickog sistema. "Zapadni Saveznici" su se stopili sa bivsim "Nacistima" pod NATO okriljem. NATO-va konstantna opozicija svemu Ruskom ( ili Pravoslavnom kao kod Srbije) to cisto pokazuje!

VL
Avatar El Indio
El Indio
07:16 02.10.2014.

Na predsjednickim izborima 1991. je pobjedio Dzhokhar Dudayev i proglasio nezavisnu Cecensku republiku Ichkeria sto Rusija nije priznala i poslala tenkove za Grozni

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.