Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICA OSTAJE ISTA

HZZO podignuo cijene, jedna skupina građana skuplje će plaćati zdravstvene usluge

Zagreb: Hodnici u KB Sveti Duh
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
06.03.2024.
u 09:51

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poskupio je cijene zdravstvenih usluga od 2. ožujka 2024. godine odlukom Upravnog vijeća. Ta odluka ne mijenja ništa za pacijente koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje, dok svi oni koji ga nemaju morat će plaćati skuplje cijene zdravstvenih pregleda, dijagnostičkih postupaka, kao i bolničko liječenje.

"U bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti korigirane su vrijednosti koeficijenata za dijagnostičko-terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) i za dan bolničkog liječenja (DBL)", objavili su iz HZZO-a. HZZO je naveo za 24sata kako je za DTS povećanje od 1445,50 eura na 1619 eura, za DTP je povećanje od 9,30 na 10,20 eura, a za dan bolničkog liječenja cijena je s 20 povećana na 22 eura.

Navode kako su prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju osigurane osobe obvezne sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite. Kad je riječ o osobama bez dopunskog zdravstvenog, doći će do promjena i u visini sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

– Ako je iznos obveznog sudjelovanja od 20% pune cijene pružene usluge manji od propisanog postotka proračunske osnovice, osiguranik plaća propisani iznos postotka proračunske osnovice, ovisno o tome o kojoj usluzi je riječ – objašnjavaju u HZZO-u. Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ostaje nepromijenjena.

FOTO: Šibenskoj bolnici novi CT vrijedan 640 tisuća eura

Zagreb: Hodnici u KB Sveti Duh
1/10

Komentara 4

PO
podravina
12:54 06.03.2024.

Nek HZZO digne cijene Abortusa bez medicinskog opravdanog razloga na 10 000Eura, .

Avatar Dražen Katić
Dražen Katić
00:38 07.03.2024.

U gornjem tekstu stoji nekliko čudnih stvari. Prva od njih je da pacijenti koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, preglede i liječenje će morati skuplje plaćati. Vjerovatno većina ljudi koji nemaju dopunsko osiguranje, nemaju ni novca da ga plate. Znači onii koji nemaju novca, moraju platiti više od onih koji ga imaju dovoljno da si priušte dopunsko osiguranje. Svi mi koji smo srednje ili starije generacije znamo da to dopunsko osiguranje prije nije ni postojalo. Koji je bio razlog da se uvede ta vrsta dopunskog osiguranja znaju jedino oni koji su taj zakon u Saboru i izglasali. Ono što je meni poznato, jeste da kada dođem na poštu, u banku, kada idem platiti osiguranje za svoje vozilo, uvijek mi se postavlja isto pitanje: Imate li dopunsko zdravstveno osiguranje? Očito je da svi na tome dopunskom osiguranju dobro zarađuju.

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
11:17 06.03.2024.

HZZO podignuo cijene, jedna skupina građana uz Boga i domoljublje skuplje će plaćati zdravstvene usluge kao svoja na svome jer ima Balkansku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije