Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uljepšao joj život

\'Nemam čudnu kopču u kosi. To je mladunče lemura koje čuvam\'

Lemur (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/4
25.05.2012.
u 13:00

Sisavac je s Madagaskara i u ZOO-u ga je majka odbacila, a Jasna Stošić \"posvojila\" ga je te se brine o njemu s obitelji 24 sata dnevno dok ne stasa i ne vrati se pravoj obitelji

Kada za člana obitelji dobijete psa, to je velika obveza. No, kada vam u obitelj stigne majmunče lemura, koje dolazi s Madagaskara, briga je još veća. Tako je Jasna Stošić, veterinarka nutricionistica u zagrebačkom Zoološkom vrtu, \"posvojila\" King Juliana i odlučila se o njemu brinuti kao da je ravnopravan član obitelji.

Zdrav i razigran

Kako mladunče majka više nije mogla hraniti, osoblje Zoološkog vrta procijenilo je da ga se treba dohranjivati, pa je posebnu skrb o njemu preuzela Jasna, koja s mališanom provodi 24 sata na dan hraneći ga posebnim pripravcima svaka dva sata.

– Kad se majka više nije mogla brinuti za njega, cjelodnevnu brigu o King Julianu preuzela je cijela moja obitelj. Kad nam je došao, imao je samo 68 grama i u prva dva tjedna jako je malo napredovao. Nismo znali je li prihvatio zamjensko mlijeko. No brzo se prilagodio i sada je zdrav i razigran – rekla je Jasna Stošić.

Nosi ga u tobolcu

Odrasli lemur može težiti dva i pol kilograma i biti dugačak 45 centimetara, a rep mu je uvijek duži od tijela. Za brigu o mladunčetu Jasna ne dobiva nikakvu naknadu jer, kako kaže, najvažnije joj je da se mali sisavac razvije i da ga vrati u njegovu pravu obitelj. Preko dana mladunče nosi u tobolcu zavezanom oko sebe, a kada dođe kući, on skače po cijelom stanu, nije u kavezu.

– Nije tipičan ljubimac, ne grebe namještaj i ne obavlja nuždu posvuda. Zapravo, nuždu obavlja najviše na ruci moga sina. Moju majku, koja mi najviše pomaže oko njega, voli jednako kao i mene, dok oca grize za nos. Svi smo presretni s njim i uopće nam nije teško. Dapače, vrlo je zanimljivo imati majmunčića za ljubimca. Iako skače po kompjutorima i opremi, a i ponekad obavi nuždu gdje ne smije, i na poslu ima specijalan status – ističe Stošić.

Budući da mladunče lemura većinu vremena provodi obješeno za majčin vrat, King Julian najviše je – na Jasninoj kosi. Jednom joj je posjetitelj, ne znajući da ima lemura na glavi, uputio kompliment kako ima čudnu kopču u kosi. Reakcije posjetitelja Zoološkog vrata su pozitivne i kada je vide, svi žele pogledati što nosi u tobolcu.

No, svjesna je da će mladunče morati vratiti u prirodno stanište među roditelje.

– Počeli smo ga privikavati na grupu iz koje smo ga odveli. Zasad se najbolje prilagodio svojoj sestri koja ga je nabolje prihvatila. Većinu vremena provodi igrajući se s njom i znam da će se dobro snaći. No, kada dođe vrijeme rastanka, ja ću ga posjećivati. Iako će, kada spolno sazrije i bude u potrazi za djevojkom mene zapostaviti, nećemo se nikada zaboraviti – kazala je Stošić.

U Hrvatskoj postoje brojne udruge koje se bave ugroženim životinjama, ali malo je ljudi koji život mogu posvetiti čuvanju divljih mladunaca.

– Pozivam sve volontere koji stvarno žele pomoći da se pridruže nekoj od udruga. Njima uvijek treba ruka pomoći u othranjivanju mladunčadi, čišćenju, brizi za životinje. Vjerujem da će im te životinje uljepšati život, kao što je meni moj uljepšao King Julian – poručuje Jasna Stošić.

Ključne riječi

Komentara 1

KT
Kemo Terapija
14:03 25.05.2012.

jel to mladi Kong Julian?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije