Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rom i hrvatica

Nema tu filozofije. Zvao sam je k sebi i sada živimo zajedno

'02.04.2012., Parag - Dejan (Rom) i Valentina (Hrvatica) upoznali su se preko Facebooka. Brakovi i veze izmedju Roma i Hrvata rijetko se dogadjaju i nerado spominju. Valentina je zbog Dejana dosla iz
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
07.04.2012.
u 20:00

Dejan Ignac i Valentina Zrinščak, 17-godišnjaci, upoznali su se i zbližili na Facebooku. Ona je iz Krapine došla njemu u međimurski Parag i uklopila se u brojnu obitelj

– Upoznali smo se preko Facebooka i zaljubili! Nema tu neke filozofije. Pozvao sam je da dođe živjeti k meni i evo je u Paragu. Živimo zajedno kod mojih roditelja – smije se Dejan Ignac, mladić iz najvećeg romskog naselja u Međimurskoj županiji. To što mu je samo 17 godina njegovu obitelj, veli, nije začudilo jer je zajednički život maloljetnika među romskom nacionalnom manjinom čest. No, iznenadila ih je djevojka široka osmijeha koja se pojavila na vratima, držeći čvrsto Dejana za ruku.

Žele se zaposliti

Valentina Zrinščak je Hrvatica koja se u Parag doselila iz Krapine. Miješane veze i brakovi u romskoj zajednici vrlo su rijetki, a još su rjeđi slučajevi da Hrvatica dođe živjeti u romsku obitelj. To je, kažu mještani, donedavno bilo teško zamislivo.

– Na Facebooku sam dobio nekoliko prijedloga prijatelja koje možda poznajem. Među njima bila je i ona. Poslao sam joj zahtjev za prijateljstvo i tako je sve počelo. Dopisivali smo se i upoznavali. Kad sam vidio njezinu sliku, bila je to ljubav na prvi pogled, kao na TV-u. Jednog dana javila mi je da dolazi u Čakovec i zamolila me da dođem po nju na stanicu – priča Dejan. Valentina dodaje da su ispočetka bili samo prijatelji. Nije joj trebalo dugo da se odluči preseliti k njemu.

– Nisam puno znala o romskim običajima, a prvi koji sam naučila je da se zajednički život smatra brakom pa se zasad ni ne planiramo vjenčati. Praktično smo već u braku. Njegova obitelj jako me toplo primila – otkriva Valentina, koju je u novom domu posjetila i baka, koja ju je, kaže, i odgojila. Uvjerila se da joj je dobro i da je sretna. Dejan povremeno skuplja sekundarne sirovine i zaradi koju kunu. Valentina je prekinula školovanje u drugom razredu srednje škole. Želja joj je, kad postane punoljetna, a to će biti za dva mjeseca, upisati tečaj za frizerku i zaposliti se.

U skromnoj kući živi osmero ljudi. Uz Valentinu i Dejana, tu su i njegovi roditelji te braća i sestre.

"Nek se mladi vole"

Valentina kaže da joj odgovara vesela atmosfera u kući i brojna obitelj.

– Nek' se mladi vole, što im ja mogu reći? Glavno da su živi i zdravi. Hvala Bogu na kompjutoru koji ih je spojio – zadovoljna je Dejanova majka Evica. Voljela bi ipak, priznaje, da se vjenčaju. U Hrvatskoj brak može sklopiti poslovno sposobna osoba koja je navršila 18 godina, a iznimno se mogu vjenčati i maloljetnici koji su navršili 16 godina.

Za takav je brak potrebna sudska dozvola, a prije toga i razgovor sa socijalnim radnicima. U Zavodu za socijalnu skrb kažu da se na zajednički život maloljetnika nakon navršene 16. godine gleda popustljivije.

– Lijepo je vidjeti da se običaji mijenjaju i da Hrvatice dolaze k nama u selo. Dobili smo vodu i struju, imamo i ceste pa se kod nas sve bolje živi – kaže mještanin Marko Oršoš. Najveći je problem nezaposlenost jer takvih je velika većina punoljetnih muškaraca i žena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije