Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobna kamionska ruta

Nema tjeralice, a Srbi ga uhitili zbog ratnog zločina

veljko marić
Michael Palijan / VLM
20.04.2010.
u 18:47

Neki već nagađaju da Srbija sastavlja popise hrvatskih državljana koristeći se i podacima iz Registra branitelja.

Hrvatski državljanin Veljko Marić iz Grubišnog Polja, koji je u ponedjeljak uhićen na graničnom prijelazu Gradine, između Srbije i Bugarske, zbog sumnje na ratni zločin, u trenutku uhićenja nije bilo ni na Interpolovoj tjeralici ni na popisima osumnjičenih za ratne zločine koje dvije države izmjenjuju. Sad je u pritvoru koji mu je odredilo Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Zahtjev za istragu
Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije protiv Marića je podnijelo zahtjev za provođenje istrage zbog sumnje da je 1991. u selu Rastovac kraj Grubišnog Polja ubio civila u čiju je kuću došao u potrazi za oružjem.

– Vozio je više desetaka puta preko istog graničnog prijelaza, i za mene i za druge vlasnike kamiona. Nikada nije imao problema, a sad tvrde da je nekoga zaklao – kazao je prijevoznik Stjepan Vargić za kojeg je Marić vozio kamion. Zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je Marić jučer doveden pred istražnog suca Milana Dilparića te da se branio šutnjom.

– To što ga vi ne tražite ne znači da ga ne tražimo mi – dodao je Vekarić. Za Marićem nije raspisana Interpolova tjeralica, a doznajemo i da Marić nije na popisima osumnjičenih za ratne zločine koji se između Hrvatske i Srbije izmjenjuju po reciprocitetu. Hrvatska je sve svoje popise osumnjičenika za ratne zločine dostavila veleposlanstvima u BiH i Srbiji te institucijama u tim državama. Neki već nagađaju kako bi Srbija mogla imati – ili sastavljati – nove popise hrvatskih državljana bez sistema reciprociteta, možda koristeći se i podacima iz hrvatskog Registra branitelja objavljena na internetu. Marić je, inače, uredno uveden u tom registru, gdje stoji da je u Domovinskom ratu sudjelovao od kolovoza 1991. do kraja listopada 1995.

Slučaj Jurišić
Marićev slučaj, kažu, podsjeća na slučaj Ilije Jurišića, državljanina BiH i Hrvatske, ali ne i Srbije, koji je, unatoč silnim prosvjedima iz BiH, u Beogradu uhićen, optužen, procesuiran i osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin u Sarajevu počinjen 1991. nad srpskim narodom.

Žena i djeca u šoku, suborci traže pomoć države
Vijest o uhićenju Veljka Marića, koji ondje živi sa suprugom i troje malodobne djece, njegovim rodnim Grubišnim Poljem odjeknula je kao puška. Supruga nije željela ništa komentirati. Reagirali su i njegovi suborci okupljeni u grubišnopoljskom ogranku udruge UDVDR. Pismom su od ministarstava branitelja, pravosuđa, vanjskih poslova i Državnog odvjetništva zatražili da Mariću pruže svu moguću pomoć: "Budući da u sukobu suprotna strana zbog navodnoga zločina želi suditi hrvatskomu branitelju, pod upitnikom je pravednost postupka. Tražimo da se hrvatske institucije založe za oslobađanje Marića iz srpskoga pritvora te ga stave pod nadležnost hrvatskih pravosudnih tijela."

Kako dugo nije mogao dobiti stalan posao, vozio je kamion, među ostalim i u Irak.

Komentara 117

MA
maklin
08:17 21.04.2010.

I ljudi malo se smirite prvo trebaju naši vidjeti jel čovjek stvarno kriv ili ne, a onda neka se traži pravda. Svi ovako skaćemo pred novinarski članak a neznamo činjenice.

OB
-obrisani-
13:51 21.04.2010.

još kad kosovo uđe u NATO al će srbi da drhte...

FU
fusnota
14:32 21.04.2010.

Staljingrada,hahaha...pa vi niste stigli ni do pečuha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije