Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parangal

Nema milosti - za jurnjavu morem "skinuli" im tisuću kuna

'04.07.2012., Sibenik - Pomorska policija, kapetanija te helikopter MUP-a RH ucestvovali su u akciji lova na nesavjesne vozace plovila na podrucju Sibenskog arhipelaga. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
1/3
04.07.2012.
u 21:00

Policajci one koji glisiraju prebrzo i preblizu obali upozoravaju sirenom, a onda strancima, ne bi li shvatili da su u prekršaju, i dosjetkama objašnjavaju da moraju stati

Tri policijska broda, jedan policijski helikopter i novinari. Iz Šibenika je krenula još jedna akcija Parangal - sankcioniranje nedopuštenog glisiranja od Rogoznice do Murtera. Više od dva sata s policijom na moru ponovno je pokazalo s koliko se nebrige prema drugima i sebi glisira u zabranjenom pojasu 300 metara od obale. Briga neodgovornih za kormilom počinje tek kad čuju sirenu policijskog broda, pa se pozivaju na neznanje.

Kad more se pjenilo

Sve bi bilo i komično da nije opasno. A da jest, potvrđuju i službene brojke policije za 2011. kad je na cijelom Jadranu počinjeno 2605 prekršaja, od kojih u šibenskom arhipelagu 197 glisiranja. Baš se ondje u kolovozu dogodila stravična nesreća kada je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić gliserom naletio na jedrilicu, zbog čega je poginulo dvoje Talijana. O toj tragediji ispred Primoštena raspravljalo se i jučer na brodu šibenske policije i baš tad prvi put je zasvirala sirena. Na \'parangal\' se uhvatio Zlatko Kontrec iz Međimurja. On je unuka s gumenjakom izveo na more. Papire nije imao, ali je policiju uvjerio da dozvolu za upravljanje plovilom ima. Desetak minuta kasnije tik uz policiju sve se zapjenilo.

– Ma gledaj ovoga, ni 50 metara od obale, ispred nas juri 20 milja, a smije do šest. E neš! – rekao je jedan od policajaca. I opet se oglasila sirena. Nijemac Wilhelm Lohwann (66) imao je papire, ali ne i putovnicu. Problemi su nastupili i u sporazumijevanju. On nije govorio engleski, a policajci njemački, a nije uspio ni \'filmski\' pokušaj jednog snimatelja koji je Nijemcu objašnjavao zašto je zaustavljen riječima: \"Du schnell glisiren\".

Nautičar je kažnjen sa 1000 kuna za prebrzo glisiranje, a baš u tom trenutku na \'parangal se zakačilo\' i troje Čeha. Ne samo da su glisirali unutar 300 metara nego su s time počeli odmah nakon izlaska iz marine u Vodicama.

Prava panika

Kad je Jiri Herman (50) shvatio da treba prići policiji, nastala je prava panika. U prvi mah gliser je krenuo nekontrolirano, a sudar je jedva izbjegnut.

– Ne razumijem, ne razumijem – na upite policije na engleskom i hrvatskom uzvraćao je Jiri. Ni on nije imao putovnicu, a na upit zna li da je prebrzo glisirao opet isto: \"Ne razumijem.\" Kad mu je ispisana kazna od 1000 kuna, požalio se da u Češkoj prvo dobiju upozorenje.

– Znaju da ne smiju glisirati jer kad stranac dođe i zatraži vinjetu, dobije prospekt sa svim pomorskim pravilima, na pet jezika. Svatko se pokušava izvući, ni dokumente ne nose sa sobom. Njihovo je da probaju, ali im ne prolazi – rekao je policajac Đoni Vrtiprah.

Ključne riječi

Komentara 21

MY
mycropht
21:34 04.07.2012.

"Sve bi bilo i komično da nije opasno." Komično je i ovako. Sigurno ih većinu uhvati smijeh kad policija ode, a ekipa skuži da se izvukla s manje od 150€.

IP
info_punkt
21:36 04.07.2012.

"...rekao je policajac Đoni Vrtiprah..." možda je Đoni Vrtiprah policajac, ali zvuči ko lik iz crtanog filma...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
21:20 04.07.2012.

Tko nema u glavi ili se pravi da nema u glavi, ima u novcaniku. Naplacuj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije