Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spriječen bijeg

Faisal Shahzad uhićen je zbog postavljanja bombe u New Yorku

bomba na times squeru (1)
Reuters
03.05.2010.
u 14:41

Državni tužitelj Eric Holder izjavio je da je Pakistanac uhićen na aerodromu John F. Kennedy neposredno prije polijetanja za Dubai, a do njega su došli preko vlasnika nissana.

Amerikanac pakistanskog podrijetla Faisal Shahzad (30) uhićen je u ponedjeljak navečer po američkom vremenu zbog postavljanja automobila bombe na Times Squareu u New Yorku. Državni tužitelj Eric Holder izjavio je da je uhićen na aerodromu John F Kennedy prilikom ukrcavanja na let za Dubai.

Ulovilimo smo ga u zadnjoj sekundi, tvrde izvori bliski policiji. Shahzad je navodno već bio u zrakoplovu za Dubai, a zrakoplov je uoči samog polijetanja pozvan da se vrati na polaznu točku.

Identifikacijski broj na vozilu u kojem je bio podmetnut eksploziv policiju je doveo do vlasnika nissana. On ih je uputio na Shahzada koji je od njega prije tri tjedna kupio automobil za gotovinu, pri čemu nisu potpisivali nikakve papirnate ugovore. Pogodba je pala usred šoping centra u Connecticutu - Pakistanac je vlasniku naprosto dao 1.800 dolara i odvezao se s nissanom. Shahzad je američkim državljaninom postao 17. travnja 2009. godine, pri čemu je, naravno, u datotekama ostala njegova fotografija. Vlasnik nissana prepoznao ga je među fotografijama koje mu je policija predočila.

Shahzad tvrdi da je djelovao sam, mada policija ispituje radi li se zaista o "usamljenom vuku" ili je Pakistanac bio dio šire skupine.

Naturalizirani američki državljanin trebao bi se pojaviti u sudnici na Manhattanu već danas poslije podne po hrvatskom vremenu.

Istražitelji pretražuju kuću u Bridgeportu u Connecticatu koja je povezana s napadom, javlja CNN.

Federalni izvori navode da je Shahzad i ranije putovao u Dubai, zadnji put u lipnju 2009. godine. U SAD se vratio početkom travnja. S obzirom da je zračna luka u Dubaiju česta točka transfera, za sada se ne zna jesu li Ujedinjeni Arapski Emirati bili njegovo konačno odredište.

Izvori bliski istrazi smatraju da je riječ o terorističkom napadu, ali osobe uključene u njega nisu znale stručno izazvati eksploziju koja je za cilj imala uznemiriti  u subotu navečer najprometniji dio Manhattana.

- Mi osuđujemo svaki vid terorizma - reagirala je pakistanska vlada. Glasnogovornik vlade kazao je: - Ako se dokaže da je uhićena osoba sudjelovala u podmetanju bombe na Times Squareu, sigurni smo da će pravda biti zadovoljena. 

Američke vlasti za sada ne smatraju da iza napada stoje pakistanski talibani ili bilo koja druga teroristička organizacija poput al-Qaide.
 - Njihove bi bombe bile bolje sastavljene, iz boljih materijala, s više znanja - kazao je za CNN bivši federalnih agent Jim Cavanaugh.

Dan ranije newyorška policija objavila je videosnimku s jedne od nadzornih kamera, pola bloka dalje od mjesta gdje je bio parkiran nissan s eksplozivom, na kojoj se vidi bijelac četrdesetih godina kako presvlači majicu i sprema je u torbu te se užurbano udaljuje. On se ne tretirao kao osumnjičenik, ali policija je potvrdila kako je i dalje zainteresirana za razgovor s njim, kao što joj je i zanimljiva snimka jednog turista iz Pennsylvanije koji je snimio čovjeka u bijegu kod Broadwaya.

 

Komentara 53

OB
-obrisani-
21:46 03.05.2010.

sjecas se nekog sdp-ovca koji nije bio mlitav?

OB
-obrisani-
12:21 04.05.2010.

MagicSerb, RIZICA je muško...

OB
-obrisani-
18:22 03.05.2010.

sebastian, kad već spominješ Iran. Broj novinara u zatvoru, 2.mj. 2010. (izvor: CPJ.org) Iran:52 Kina 24 Kuba 22.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije