Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba s korupcijom

Nema dokaza, a sud ustraje na procesu u aferi Maestro

asja piplović,igor petlevski
Marko Prpić/PIXSELL
15.07.2012.
u 10:00

Budu li na kraju oslobođeni, sudionici afere tužit će državu za milijunsku odštetu zbog mjeseci pritvora

Umjesto konačnog i pravomoćnog sudskog pravorijeka za nekad razvikanu aferu Maestro, koja je svojedobno bila pred Europskom unijom znak da se Hrvatska ozbiljno bori s korupcijom, troje optuženika iz te afere, odvjetnicu Asju Piplović, Igora Petlevskog i Mladena Jandričeka, čeka ponovljeno - treće suđenje, jer je zagrebački Županijski sud ukinuo oslobađajuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Loše stoje s optužbama

Lani u srpnju u ponovljenom procesu Petlevski je oslobođen da je 2007. kao voditelj službe nekretnina HFP-a, a nakon što je načinjena dokumentaciju za javni natječaj za podnošenje ponuda za prodaju nekretnine u Poreču, odvjetnici iz Buja Asji Piplović i Jandričeku predao dokumentaciju kako bi njezinoj stranci, tvrtki “Tim 90”, osigurao pobjedu na natječaju. Petlevski je oslobođen optužbe da je zlorabio položaj i ovlasti i odao poslovnu tajnu, a Piplović i Jandriček da su ga poticali na kazneno djelo.

Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Marijan Bertalanič donio je oslobađajuću presudu vodeći se odlukom Vrhovnog suda koji je u veljači 2010. ukinuo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda jer je tada predmet bio u nadležnosti USKOK-a. Kako se iz te prve ukinute odluke Vrhovnog suda moglo jasno iščitati da u procesu za veliki Meastro loše stoje s optužbama, predmet je prebačen sa Županijskog na niži, Općinski kazneni sud i više nije bio u ingerenciji USKOK-a. Pri izricanju oslobađajuće presude lani u srpnju sudac Bertalanič je obrazlažući je rekao:

– Začuđuje ustrajanje tužiteljstva na neosnovanoj optužbi u ovom predmetu, začuđuje lakoća kojom tužiteljstvo troši novac poreznih obveznika na ovakve procese s obzirom na to kakva je bila ukidna odluka Vrhovnog suda. Na kritičnost na račun tužiteljstva u obrazloženju presude, na što kao sudac ima pravo, tužiteljstvo je uzvratilo tako da je prijavilo suca predsjedniku suda i sudačkom vijeću zagrebačkog Županijskog suda da je povrijedio Kodeks sudačke etike! No, sudačko vijeće zagrebačkog Županijskog suda ove godine je, očekivano, odbacilo pritužbu tužiteljstva i utvrdilo da sudac nije povrijedio Kodeks sudačke etike.

Samo je Matanović osuđen

U međuvremenu, odlukom sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda (u sastavu Mirjana Rigljan, Dušanka Zastavniković Duplančić i Vladimir Vinja), ukinuta je oslobađajuća presuda Petlevskom, Piplović i Jandričeku uz obrazloženje da je sudac povrijedio odredbe kaznenog postupka te da je tu presudu trebalo ukinuti i bez ulaženja u meritum stvari.

U ukinutoj presudi nema ni riječi o tome da je Vrhovni sud u presudi iz 2010. već zauzeo stav da podaci iz sporne dokumentacije za javni natječaj, koje je prema optužnici Petlevski predao Piplović i Jandričeku, ne predstavljaju kazneno djelo odavanja poslovne tajne. A upravo to je sudac Bertalanič napominjao u oslobađajućoj presudi, jer je stav Vrhovnog suda obvezujući za sve niže sudove. Stoga je teško očekivati da će se u konačnici u pravomoćnoj presudi taj stav moći zanemariti. Inače, odvjetnica Piplović bila je iza rešetaka 15 mjeseci, Petlevski 22 mjeseca, a Jandriček godinu dana i jasno je da bi u slučaju da je oslobađajuća presuda postala pravomoćna, optuženi odmah tužili državu i tražili odštetu za mjesece provedene u pritvoru. Kako svaki dan koji netko provede nedužan iza rešetaka košta 40 eura, zahtjev za odštetu bio bi pozamašan. Uz to da je oslobađajuća presuda postala pravomoćna iz proračuna bi se morali platiti sudski troškovi koji su u ovom slučaju enormni, pa za Jandričeka iznose više od 600.000 kuna (kad se ta brojka pomnoži s troje optuženika dobije se 1,8 milijuna kuna, nap. a.).

Inače, u aferi Maestro pravomoćno je osuđen samo Matanović na 11 godina zatvora.

Komentara 13

OB
-obrisani-
10:42 15.07.2012.

Kolike su tek nanesene duševne boli za nevino utamničene i izvrgnute javnom medijskom liniču ?

OB
-obrisani-
10:48 15.07.2012.

da ovom odvjetništvu i sucima nije drug pravednost bio profesor, pa su krasno učili o potpuno iswpravnom i nadasve poštenom antifašizmu da li im je osobno uručio diplome? hahahahahhahaha sve sami stručnjaci !

TM
tesla moj ponos
10:52 15.07.2012.

Koji smo mi bogati narod. Kad nemamo najviše trošimo - na zabavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije