Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u eu

Nema brodova dok EU ne prihvati plan restrukturiranja

pusić
PIXSELL
08.07.2010.
u 14:29

Niti jedno brodogradilište ne smije ugovarati nove poslove dok god Europska komisija ne prihvati planove restrukturiranja.

Niti jedno brodogradilište ne smije ugovarati nove poslove dok god Europska komisija ne prihvati planove restrukturiranja. Takve planove mora napraviti svako brodogradilište i to na način da ih čine neovisnima o direktnim plaćanjima. Istaknula je to Vesna Pusić nakon današnje sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora za ulazak u EU na kojoj su članovi odbora prvi put dobili popis svih mjera ili radnih zadataka koje treba napraviti da bi se stekli uvjeti za zatvaranje preostalih 13 poglavlja.

Kao što se moglo i očekivati, poglavlja pravosuđe i tržišno natjecanje u koje spada i restrukturiranje brodogradilišta "najtvrđi su orah".

- Prema mjerama, ne uspije li restrukturiranje brodogradilišta, ona idu u stečaj, no prema našem nacionalnom zakonodavstvu taj postupak može, ali i ne mora završiti likvidacijom - kaže Pusić. Donesene su i mjere koje se tiču željezara, a najvažnija je da Hrvatska treba donijeti ažurirani nacionalni program restrukturiranja za sektor čelika. 

Pusić je istaknula kako je nužno da se s obzirom na sve mjere koje su dobili ukupno zakonodavstvo donose do listopada.

- To je totalno zadnji rok ako želimo nastaviti ovim tempom koji smo predvidjeli jer završavanje zakonodavstva u Saboru mora biti prihvaćeno od Europske komisije i Europskog vijeća - kaže Pusić. Prema predviđanjima na međuvladinoj konferenciji 27. srpnja zatvorit ćemo dva, a ne tri poglavlja što znači da će nam za jesen preostati za zatvoriti još 11 poglavlja. 

- A to nam nikada do sada nije uspjelo poći za rukom - kaže Pusić. Ipak, ako sve bude išlo po redu, dodaje, ostat će nam barem dva poglavlja za zatvoriti nakon Nove godine i to vjerojatno pravosuđe i tržišno natjecanje. Pusić se nada da ćemo ta dva poglavlja zatvoriti do najkasnije kraja veljače kako bi u ožujku mogli potpisati pretpristupni ugovor nakon kojeg slijedi referendum o članstvu, a potom i ratifikacija u parlamentima zemalja članica.   

Komentara 34

OB
-obrisani-
22:35 08.07.2010.

Kad ovu vidim odmah pomislim na to kako je optuzila Hrvatsku za agresiju na Bih i dosta mi je...ona i mesić su napravili nepopravljivu stetu Hrvatskoj svojim istupima...

OB
-obrisani-
18:27 08.07.2010.

Ova baba roga na slici,predano služi tuđim interesima.EU želi zatvoriti bilo kakvu proizvodnju u RH koja je konkurencija njihovim gospodarskim subjektima. Za loše stanje u našoj brodogradnji,krive su sve vlade,a one koje su najduže obnašale vlast i najviše.Strani investitori ,koji se javljaju na natječaj,žele zapravo preustroj,a ne proizvodnju i razvoj hrvatske brodogradnje.Ma njima i njihovim uvjetima treba pokazati hrvatski grb.Radnici trebaju izaći na ulicu i tako pokazati zube izdajničkoj vladi i oporbi koji nas svakodnevno uništavaju u korist EU .

OB
-obrisani-
20:38 08.07.2010.

EU komisija masonska djeluje združeno u rušenju države za državom. Ruše se i otkupljuju sva poduzeća uspješna i neuspješna a onda će par ljudi vladati svijetom a roblje će rintati za dolar na dan. Sve je to lukavi proces vladanja nad narodima iz jednog centra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije