Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrena stihija

Veliki šumski požar kod Solina lokaliziran, izgorjelo 110 hektara

požar (1)
Tino Jurić/Pixsell
12.03.2012.
u 07:27

Požar je lokaliziran oko 14.10 sati, a vatrogascima je muke zadavala jaka bura koja je otežavala gašenje

Cijele protekle noći vatrogasci su se borili s velikim šumskim požarom na solinskom području koji je danas oko 14.10 sati lokaliziran.

Planulo je sinoć oko 21.45 sati u Rupotinama. U ponedjeljak ujutro požar još nije bio pod nadzorom gasitelja jer je jaka bura, koja bez prestanka puše, otežavala gašenje i vatru usmjeravala prema kućama.

Felicio Parčina, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Splitu kazao je kako su gasitelji radili u iznimno teškim uvjetima, cijelu su se noć borili s vatrom, a pohvalio je i građane.

Oko 13.15 sati iz DUZS-a je stigla obavijest da je na požarište upućen kanader.

– Građani su disciplinirani i slušaju moje zapovijedi. Razmišljao sam i o proglašenju evakuacije – izjavio je Parčina.

Na požarištu je, uz pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Split, i 13 DVD-a. Riječ je o više od stotinu ljudi sa 30 vatrogasnih vozila. Ovo je najveći, ali nije i jedini požar koji je u nedjelju uvečer buknuo na splitskom području. Gorjelo je na desetak lokacija, ali su svi požari osim ovog velikog u Solinu bili pod kontrolom vatrogasaca ili su ugašeni.

Opožareno je oko 110 hektara makije, trave i borove šume, a u tijeku je sanacija terena.

Udari bure noćas su bili oko 50 čvorova, odnosno 90 kilometara na sat, a prognostičari najavljuju da će tijekom dana vremenske prilike ići na ruku vatrogascima, odnosno da će bura oslabjeti.

Vraćajući se s požara u Rupotinama, večeras su vatrogasci naišli na požar u Gornjoj Podstrani kojeg su odmah lokalizirali tako da veće štete nije bilo.

Gori i na Šipanu, Visu i kod Omiša

Požar je jutros oko 8 sati planuo i na otoku Šipanu, na rtu Prtuša, kod Dubrovnika. Lokaliziran je oko 17.30 sati.

U gašenju su sudjelovali JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Šipan, DVD Suđurađ i DIP Dubrovnik. U požaru je izgorjelo oko 50 hektara trave i borove šume.

DUZS je u 14.10 sati zaprimio i dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Visu, u predjelu Sv. Vlaž kod Komiže. Taj je požar lokaliziran u 17.20 sati, a izgorjelo je oko pet hektara makije i borove šume.

Također, DUZS je zaprimio u 14:59 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Pisak kod Omiša. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage. Požar iz zraka gasi jedan kanader.

Ključne riječi

Komentara 30

CV
crna vrana
08:41 12.03.2012.

Požari u ovo doba godine su uglavnom rezultat neodgovornog paljenja korova pri proljetnim radovima u poljima. Iako se upozorava poljodjelce na maksimalnu pozornost , posebice kad se očekuje vjetrovito vrijeme, slika se svake godine ponavlja. Jedino strože sankcije za prekršiteljee mogu smanjiti učestalost proljetnih požara.

VE
velikazmija
09:45 12.03.2012.

crna vrano ne brani nikog koja ti je to glupost ko pali korov u 21 -45 u noći od hebi sa tim nešto ne ide kako su abolirani zamislili i sad gorimo od 90 -tih to je istina policija imaa policija ima načina da otkrije to i ko su ti zar ne ministre ostojiću imate sad svoje kadrove otkrijte ko su --ok-

PE
pemec
07:38 12.03.2012.

tko podmeće ove požare i hoće li stati bez još jedne Oluje. Mi se sjećamo devedesteih , isto je Jadranska obala gorila, po pet požara u isto vrijeme u okruženju, bilo je strašno, činilo se da cijela brda gore. Ondaa nakon srpskog poraza dvije tri godine bio je mir pa su opet počeli, a tako bi se rado zapošljavali u državne službe i policiju, djeco možete si misliti kako bi to bilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije