Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto Sanjaju Njemačku

Neki su dobili posao isti dan kad im je odobren azil

Migrants from Syria and Iraq take selfies with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after their registration at Berlin's Spandau district, Germany in this September 10, 2015 file photo.
Foto: Reuters/PIXSELL
20.09.2015.
u 08:36

Njemačka, Švedska i Austrija najizdašnije financiraju izbjeglice u razdoblju dok im se ne odobri azil i ne nađe posao

Njemačka i Švedska, a u posljednje vrijeme i Austrija, zemlje su o kojima sanjaju izbjeglice, prognanici i migranti, kojih rijeke ovih dana, u novoj seobi naroda, slijevaju u Hrvatsku na putu prema europskom zapadu i sjeveru. Zašto svi žele u te tri zemlje, a ponajprije u Njemačku, vrlo je jednostavan. U tim trima državama gotovo da i nema nezaposlenih. Ne rade samo oni koji nisu u stanju raditi ili oni koji su odlučili da im je za njihove životne potrebe dostatna, u tim državama vrlo izdašna socijalna pomoć.

Njemačke novine svakoga dana objavljuju priče o ljudima iz novoga vala izbjeglica koji su već dobili posao. Tako su objavili i priču o jednome mladiću koji je dobio stalno zaposlenje isti dan kada mu je i odobren azil! Sirijski mladić završio je u Damasku farmaciju, a obitelj mu već treću generaciju vodi ljekarnu u središtu Damaska. Mladić je odlučio napustiti sirijski glavni grad jer je Islamska država već došla do njegova predgrađa. Prije tri mjeseca krenuo je na riskantan put u nepoznato, a sada je zaposlen u jednoj njemačkoj farmacijskoj tvrtki.

Prvi čovjek Mercedesa Dieter Zetsche pozdravio je dolazak migranata konstatacijom da bi "izbjeglice mogle biti pokretač novog njemačkog gospodarskog čuda". Njemačke kompanije nadmeću se u davanju pomoći izbjeglicama, a nogometni klub Bayern München među prvima je uplatio milijun eura. S uplatama su ubrzo uslijedili i drugi njemački klubovi koji na svaku domaću utakmicu ugoste po nekoliko stotina izbjeglica.

Slično kao u Njemačkoj, razmišljaju i ponašaju se u Švedskoj i Austriji. Ove tri zemlje najizdašnije financiraju izbjeglice i u razdoblju dok im se ne odobri azil i nađe posao.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Njemačku je ušlo 250.000 izbjeglica, a isto toliko pristiglo ih je samo u kolovozu i rujnu. S pola milijuna izbjeglica Njemačka već osjeća zasićenje svojih kapaciteta i pokušava ublažiti val dolazaka iako su kazali da do kraja ove godine očekuju milijun izbjeglica. Iz Berlina se sve češće i glasnije čuju najave da će morati drastično rezati prava azilanata kako bi ih destimulirali u njihovoj nakani da se pod svaku cijenu dočepaju Njemačke.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 151

DU
Deleted user
08:41 20.09.2015.

koji su to poslovi? kako to da hrvati ne mogu do tih poslova? Moze li netko dati vise informacije na navedena pitanja....???

RO
rotterdam49
08:54 20.09.2015.

Ovo su price za malu dijecu. Kako to da je postojala Europska kriza i velika stopa nezaposlenostiu Europi to bi znacilo da Europa nece da zaposljava svoje gradane nego da ceka da im stignu izbjeglice sa bliskog istoka.koja glupost.novinari uvijek nadu jednu pricu i stim sole pamet gradanima. sinoc gledam reportazu sa Berlinskog kolodvora tamo vlada haos posto Njemacka nema vise mijesta za izbjeglice,ovo je sve van pameti.

Avatar Matija22
Matija22
08:42 20.09.2015.

Idemo svi iz Hrvatske u imigrante ,a ovi na vlasti nek ukinu sabor i državu ,jer su nesposobni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije