Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne drže se pravila

Neki šefovi javnih i državnih tvrtki imaju veće plaće i od ministara

'03.08.2012., Zagreb - U ministarstvu prometa odrzala se prezentacija Programa restrukturiranja HAC-a i ARZ-a. Zeljko Denona Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/20
26.11.2012.
u 08:46

Polovica direktora na plaću si obračunava i 0,5 posto naknade za minuli rad

Predsjednici uprava i direktori javnih poduzeća ne bi smjeli imati veću neto mjesečnu plaću od 17.289,60 kuna. Tako je odredila Vlada u svojoj Odluci o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava 2009. godine, a koja je još uvijek na snazi.

Antirecesijska mjera

U toj odluci navodi se da je donesena radi provedbe antirecesijskih mjera – štednje na svim razinama, a radi ograničavanja negativnih učinaka gospodarske krize u Republici Hrvatskoj.

Direktorska plaća u javnim tvrtkama tako je ograničena na iznos od 3,2 prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj za mjesec travanj u tekućoj godini koju je objavio Državni zavod za statistiku. U travnju ove godine ta prosječna neto plaća iznosila je 5403 kune.

No većina direktora javnih i državnih tvrtki ima veću plaću od granice koju je postavila Vlada. Predsjednik uprave Narodnih novina Petar Piskač, prema prijavljenoj imovinskoj kartici, ima 20.005 kuna, gotovo istu kao i premijer Zoran Milanović koji mjesečno prima 20.285 kuna neto. Direktor Plovputa Darko Meštrović pak ima veću plaću nego što ju je imao donedavni prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić – Meštrović mjesečno dobije 19.796 kuna, a Čačić je dobivao 19.620 kuna.

Neki primaju i manje

Predsjednik uprave Autoceste Rijeka – Zagreb Željko Denona mjesečno za svoj rad dobije 19.400 kuna neto, dok njegov resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić ima neto plaću od 18.523 kune. Veće plaće od Hajdaša Dončića imaju i direktori HŽ-a.

Iako gotovo svi direktori javnih tvrtki tvrde da im se plaća obračunava sukladno odluci Vlade, neki od njih na taj iznos obračunavaju i naknadu od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža pa tako onda dobivaju znatno veće iznose od 17.289 kuna. Piskač nije odgovorio na naš upit o svojoj plaći, ali Meštrović i Denona su nam, primjerice, priznali da na iznos sukladno odluci Vlade dobivaju i naknadu za minuli rad. No u navedenoj odluci Vlade nigdje se ne navodi da direktori imaju pravo na tu naknadu.

Čak polovica od 22 direktora javnih tvrtki koji su odgovorili na naša pitanja o visini neto plaće nisu navela iznos te plaće. Njihovi odgovori bili su da imaju plaću sukladno navedenoj odluci Vlade, a oni koji primaju i naknade to su i priznali, ali bez konkretnih iznosa.

No neki direktori imaju plaće i manje od 17.289 kuna.

Tako predsjednik uprave Hrvatske lutrije Danijel Ferić, prema podacima iz njegove imovinske kartice (iz HL-a nisu odgovorili na naš upit), prima 16.008 kuna, a šef Hrvatske pošte Alen Premužak 16.500 kuna.

Komentara 61

TP
Tihomir Prdež
09:26 26.11.2012.

Kažu da bi uštede mogle biti oko 100 mil kn. To je samo na šefovima. A kada bi i službenici dobili isto što mi u realnom sektoru dobivamo zadnjih par godina umjesto regresa i božićnice (0 kn regresa, 0 knn božićnice, ali zato -10% plaće svake godine)...eto milijardu-dvije uštede.

PO
porezni.obveznik
09:35 26.11.2012.

vidim psa, cekaj, ti si za 2,5 soma mjesecno vodio firmu od par stotina zaposlenih i nekoliko stotina milijuna kuna godisnjeg prometa? zasto si pristao na tako malu placu?

JF
JASAM FROGFISH
09:18 26.11.2012.

Menadžere u javnim i državnim poduzećima treba ukinuti, kakvi menadžeri u monopolističkim tvrtkama. Što se stimulativnog dijela plaće tiče neka im ostane, ali neka im osnovna bude 10.000kn pa nek grebu, a ne ovako minus ili plus plaća ode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije