Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORILI SURADNJU

Nekada 'veliki politički neprijatelji', a od danas bliski suradnici

Foto: Branimir Bradarić
1/5
16.06.2021.
u 15:16

Željko Sabo izabran za predsjednika Gradskog vijeća i čini glas prevage večini Ivana Penave

Većinom glasova članova Željko Sabo danas je izabran za predsjednika Gradskoga vijeća Vukovara s čime su samo potvrđene vukovarske kuloarske priče koje kruže već desetak dana. Za Željka Sabu glasali su vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava i Hrvatske konzervativne stranke kao i on sam. Suzdržani su bili vijećnici HDZ-a (5), SDSS (2) i HNS-a (1) dok je protiv bio samo Srđan Milaković (DSS). Na ovaj način gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osigurao je tanku većinu u Gradskom vijeću s tim da će u iduće četiri godine, ukoliko koalicija Penava – Sabo toliko izdrži, biti ovisan o ruci Željka Sabe.

Njih dvojica su već desetak godina ljuti politički protivnici pri čemu se svih ovih godina nisu štedjeli. Penava je, kada je govorio o Sabi, spominjao pravomoćne presude protiv njega dok je u isto vrijeme Sabo govorio da se u gradu provode samo projekti koje je on ostavio i slično. Uz to su se do sada i tri puta direktno sukobili na lokalnim izborima pri čemu je do sada rezultat 2:1 za Penavu.

Naime, na izborima 2013. godine tadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pobijedio je Ivana Penavu. Godinu dana kasnije, na prijevremenim izborima, Penava je za oko 180 glasova pobijedio Sabu. Tada mu Sabo pred kamerama nije htio pružiti ruku i čestitati pobjedu. Na ovogodišnjim izborima Sabo nije niti ušao u drugi krug ali je zato postao osoba od ključnog značaja za funkcioniranje grada i čovjek koji bi trebao usko surađivati s Penavom. A, ako se nisu rukovali 2014. godine jesu danas kada je Vukovar dobio novo Gradsko vijeće i novoga predsjednika.

-Tko je po vašem mišljenju idealan i koja to stranka u Hrvatskoj nema tih repova? Koja je to suradnja poželjna za medije i javnost i što je kriterij za neku suradnju? Ne treba tražiti „dlaku u jajetu“, prebrojavati krvna zrnca ili tražiti mane. Zna se tko obnaša izvršnu vlast, ovdje je bila riječ o zakonodavnoj vlasti. Svi članovi Gradskoga vijeća su legitimno izabrani od građana i ničiji glas nije manje vrijedan. Očekujem od svih da rade u korist Vukovara i svih njihovih građana, a poziv za suradnju je otvoren ne samo strankama koje su ušle u Gradsko vijeće nego i drugima, rekao je Penava.

Komentirajući novu koaliciju u Vukovaru, ili programsku suradnju, Sabo je rekao kako je suradnja s Ivanom Penavom u Gradskom vijeću jednoglasno prihvaćena od strane članova njegove Nezavisne liste.

- Ovo u Vukovaru može biti pokazatelj i svima drugima kako se sve različitosti pojedinaca mogu prevladati ako su u pitanju društveni i zajednički interesi. Pristupio sam ovome nikad iskrenije i očekujem od svih političkih opcija, kao i Vlade RH, da pomognu u rješavanju gorućih pitanja Vukovara, rekao je Sabo.

Na pitanje je li to i definitivno zbogom SDP-u, čiji je član bio godinama, Sabo je rekao kako ne zna postoji li ta stranka uopće više, a da u Vukovaru više i ne postoji.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar kazao je kako su poslije izbora predsjednika Gradskog vijeća birači Ivana Penave i Marijana Pavličeka dobili Željka Sabu, a birači Željka Sabe u isto vrijeme dobili Ivana Penavu i Marijana Pavličeka.  

- Biti na vlasti samo radi vlasti nije naša opcija. Vidjet ćemo koliko će ova koalicija biti održiva posebno kada na red dođu osjetljiva pitanja u gradu, rekao je Mažar.

Slično razmišlja i Nenad Bučko (HNS) koji tvrdi da je predsjednik Gradskoga vijeća dogovoren između dva kruga izbora za gradonačelnika kao i da je i sam bio pozivan na odvojene razgovore oko slaganja većine.

- Djelovati ću kao oporbeni vijećnik s tim da sam spreman surađivati na temelju programa i za boljitak grada. Kako će na sve gledati birači Penave, Pavličeka i Sabe tek ostaje da se vidi kao i kako će se odvijati ta suradnja oko nekih gorućih pitanja, zaključio je Bučko.

Član Gradskog vijeća Vukovara iz redova SDSS-a Dejan Drakulić kazao je kako je SDSS bio suzdržan kod izbora predsjednika Gradskoga vijeća kao i da će u daljem radu podržavati sve što je u interesu građana s ciljem da grad krene naprijed a ne u unazad.

- Vidjet ćemo je li grad krenuo naprijed ili nije. Ovo je bila predstava, vidjeli smo tko ima većinu, a sada ćemo vidjeti kako ćemo dalje, rekao je Drakulić.

Inače, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Vukovara održana je iz nekog razloga iza zatvorenih vrata, odnosno bez prisustva medija. Pravdano je to epidemiološkim mjerama ali je ostalo nepoznato zašto sjednica nije održana na nekom prikladnijem mjestu gdje su mogli nazočiti i sami novinari.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:53 16.06.2021.

Bravo Penava, dno dna.

AN
AnusCroatica
18:58 16.06.2021.

Našla krpa zakrpu! Sad će adz upregnuti svoje pravosudje pa “pogurat” predmet Sabo. Pljuc…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije