Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e. coli

Negativni prvi testovi na bakteriju E. coli u sojinim klicama

farma u njemačkoj, e.coli (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
Autori: zb, mvi/VLM
05.06.2011.
u 19:20

Test je rađen na 40 uzoraka sojinih klica, a rezultati su pokazali da njih 23 nisu nositelji opasne bakterije E. coli koja je dosad odnijela 22 života

Prvi testovi s farme na sjeveru Njemačke za koju se sumnjalo da je izvor zaraze E. coli negativni su, izvijestili su njemački dužnosnici, javlja BBC. Test je rađen na 40 uzoraka sojinih klica, a rezultati su pokazali da njih 23 nisu nositelji opasne bakterije E. coli.

Ranije je za AP njemački dužnosnik izjavio da su sojine klice uzgojene u Njemačkoj najvjerojatniji uzrok smrtonosne zaraze bakterijom E. coli. Sumnjalo se da su upravo one izvor zaraze opasnim oblikom E. coli EHEC, kako donosi Bild, a uzgajaju se na farmi Gärtnerhofes Bienenbüttel u njemačkoj pokrajini Donjoj Sasksoniji.

Gert Hahne, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Donje Saksonije, kazao je da su se u oba mjesta na kojima je jela većina zaraženih koristile sojine klice domaćeg uzgoja. Policija je zatvorila spornu farmu, a istraga i analize, unatoč ovim prvim rezultatima, još traju.

Objavljeno je i da je farma koja se već 25 godina bavi uzgojem klica klice azuki graha uvezla iz Kine te ih je prodavala u mješavini s ostalim vrstama klica. S farme javljaju da su ih potresle informacije kako su izvor zaraze upravo klice koje oni uzgajaju te tvrde da su prije mjesec dana testirali svoje proizvode na EHEC te da su testovi bili negativni.

Njemački su zdravstveni radnici ranije locirali restoran u Lübecku i proslavu obljetnice luke u Hamburgu kao mjesta na kojima su se zarazili deseci oboljelih.

Slovenac koji se u ponedjeljak javio u bolnicu u Slovenj Gradecu nije zaražen smrtonosnom bakterijom E. coli. Na njegovu sreću riječ je samo o "običnoj" bakteriji, potvrdio je slovenski Institut za zdravlje. Budući da se u bolnicu javio zbog visoke temperature i, kako javlja 24ur.com, krvave stolice, uzorci su odmah poslani u institut, a nalaze je, nakon puštanja iz bolnice, čekao kod kuće.

Od zaraze je do sada oboljelo 2000 ljudi, a umrle su 22 osobe. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila da su slučajevi zaraze zabilježeni u Austriji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švicarskoj, V. Britaniji i u SAD-u.

Sanitarne vlasti u Poljskoj objavile su u ponedjeljak kako je zabilježen prvi slučaj oboljenja i u toj zemlji. Bakterija je pronađena kod 29-godišnjakinje koja je boravila u njemačkoj, javljaju strani mediji. Još dva slučaja sumnjiva su, a obje osobe također su neko vrijeme boravile u Njemačkoj.

Komentara 114

AN
ana
15:16 06.06.2011.

Ovo je još samo jedan od dokaza pogubnosti pretjerane globalizacije - ipak nije sve za svuda. Trebalo bi više slušati prirodu i ono što nam naše tijelo samo govori.

OB
-obrisani-
21:11 06.06.2011.

...i kad bolje promislim, naši stari u Dalmaciji su itekako jeli klice. I grah, tj fažol, leću i mnoge druge....

OB
-obrisani-
20:26 05.06.2011.

šta ovi šu**i jedu - sojine klice :) Neka uvezu iz rvacke pravu ´ranu, slavonsku, iz kuće čobankovića, pa će bit lipi debeli i zdravi ko dren

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije