Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liturgija bez pape

Nedjelja bez angelusa s Papom u mirovini

vatikan (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
03.03.2013.
u 13:13

Tijekom misa u svim crkvama u svijetu više se ne izgovara molitva za Benedikta XVI., kao što se dakako ne izgovara ni nakon smrti jednog pape.

VATIKAN – Prozor na apostolskoj palači s kojeg se pape nedjeljom obraćaju vjernicima ostao je danas zatvoren. I balkon na papinskoj palači u Castelgandolfu gdje sada boravi Benedikt XVI. ostao je zatvoren. Ovo je prva nedjelja bez angelusa, a uz živog papu.

Benedikt XVI. je Papa u mirovini i ne izgovara molitvu angelus. Tijekom misa u svim crkvama u svijetu više se ne izgovara molitva za Benedikta XVI., kao što se dakako ne izgovara ni nakon smrti jednog pape. Stupa na snagu nova formula, odnosno molitva za kardinalski zbor. Liturgija bez pape, premda je on živ. Jednostavno ga se više ne spominje. Postao je, kao što je u posljednjem obraćanju vjernicima s balkona palače u Castelgandolfu kazao, jednostavno hodočasnik koji je krenuo na posljednju etapu svoga puta na ovoj zemlji.

S odlaskom pape automatski prestaju dužnosti državnom tajniku (do sada je bio kardinal Tarcisio Bertone), pročelnicima, predsjednicima dikasterija itd. Ostaju na dužnosti viši pokorničar (danas je to kardinal Manuel Monteiro de Castro), zatim papinski rimski vikar (danas je to kardinal Agostino Vallini) i dekan bazilike sv. Petra (danas kardinal Angelo Comastri). Dakako, ne prestaje ni dužnost kamerlengu (danas je to kardinal Tarcisio Bertone) koji upravlja administracijom za vrijeme upražnjene stolice (sede vacante) kao ni dekanu kardinalskog zbora (danas je to kardinal Angelo Sodano) koji priprema kongregacije i konklave.

>>Napokon se odmorio: Papa prvu noć u mirovini proveo pred TV-om

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije