Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer milanović:

'Neću zvati Karamarka, on bi me ismijao i poslije napravio budalom'

'Croatia's Prime Minister Zoran Milanovic arrives at a European Union leaders summit in Brussels June 27, 2013. European officials struck two significant deals on banking resolution and their long-te
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.07.2013.
u 08:47

Valentić i još neki iz stare garde smatraju da zemlji treba radikalan politički zaokret

Negdje na sredini sastanka premijera Zorana Milanovića s bivšim premijerima Mesićem, Valentićem, Manolićem, Gregurićem, Matešom i J. Kosor ugodna se atmosfera “naelektrizirala”. Nikica Valentić Milanoviću je objašnjavao potrebu stabilne hrvatske Vlade, a to je po njemu ona koja ima dvotrećinsku većinu jer jedino takva može izvući Hrvatsku iz recesije. – Kako to zamišljate – pitao je Milanović. – Tako da je najefikasnije stvoriti Vladu koju će politički podržati dva najjača igrača u Hrvatskoj – SDP i HDZ. Tolika je politička potpora potrebna da bi jedna hrvatska vlada napokon odradila desetak neophodnih i nepopularnih reformi, a onda bismo imali 20 do 30 posto šanse da se izvučemo – odgovorio je Valentić. – Što mislite, koji bi prvi konkretan korak k tomu trebao biti – opet je upitao premijer. – Da nazovete Tomislava Karamarka i dogovorite se za kavu i razgovor – odgovorio je Valentić. I tu se došlo do kraja. Milanović je burno reagirao, “prevrnuo” stol.

– Ne mogu ja nazvati Karamarka, on bi mene ismijao i poslije napravio budalom – kažu da je glasio Milanovićev “konačan” odgovor. Pokazalo se da Milanovića i Karamarka vjerojatno neće uspjeti spojiti. U toj kombinaciji mora se promijeniti jedan, možda i oba aktera.

Ne podcjenjuj moć države

Sastanak bivših premijera s aktualnim nije bio plod inicijative Zorana Milanovića. On se, naime, odazvao ideji dva bivša premijera, a riječ je o “ljudima koji se ljube s kamerama”, u čemu će mnogi prepoznati J. Kosor i S. Mesića. Na samom sastanku, opet, nije se baš razgovaralo o bakalaru, nego se dio okupljenog društva usredotočio na to da preda Milanoviću poruke, ali i da ga pomalo i “testira”. Izgleda da “nije prošao”. Nikica Valentić, koji je na čuđenje svojih liječnika u godinu dana uspio zatomiti opaku bolest, sasvim se ozbiljno prihvatio pokušaja savjetovanja Milanovića. Jedna od njegovih aktualnih teza jest da će Milanovićeva vlada, izgleda, ipak odraditi svoj mandat do kraja. – Nikad ne podcjenjujte moć države, može ona naštancati novac, zadužiti se za milijardu ili dvije eura i tako preživjeti još dvije godine – kažu premijeri veterani. To, međutim, nije rješenje, naprotiv, izgubi li RH još dvije godine, jer Linić neće rezati plaće i mirovine, još će se pogoršati stanje u zemlji. Veteransko društvo, a riječ je o nekolicini HDZ-ovih ratnih i poratnih premijera i ekonomista, predviđa da će na idućim parlamentarnim izborima pobijediti HDZ i njegova koalicija, no “za dlaku”. – Iz krize nas ne može izvući vlada koja ima 51 posto političke moći, treba skupiti 70-ak posto moći – smatra to društvo. Pa, ako je to cilj – logično je ići na sastavljanje vlade HDZ-SDP. Postoji i druga mogućnost, sastavljanje vlade “spasa” u sastavu HDZ-HSS u koaliciji s HNS-om (Čačićev, ne Vesne Pusić),IDS-om i HSU. Tu je i HSLS. I ova druga velika koalicija bila bi brojčano dostatna, no problem je broj igrača. Efikasnija je koalicija s dva nego ona sa pet ili šest članova jer onda ima i “žicara”.

Ruka slijeva

Ostane li sve ovako, za dvije i pol godine RH će ekonomski stajati jako loše. Država neće imati za mirovine, plaće vojnika i policajaca, a može proraditi i ulica. Nijedan politički blok neće uspijevati oformiti dovoljno jaku Vladu pa se može otvoriti prostor u koji sada svojevoljno ne želi ući nitko. Nema li velike koalicije, Vlada će nakon izbora morati odstupiti, a tada će u zemlji samo jedan od aktera osiguravati neku stabilnost – predsjednik Ivo Josipović, koji će moderirati koalicijsku, stranačku ili tehničku vladu, no samo pod uvjetom da na izborima krajem 2014. dobije i drugi mandat. Velika koalicija, koja je inače “drveno željezo”, odigrala bi, međutim, svoje i, po primjeru Njemačke uoči recesije, trajala bi do dvije godine. Sugestija HDZ-u bit će da već sada napišu konkretan program te iskristaliziraju svoje ili najstručnije ljude i izvan članstva. Karamarko u biti to već radi, sastavlja se popis stručnjaka, a politički, nakon što je kompletirana desnica i desni centar, ide i ulijevo dogovorom s HSS-om. Pitanje je tko će mu tamo, slijeva, biti spreman pružiti ruku. Ako, naravno, plan velike koalicije ikad i proradi.

>> 'Da sam ja Milanović' - Bivši premijeri Mateša i Gregurić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije