Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Vlada "otvorila" Markov trg, prosvjedovati može i do 1500 ljudi

mljekari, markov trg, barikade (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
15.03.2012.
u 10:42

Uprava HRT-a tražila je od Vlade dozvolu da poveća televizijsku pristojbu sa 80 na 82 kune, no taj je zahtjev Vlada odbila

Vlada je danas vratila prosvjede na Markov trg. S obzirom na to da je i Ustavni sud ocijenio kako nema razumnog i objektivnog opravdanja za zakonsko ograničenje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda na najmanje 100 metara od Hrvatskog sabora, Vlade RH i Ustavnog suda RH, Vlada je odlučila da će se ubuduće moći prosvjedovati najmanje 10 metara od zgrade Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

– Ovim izmjenama nastojimo pomiriti više suprotstavljenih prava pa se broj sudionika, umjesto s dosadašnjih 20, povećava na 1500 ljudi. Prosvjedovat će se moći od 8 do 22 sata, a Grad Zagreb će morati obilježiti, odnosno vidljivo označiti prostor za održavanje mirnog okupljanja i prosvjeda na tom Trgu. Dolazak sudionika na mirno okupljanje i javni prosvjed dozvoljen je od Šetališta Josipa Jurja Strossmayera i Stuba Ivana Zakmardija, Ulicom Dverce te Ćirilometodskom ulicom – objasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Premijer Zoran Milanović je pak kazao kako živimo u demokraciji i kako ljudi imaju pravo izražavati svoja mišljenja.

>>Milanović: Brodogradnja će ostati u Hrvatskoj, ali ne u ovom obujmu

Uprava HRT-a tražila je od Vlade dozvolu da poveća televizijsku pristojbu sa 80 na 82 kune, no taj je zahtjev Vlada odbila.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš istaknuo je da zahtjev HRT-a nije pravno utvrđen i nema opravdanja da poveća pristojbu za dvije kune, jer HRT nije pokrenuo treći i četvrti kanal kako je planirano.

– Neprihvatljivo je da se povećava pristojba, a građani nisu dobili ništa. Program HRT je sve siromašniji – pojasnio je Šipuš, a Milanović je dodao kako je svjestan da je situacija za javnu televiziju jako teška, no kako ovo nikako nije trenutak za povećanje pristojbe.

Na zatvorenom dijelu raspravljat će se o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije.

Komentara 37

KO
korisnik2
22:22 15.03.2012.

eto, drugovi. vlada predlaze ustavnom sudu potpuno ukidanje zakona o nistetnosti (koja debilna rijec btw). da li ste iznenadeni?

ZE
zelenaruka
11:50 15.03.2012.

demokracija je najgori oblik vladavine

Avatar MK
MK
11:09 15.03.2012.

...a Cacic kokice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije