Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice potresa

Neće biti dijelova za iPhone, iPad, PlayStation, laptope...

iPad Tajvan
AFP
15.03.2011.
u 19:43

Japanske tvornice ključne su za proizvodnju elektroničkih uređaja; oko 20 posto svih poluvodiča i 40 posto svih memorijskih čipova

Posljedice potresa u Japanu osjećaju se i dalje, a uz nuklearnu, svijet bi mogla pogoditi još jedna kriza – tehnološka. Japanske tvornice ključne su za proizvodnju elektroničkih uređaja; oko 20 posto svih poluvodiča i 40 posto svih memorijskih čipova, koji su sastavni dijelovi mobitela, računala i kamera, dolazi upravo iz Japana. Toshiba proizvodi memorijske čipove NAND koji se koriste u iPhoneima, iPadima i ostalim tablet-računalima.

Cijene ovih čipova već su skočile 20 posto, a u tvornici još uvijek ispituju razmjere štete i ne znaju datum ponovnog otvaranja. Sony je zatvorio sedam tvornica ključnih za proizvodnju Blu-ray diskova, PlayStationa i litij-ionskih baterija. Kompanija proizvodi oko 10 posto svih baterija za laptope u svijetu, a tvornice će ostati zatvorene barem dva tjedna.

Svoja vrata zatvorio je i Texas Instruments, koji proizvodi čipove za videoprojektore, a zbog zatvaranja šest Hitachijevih tvornica, ključnih za proizvodnju ekrana, “patit” će plazme i LCD televizori. Za kupnju novih gadgeta idući mjeseci očito neće biti povoljni.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:07 15.03.2011.

Ovisnici o gađetima mogu i kamenjem prenositi poruke. 1. napišite poruku na papir 2. Omotajte ga oko kamena 3. Proslijedite poruku...

AG
Agramer198
00:18 16.03.2011.

Preživjeti ćemo... Nevjerojatno kak ekipa misli na svoju guzicu u najtežim trenucima za Japan. Ajd još bih rekao da je hrana ili voda u pitanju ali jeb*** iPad??? dajte me ne koljite z glupostima...

YG
yggy27
20:17 15.03.2011.

eto prilike za naše trgovce mahere da dignu cijene plazmi i lcd-a i ostale kućne elektronike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije