Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Reebok

Nećak iz New Yorka teti iz Omiša podmetnuo milijune

spiegelman
Foto: VL
1/4
23.05.2010.
u 09:00

Pajčinova majka je iz Omiša, otac iz Slavonije, a on je rođen u New Jerseyu. Diplomirao je financije s odličnim uspjehom na Sveučilištu Notre Dame 2000. i dobio posao u investicijskoj tvrtki Goldman Sachs.

Još ne razumijem što mi se dogodilo, kazala je 68-godišnja umirovljenica Sonja Antičević, i bio je to prvi komentar te umirovljene švelje iz Omiša koja je prije pet godina završila na svjetskim naslovnicama kad je Američka komisija za zaštitu tržišnog natjecanja (SEC) objavila da su baš na njezin račun sjela dva milijuna dolara od nezakonitog kupovanja dionica Reeboka.

Iako je bila jedna od ključnih osumnjičenika u jednoj od najrazrađenijih burzovnih prevara teškoj 6,7 milijuna dolara, sve se čini da će optužbe protiv nje biti odbačene - sutkinja iz New Yorka dala je naslutiti da vjeruje Sonji Antičević da nije imala pojma zašto ju je nećak, newyorški broker David Pajčin, odveo u Salzburg te zamolio da otvori bankovni račun. Taj se račun pokazao kobnim za 33-godišnjeg Pajčina i njegova 31-godišnjeg kompanjona Eugena Plotkina, dvojicu zločinačkih umova s newyorške burze.

Pajčinova majka je iz Omiša, otac iz Slavonije, a on je rođen u New Jerseyu. Diplomirao je financije s odličnim uspjehom na Sveučilištu Notre Dame 2000. i dobio posao u investicijskoj tvrtki Goldman Sachs, ali ga i napustio nakon pola godine. Nikako nije mogao zadržati posao - tvrtke mijenja svakih nekoliko mjeseci jer je, kako su rekli njegovi kolege, imao “vlastite ideje o tome kako trgovati”.

Ekipa iz striptiz-kluba


Povezao se s kolegom iz Goldmana, Eugeneom Plotkinom. Prvo su napisali scenarij i snimili film Blindside, o korumpiranom brokeru koji završi kobno, a potom su smislili i scenarij za stvarnu prijevaru. Plan su skovali u sauni kluba Spa 88., newyorškom trendovskom mjestu pronalaženje partnera za brzinski seks. Zaključili su da im treba pijun - mladac koji će im servirati povjerljive informacije o burzi i dolazećim spajanjima tvrtki, tako da mogu kupiti dionice dok su jeftine, a - nakon preuzimanja, kad im cijena poraste - prodati.

Na danu karijera na State Universityju Plotkin je “regrutirao” Stanislava Shpigelmana. Pripremali su ga za intervjue za posao na Wall Streetu i zaista, Shpigelman je dobio posao u investicijskoj kući Merrill Lynch, gdje je bio zadužen za velika spajanja kompanija. Shpigelman im je javio prvu veliku vijest - Procter i Gamble kupuju Gillete, a zatim i za još četiri velika preuzimanja, pa i za Adidasovu kupnju Reeboka. Od te su transakcije, kodnog imena Atlantic, zaradili četiri milijuna dolara. Pajčin više ne trguje sa svoga računa, već se koristi računima prijatelja i rodbine. Uključuje tetu Sonju Antičević, te druge Hrvate koji su, pak, proširili mrežu i na Njemačku. I dok se novac slijevao na te račune, dečki su se zabavljali radeći.

Za jedno preuzimanje doznali su u striptiz-klubu, i to tako da je Shpigelman, koji je partijao s njima, na mobitel primio SMS svoga šefa: “Čestitam! Uspješno ste obavili posao. Novartis preuzima Eon Lab”. Klubovi su bili Pajčinov i Plotkinov drugi dom. Jedna je prijateljica rekla kako je bila sigurna da će “izgorjeti do tridesete”. Uvijek su bili okruženi striptizetama i prostitutkama, uglavnom Ruskinjama. Plaćali su im da od brokera izvlače informacije. Ohrabreni uspjehom, bili su spremni za konačni rizik. Preko oglasa pronašli su Nickolausa Shustera, telefonskog prodavača iz Newarka. Preselio se u Wisconsin i dobio posao vozača viličara u kompaniji koja tiska časopis Business Week. Ukrao bi list večer prije objavljivanja, tako da kriminalni dvojac može trgovati dionicama koje u kolumni Inside Wall Street dobiju pozitivno mišljenje.

Partner iza rešetaka

I baš kad su pomislili da im ide dobro, SEC je primijetio “veliku burzovnu aktivnost, netom prije je Adidas kupio Reebok”, a trag novca ih je doveo do Sonje Antičević.

Klupko se odmotalo, Plotkin i Pajčin su potkraj 2005. godine završili u pritvoru. Pajčin se okreće protiv partnera: surađuje s istragom. Plotkin je 2008. osuđen na 57 mjeseci i 10.000 dolara kazne. Pajčin je osuđen na 50 mjeseci i odmah biva pušten jer je toliko već proveo iza rešetaka. Pušten je na uvjetnu slobodu s rokom kušnje od tri godine. Ali, vrag mu ne da mira. Potkraj 2008. nestaje iz Sjedinjenih Država. Neki sumnjaju da je u Dominikanskoj Republici, kamo je i prije često odlazio, no nitko ne zna zašto je pobjegao i što sad smišlja.

Komentara 6

IS
istima
09:29 23.05.2010.

Heh...... daj vamo tog Markowitza. Ode ima puno toga za raspetljavati....

Avatar kelt
kelt
09:34 23.05.2010.

Idemo zaradit milijune dolara i potrošit ih na prostitutke i klubove??? WTF? Koje budale.

DU
Deleted user
11:51 23.05.2010.

Ništa novo u svijetu ali tamo ih ima tko uhvatiti a kod nas to rade sami vladari a država ih štiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije