Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suicid kod mladih

Opačić: U Hrvatskoj se ne brine dobro o mentalnom zdravlju djece

'31.05.2012., Varazdin - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic posjetila Varazdinsku zupaniju.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
03.09.2012.
u 15:48

Samoubojstava u Hrvatskoj bilo je prošle godine kod mladih do 19 godina, a suicid je treći po zastupljenosti uzrok smrti kod mladih, nakon prometnih nesreća i ubojstava

Briga o mentalnom zdravlju djece nije zadovoljavajuća, samo je jedna poliklinika koja se bavi psihičkim zdravljem djece, a nekad su djeca smještena s odraslima, upozorila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica mladih, na okruglom stolu o prevenciji suicida kod djece. Smatra da bi trebalo izgraditi regionalni psihijatrijski centar u Slavoniji, koja je “osjetljivo područje”, i u Dalmaciji. No o rokovima kad će to biti nije željela govoriti. Iako se od 2000. godine broj suicida smanjio, sa 28 na 11 prošle godine, stručnjake brine što kod liječnika nema interesa za dječju psihijatriju. Neobjašnjiv im je i podatak da se prije ubijalo više dječaka, a posljednje dvije godine to su činile djevojčice.

– Imamo dvadesetak specijalista i 154 tima školske medicina, a ne 188, kako je predviđeno. Za pokušaj samoubojstva rizičnije su cure, a u izvršenju dečki. Nema interesa za dječjom psihijatrijom, popularnije je biti kirurg ili ginekolog – kazala je Marina Kuzman, specijalistica školske medicine. Depresiju pokazuje 20 do 30 posto mladih i dr. Kuzman predlaže da se takvi trebaju prepoznati kroz sustav te na njih preventivno djelovati.

– Idemo unaprijediti savjetovališta, ne treba govoriti cehovski bahato da oni to ne znaju. Mogu znati, ne znaju ni stručnjaci ako se ne specijaliziraju, pogotovo ne s tim stavom – kazala je Kuzman. Dječja neuropsihijatrica Dubravka Kocijan Hercigonja istaknula je da djeca uvijek promjenom ponašanja najave suicid, no roditeljima se njihovi problemi čine sitni i ne obraćaju pozornost.

– Svaka promjena na djetetu koja ga čini drukčijim nego što je bilo postaje signal. Odraslima je to sitnica, ali djeci je najveći problem kada ga netko ogovara ili mu kaže nešto ružno – kazala je.

Komentara 16

OB
-obrisani-
16:07 03.09.2012.

Pusti sad mentalno zdravlje djece..... djeca ko djeca...nego reci ti nama kako napreduju radovi na vili.....dobro aaa...

OB
-obrisani-
16:18 03.09.2012.

Je, samo nam još treba da se vi brinete o mentalnom zdravlju naše djece.

KI
killer3000
16:05 03.09.2012.

Kada će novinari napokon shvatiti da je samoubojstvo hrvatska riječ, a da suicid u hrvatskom jeziku ne postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije