Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Ne treba žuriti s beatifikacijom pape Wojtyle

papina slika
Reuters
28.06.2010.
u 12:41

Da je liječnička komisija potvrdila nadnaravno ozdravljenje časne sestre, onda bi dokumentacija prešla u ruke teologa koji trebaju ocijeniti je li čudo rezultat zagovaranja pape Wojtyle.

Ne treba žuriti s procesom beatifikacije Ivana Pavla II., smatraju u Vatikanu. Proces beatifikacije Karola Wojtyle započeo je odmah nakon njegove smrti 2005., nije se čekalo uobičajenih pet godina od smrti za pokretanje postupka za prikupljanje podataka o vrlinama da bi se tu osobu moglo proglasiti blaženikom. Međutim, sada su se pojavile teškoće i preporučuje se oprez. Možda će Wojtyla ipak biti proglašen blaženikom u proljeće 2011., ali i taj datum se čini preuranjenim s obzirom na  stanje stvari. Benedikt XVI. je 19. prosinca 2009. potpisao dokument o herojskim vrlinama Ivana Pavla II., što je ključni korak prema beatifikaciji, a proces je zakočen jer nije utvrđeno je li francuska časna sestra Marie Simon-Pierre stvarno neobjašnjivo ozdravila od Parkinsonove bolesti.

Monsinjor Slawomir Oder, postulator kauze beatifikacije Ivana Pavla II., navodno neobjašnjivo ozdravljenje Marie Simon-Pierre uzeo je kao čudo koje se ostvarilo zato što su druge francuske časne sestre zagovarale Wojtylu za njezino ozdravljenje. Zbog Parkinsonove bolesti Marie Simon-Pierre morala je napustiti posao u bolnici u francuskom Arlesu. U lipnju 2005., dakle samo dva mjeseca od Wojtyline smrti, Marie Simon-Pierre je ozdravila. Kongregacija za pitanje svetaca dobila je  liječničku dokumentaciju, kao i dokumente o diocezanskom procesu, te je zatražila od posebne liječničke komisije analizu svih dokumenata.

U travnju ove godine svoje je mišljenje o ozdravljenju trebala iznijeti savjetodavna komisija, kojom predsjeda profesor Patrizio Polisca, osobni liječnik Benedikta XVI., ali jedan član tog tijela izrazio je sumnju u čudotvorno ozdravljenje. Da je liječnička komisija potvrdila nadnaravno ozdravljenje časne sestre, onda bi dokumentacija prešla u ruke teologa koji trebaju ocijeniti je li do čuda došlo zbog zagovaranja pape Wojtyle.

No, kako je jedan od liječnika izrazio sumnju u to da je Marie Simon-Pierre bolovala od Parkinsonove bolesti, sve je odgođeno. Kongregacija za pitanje svetaca zatražila je novo vještačenje, ali dvojica liječnika još nisu predala svoje rezultate pa će sastanak liječničke komisije biti odgođen za jesen. No, čini se da nije sigurno da je francuska časna sestra nadnaravno ozdravila pa se od postulatora Odera traži da izabere neki drugi slučaj od oko 270 koliko ih se prijavilo kao neobjašnjiva ozdravljenja.

No, ona žurba, nastala nakon smrti Ivana Pavla II., da ga se proglasi blaženikom jer su i vjernici uzvikivali "Odmah svet" sada je nestala. Unutar vatikanskih zidina ima i onih koji drže kako sada nije pravi trenutak za nastavak toga procesa jer su sada izbili i slučajevi navodnog koruptivnog ponašanja nekih kardinala koje je na ključna mjesta postavio Ivan Pavao II. Kardinal Crescienzio Sepe, bivši predsjednik Propaganda Fide, a sadašnji napuljski nadbiskup, pod istragom je zbog korupcije.

Krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, bivši Wojtylin osobni tajnik, želi ubrzanje procesa beatifikacije poljskog pape. Oprez raste i zato što tajnik Kongregacije za pitanje svetaca monsinjor Michele di Ruberto treba napustiti položaj. Njegov će nasljednik biti ili Marcello Bartolucci ili Charles Scicluna.

Ključne riječi

Komentara 1

DS
dubina-sirina
00:05 29.06.2010.

Mi smo lude zbog Krista, a vi ste mudri u Kristu; mi slabi, a vi jaki; vi stovani, a mi prezirni. DO OVOG CASA i gladujemo, i zedjamo, i goli smo, i ubijaju nas, i potucamo se, i trudimo se radeci svojim rukama. Psuju nas, a mi blagoslivljamo; progone nas, a mi trpimo; hule na nas, a mi molimo; postadosmo kao smece svijeta, izmet svima SVE DO SADA. Ovaj gore nema nista sa Bogom! Pripadnik je vragove organizacije od cih je ruku dosta zla ucinjeno. Prave svece nitko ne poznaje, oni koji unose Kristovo svijetlo niti se hvale niti za njih svijet zna. A oni se trenutno bude, njih (144000) i oni ce da otkodiraju i unesu svijetlo u ovaj vraziji svijet i da vladaju sa Kristom...pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije