Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekolozi, znanstvenici i humanisti ogorčeni NASA-inom misijom

Ne smiju bombardirati Mjesec, slične su izgovore imali i za Irak

Mjesec
REUTERS
11.10.2009.
u 17:26

"Sva pravdanja o znanstvenim istraživanjima padaju u vodu, slične izgovore čujemo i pri bombardiranju Iraka”, kaže američka književnica Amy Rphron.

Prilikom pripreme misija, ali i nakon zabijanja dviju letjelica u Mjesečev krater, znanstvenici NASA-e ne bave se samo tehničkim detaljima projekta i podacima koje su instrumenti poslali na Zemlju, nego dobar dio vremena provode uvjeravajući javnost da Lcross ni na koji način nije oštetio Mjesec ili prouzročio njegovo zagađenje. “Mjesec nije ničije vlasništvo i nitko ne može tek tako bombardirati svemirsko tijelo.

Sva pravdanja o znanstvenim istraživanjima padaju u vodu, slične izgovore čujemo i pri bombardiranju Iraka”, kaže američka književnica Amy Rphron, jedna od zagovornica zaustavljanja NASA-inih programa.

Prema njezinim riječima, te misije ne samo da nisu moralne nego i ostaci raketa trajno zagađuju površinu Mjeseca. U petak je na površinu prirodnog satelita naneseno više od dvije i pol tone smeća koje će tamo trajno ostati. Ekolozi se boje da bi udar letjelica mogao imati posljedica i na Mjesečevu orbitu, no u NASA to opovrgava.

“Lcross je prema zakonima fizike utjecao na Mjesečevu putanju, ali je taj utjecaj oko milijun puta manji od utjecaja na let boeinga 747 kad na tlo aviona padne leća iz oka nekog od putnika”, kaže NASA-in stručnjak Tony Colaprete.

Ključne riječi

Komentara 13

OB
-obrisani-
17:47 11.10.2009.

Nemojte se glupirat, molim vas. pogledajte mjesec i vidjet ce te da je sav vec izbombardiran. kao da ce ga sad ovo izbaciti iz njegove ptanje. mos mislit.

OB
-obrisani-
18:46 11.10.2009.

prokleti ameri, treba ih kazniti što su poslali Voyager van sunčevog sistema bez vozačke/pilotske/ raketoplanske dozvole i ako se tamo zalete u neki Fiat-Punto, ko će platiti za štetu ako nas Klingons tuže

OB
-obrisani-
19:04 11.10.2009.

Mjesec pripada onima koji su na njemu prvi bili,a to su Krscani.Takodjer cijeli univerzum pripada Krscanima jer su oni prvi izmislili tu mocnu tehniku i tehnologiju koja nas je katapultirala sa nese planete zemlje u svemir!I nasa planeta zemlja jee pod Krscanskom kontrolom,a direkno sa njom Krscani upravljaju i u njenom su posjedu 75%.ono malo pustinje u kojoj zive muhamedanci i ono sto budisti i hindusi posjeduju u aziji i africi je najruzniji dio planete,tako da smo taj dio ostavili za sve sto je ruzno,kako priroda tako i,ljudi koji tamo vegitiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije