Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buna u vukovaru

'Ne odustajemo! Spriječit ćemo silom postavljanje ćiriličnih ploča'

vukovar (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/6
28.02.2013.
u 13:56

Postavljanje bilo kakvih ćiriličnih ploča u Vukovaru, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine, nije zakonito i time se krše odredbe Ustava RH te niza zakona, kaže Tomislav Josić

– Učinili smo mnogo do sada na svim poljima, ali očigledno je da nas se ne shvaća ozbiljno pa ispada da se kao Don Kihot borimo protiv vjetrenjača – rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je prezentirano učinjeno, ali i najavljeni daljnji planovi. Josić je najavio da Stožeru nije u cilju da se s bilo kime tuče, ali da sigurno neće dozvoliti postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru makar morao upotrijebiti silu.

– Postavljanje bilo kakvih ćiriličnih ploča u Vukovaru, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine, nije zakonito i time se krše odredbe Ustava RH te niz zakona. Zato nećemo dopustiti postavljanje ploča. Da smo seljaci, mi bismo na ulice izašli traktorima, ali nismo. Mi smo bili i ostali smo ratnici – jasan je bio Josić koji je ovom prilikom novinarima predstavio i Marijana Živkovića koji će, kako je rečeno, imati čast ukloniti prvu postavljenu ćiriličnu ploču u gradu. Govoreći o svojoj obitelji, Živković je rekao da je on otac dvojice sinova koja su poginula u Domovinskom ratu.

– Jedan je poginuo u Vukovaru i još nisam pronašao njegove posmrtne ostatke. Drugi je bio pilot i kao pilot je i poginuo. I ovom prilikom želim zamoliti predsjednika i premijera da kao moćni ljudi zaustave postavljanje tih dvojezičnih ploča. Ako treba, i kleknut ću jer oni to mogu spriječiti – rekao je je Živković. Predstavnici Stožera iznijeli su i neke nelogičnosti iz Popisa stanovništva gdje su pobrojili desetak imena osoba koje u posljednjih 15 godina nisu kročile nogom na područje RH, a i danas se vodi da žive u Vukovaru.

– Tu su osobe koje su bile obuhvaćene istražnim postupcima zbog počinjenih ratnih zločina ili su pak završili i u zatvorima zbog istih. Među njima su osobe koje su osuđene za zločine na Ovčari, u Vukovaru, Sotinu… Svakodnevno dobivamo nove informacije o sličnim slučajevima. Tražimo da se još jednom provjere boravišta i prebivališta čime će se utvrditi da u gradu živi manje od 33,33 posto Srba i da samim time neće biti ispunjen uvjet za uvođenje dvojezičnosti – rekao je Damir Maduna. Stožer je najavio i akciju za 2. ožujka koja će se tijekom cijeloga dana organizirati u Vukovaru. U okviru akcije koja nosi naziv "Tko se boji istine i pravde" rano ujutro crnim će platnima biti prekriveni svi spomenici iz Domovinskog rata i zapaljene svijeće. Građanima će u središtu grada biti dijeljeni letci te plakati s obaviješću o prodaji kuće, a da se sve dodatne informacije o tome mogu dobiti na broj Vlade RH. Pozvali su i sve Vukovarce te građane iz cijele Hrvatske da 2. ožujka upale svijeće i državne zastave spuste na pola koplja. Govoreći o daljnjim planovima Stožera, Josić je rekao da su u tijeku aktivnosti za organizaciju prosvjeda u Zagrebu, ali i na osnivanju Stožera za zaštitu Hrvatske.

– Branitelji su ti koji su stvarali Hrvatsku i 20 godina pasivno smo promatrali što se čini. Osnivanjem Stožera za obranu Hrvatske više nećemo dozvoliti rasprodaju državne imovine i prirodnih bogatstava. Reagirat ćemo na sve nepravilnosti bez obzira na to koja je politička opcija odgovorna za njih. Do sada su radili kako su htjeli, a sad je vrijeme da se neke stvari riješe. Branitelji su ginuli i stvarali ovu Hrvatsku i branitelji će je i voditi – zaključio je Josić.

>> Milanović o ćirilici: HDZ kukavički šuti i podgrijava tenzije!

Komentara 72

MA
marko53
21:27 28.02.2013.

Podržimo ih do kraja....

DR
drugPlenky
16:50 28.02.2013.

Nedaj se Vukovare. Naša srca kucaju za tebe

OB
-obrisani-
14:31 28.02.2013.

Postovani! Postavljanje bilo kakvih ćiriličnih ploča u Vukovaru prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine nije zakonito i krši se sa odredbama Ustava RH kao i niza zakona, kaže Tomislav Josić * Pod hitno podnesite tuzbu zbog krsenja UstavaRH. Dok Dok je na sudu nitko ne smije postavljati nikakove ploce.( pa ni Vlada) Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije