Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović na vladi:

'Ne možemo plin dopremati s Bundeka ili Jaruna, nego iz Katara'

vlada,sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
15.11.2012.
u 09:38

Proračunski deficit je tri posto u odnosu na prošlogodišnjih četiri, rashodi su prvi put smanjeni, prihodi su planirani vrlo racionalno, čak konzervativno, ali su i rashodi nadmašeni u odnosu na početne projekcije, objasnio je Milanović

Predsjednik Vlade Zoran Milanović na sjednici Vlade ukratko je objasnio izmjene i dopune proračuna za 2012. godinu. Ovogodišnji proračunski manjak bit će za 100 milijuna kuna veći od prvotnog plana. Proračunski deficit je tri posto u odnosu na prošlogodišnjih četiri posto, rashodi su prvi put smanjeni, prihodi su planirani vrlo racionalno, čak konzervativno, ali su i rashodi nadmašeni u odnosu na početne projekcije, istaknuo je Milanović. Naglasio je da je ovo proračunska prilagodba, a ne štednja, da ovo nisu antirecesijske mjere nego prilagodba države situaciji. Antirecesijska mjera je vokabular iz 70-ih i 80-ih, to se više ne koristi. Naglasio je da teret krize trebamo podnijeti zajednički, tako da svi nešto daju i da svi nešto dobiju. 

– Ovo je dobar posao, brojke štimaju. Ovo je kraj početka našeg posla – zaključio je premijer nakon što su vladajući prihvatili rebalans proračuna. Ministar Branko Grčić naglasio je da se Vlada od početka mandata vodi trima smjernicama: fiskalna konsolidacija, provedba reformi i povećanje investicija. 

Naglašena fiskalna konsolidacija

Izmjenama i dopunama državnog proračuna za 2012. godinu naglašena je fiskalna konsolidacija. Ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade objasnio je zašto unatoč Vladinim mjerama nije došlo do gospodarskog rata, zašto su unatoč tome efekti bili negativni te zašto se ide u izmjene i dopune proračuna za 2012. godinu.

Manjak državnog proračuna zadržava se ispod 10 milijardi kuna, što je za 4 milijarde kuna ili 1,2 postotna boda BDP-a manje u odnosu na 2011. godinu. Fiskalna konsolidacija ostvarena je na strani prihoda i rashoda, pri čemu su prihodi nominalno veći za 2,9 milijardi kuna, a rashodi nominalno manji za 1,1 milijardu kuna. Izvanproračunski korisnici planiraju svoje prihode u iznosu od 5,4 milijarde kuna, a rashode u iznosu od 7,2 milijarde kuna. Rashodi su značajnije povećani zbog pojačanih investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta i to na na projektima ulaganja u obnovu i razvitak vodoopskrbe te održavanja državnih cesta i ulaganja u županijske i lokalne ceste, prezentirao je Linić.

– Kod donošenja proračuna ocijenili smo da je gospodarstvo vrlo kritično, da je ekonomski rast u problemima i to je razlog što je naša politika, izražena kroz državni proračun, okrenuta prema poticanju gospodarstva. Nažalost, i pored dobre turističke sezone, nismo uspjeli postići veći rast. Negativna kretanja nastavila su se i u trećem tromjesečju, no u posljednjem tromjesečju predviđen je početak oporavka, naglasio je ministar. Teško da će povećanje aktivnosti u gospodarstvu imati značajnije učinke.  Priznaje da je rast cijena veći nego što su bile procjene.

– Vlada svojim proračunom želi nadoknaditi i uložena sredstva u gospodarstvu. Napomenuo je da je Vlada povećala PDV, no da su nastojali smanjiti udar na građane.

– Smanjeni parafiskalni nameti, doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje za 2%, podignut je iznos ulaska u sustav PDV-a uvođenjem neoporezive stope za građane, spuštanjem nekih stopa PDV-a... Nastojalo se građanima olakšati preživljavanje kroz niz socijalnih modela i programa. Jednim dijelom na pad gospodarstva utječe i manja potrošnja, što znači da građani štede i manje troše. A i državna potrošnja je manja nego proteklih godina – dodao je Linić, naglasivši da je stanje kritično.

PRIHODI
Novim planom proračuna za 2012. godinu ukupni prihodi projicirani su u iznosu od 110,3 milijarde kuna, što je 1,4 milijarde kuna ili 1,3% više u odnosu na prvotni plan. 

RASHODI
Novim planom za 2012. godinu ukupni rashodi državnog proračuna iznose 120,3 milijardi kuna, što je 1,5 milijardi kuna više u odnosu na prvotni plan

PRORAČUNSKI MANJAK
Slijedom ukupno planiranih prihoda i ukupno planiranih rashoda, manjak državnog proračuna u 2012. godini zabilježit će razinu od 10 milijardi kuna ili 3% BDP-a. Ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države projiciran je na razini od 3,5% BDP-a, pri čemu manjak proračuna izvanproračunskih korisnika raste za 0,3 postotna boda u odnosu na prvotni plan uslijed pojačanih investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. Jedinice lokalne države imat će uravnotežen proračun.

Milanović: LNG terminal nije ringišpil

Ministrica Vesna Pusić spomenula je nedavni posjet državnog izaslanstva Kataru te otvorila raspravu o LNG terminalu u Omišlju. Naglasila je važnost investicija dodavši da se od štednje ne živi nego od takvih investicija.

 – Ovo je veliki projekt i moramo učiniti sve da uspije. Jer to je veliki korak naprijed za Hrvatsku – dodala je Pusić. Vladi je uputila i kritiku u vezi s pripremanjem projekata za EU. – Sada je minuta do 12 što se tiče pripremanja projekata za EU – upozorila je Pusić.

 – Mi smo nastavili pomak i bolji je nego lani, a iduće će godine biti još bolje – odgovorio je Milanović ministrici Pusić. Komentirajući LNG terminal, kazao je da on nije ringišpil za koji se prodaju žetoni.

 – Ne možemo plin dopremati s Bundeka ili Jaruna, nego iz Katara – istaknuo je.

Ovdje pogledajte cijelu prezentaciju izmjene i dopune proračuna za 2012. 

Ovdje pročitajte nacrt prijedloga Zakona o pravu na pristup informacijama

Sjednica se održala dan nakon što je mađarski sud Radimira Čačića osudio na zatvorsku kaznu zbog čega je jučer podnio ostavku u Vladi.

Komentara 48

SE
sestrićna
16:34 15.11.2012.

ako je milanović na vladi..znači li to da je milanče topličko ?

KV
kviki111
11:13 15.11.2012.

Ovi su totalno nesposabni kao i oni prije njih! U komunizmu nije bilo nikakvih restruktuiranja! Nije bilo privatizacija, Hrvatska se u 45 godina zadužila oko četiri milijarde USA$ a sve je funkcioniralo nitko nije bio deložiran ili gladan! Nije bilo luksuza ali svatko tko htio raditi imao je dovoljno za život

VE
vero
11:10 15.11.2012.

Ili možda početak kraha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije