Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policajac vukoja

Ne bacajte petarde na Božić. Kazna je 5000 kn

Tomislav Vukoja
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
24.12.2014.
u 07:49

Blagdani tek počinju, a već su se tri osobe ozlijedile petardama. Od toga je dvoje djece

Za Božić se ne smiju bacati “piratice”, “megice”, “topovski udari”... Uporaba pirotehničkih sredstava poput ovih koja proizvode male i srednje vatromete smiju se koristiti od 27. prosinca do Nove godine. – Onaj tko se ogriješi o ovu zakonsku odredbu platit će od 1000 do 5000 kuna kazne. Trgovine koje maloljetnicima prodaju pirotehnička sredstva mogu biti kažnjene novčano, od 20.000 do 40.000 kuna. Za Božić se smiju koristiti prskalice i “žabice”, odnosno pirotehnička sredstva I. razreda – naglašava Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Vukoja kaže i da je policija u akciji Mir i dobro koja se provodi od 15. prosinca do 8. siječnja već zaplijenila popriličnu količinu petardi, ponajprije na području Istre.

– Blagdani tek počinju, a već su se tri osobe ozlijedile petardama. Od toga je dvoje djece. Izuzetno je opasno kada djeca krenu eksperimentirati pa iz petardi vade punjenje, stavljaju ga u cijev i ispucavaju – upozorava Vukoja.

U prilog njegovim riječima govore i policijske statistike: prošle godine tijekom blagdana pirotehnikom se teško ozlijedilo šest osoba, a njih još trinaest prošlo je s lakšim ozljedama. Zaplijenjeno je i oko 18.000 petardi, a zbog nedopuštenog posjedovanja oružja, streljiva i pirotehničkih sredstava prijavljeno je 129 osoba.

– Policija podnosi optužne prijedloge, a o sankcijama odlučuju prekršajni sudovi – kaže Tomislav Vukoja apelirajući na roditelje da pripaze što rade djeca.

Komentara 17

PA
pandora
12:29 24.12.2014.

cak treba i zabranit prodaju te pucnjave nikom netreba a pogotovo ne pesekima ---sretan i blagoslovljen bozic svim Hrvatima----

BA
balic
09:24 24.12.2014.

Ne bacajte petarde za Bozic.. A tko i kome je dopustio i pustio u prodaju sad petrade il ih cuvaju kod kuce od prosle godine ..Samo derite i oderite,tko nece da cuje nek bar osjeti ,u novcaniku?!

DH
dalibor.hren
13:41 24.12.2014.

Bombe....................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije