Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop neredima!

Navijaču Nikici Maroviću četiri godine maloljetničkog zatvora

nikica marović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
03.03.2011.
u 14:10

Upravo je ovaj incident incident bio okidač zakonodavcu da postroži mjere kažnjavanja nereda na utakmicama.

Nikica Marović danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri godine maloljetničkog zatvora zbog napada na policajca Kristijana Troktera. Mladog navijača teretilo se da je lani u svibnju na utakmici između Dinama i Hajduka na maksimirskom stadionu bacio topovski udar od kojeg je stradao interventni policajac iz Leštakovca kraj Varaždina.

Maroviću se produžuje pritvor u kojem je od 6. svibnja lani, a u obrazloženju presude Sanja Mazalin, predsjednica sudskog vijeća, navela je da je nasilje na nogometnim utakmicama nažalost postalo kolorit, te da je sasvim normalno postalo nepoštivati policiju i napadati ih. Dodala je da treba jasno ukazati svima da je to nedozvoljeno ponašanje za kojeg nema tolerancije.

Pojasnila je da će se izrečena kazna roditeljima i prijateljima optuženika možda činiti previskom dok će građanim i policiji možda izgledati premala no, pri donošenju presude vijeće je vodilo računa o svim okolnostima, pa tako i o tome da je riječ o mlađoj osobi koja u vrijeme počinjenja djela nije imala ni punih 20 godina i zbog toga mu je na preporuku socijalnih službi u ovom postupku i suđeno prema zakonu o sudovima za mladež.

Osim policajca Troktera, u neredima je lakše ozlijeđeno još 14 policajaca i šestero navijača, jedan od njih teže.

Navijač Mario Galić u sukobu s policijom slučajno je propucan i jedva je preživio. Na zagrebačkom je Županisjkom sudu u prosincu prošle godine zbog napada na policiju uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od četiri godine. Prvooptuženi navijač Nijaz Hadžiosmanagić Tadžić osuđen je, pak, na devet mjeseci zatvora, uz rok kušnje od pet godina.

Upravo je ovaj incident incident bio okidač zakonodavcu da postrožiti mjere kažnjavanja nereda na utakmicama. Ono što je stari Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima tretirao kao prekršaj kažnjiv uglavnom novčanom kaznom (sudjelovanje u tučnjavi, uništavanje imovine, organiziranje nasilja te nepoštovanje mjera zabrane) u novom je zakonu, koji je poslan u Sabor, postalo kazneno djelo kažnjivo zatvorskom kaznom.

>>Novi zakon na snazi: Odsada će huligani biti iza rešetaka!

Također, novim zakonom predviđaju se i kazne za vođu skupine, odnosno organizatora tučnjave, tj. nasilja, pa bi tako napadač na policajca Kristijana Troktera prema novom zakonu mogao dobiti do osam godina zatvora!

Svi oni koje se na utakmicama pomlate mogli bi iza rešetaka odsjediti do tri, odnosno do pet ili osam godina, ovisno o ozljedama koje su nanijeli, odnosno jesu li u tučnjavi bili vođe nasilničke grupe.

 Dinamo peti put prvak no umjesto slavlja, neviđeni neredi

Neredi na Maksimiru počeli su uoči početka drugog poluvremena utakmice Dinamo-Hajduk, 1. svibnja 2010. godine. Bad Blue Boysi trgali su stolce i zajedno s upaljenim bakljama bacali su ih na teren. Policija je ušla na tribinu smiriti navijače, a onda je buknuo pravi rat na sjevernoj tribini. Nesretni policajac Trokter stradao je na donjem dijelu sjeverne tribine kada je na njega bačen tzv. topovski udar. Ta eksplozivna naprava upala mu je ispod vizira na kacigi i kada je eksplodirala, teško ga je ozlijedila. Policajac je, prema podacima policije, stradao oko 21 sat.

Neredi su se nastavili i izvan stadiona kada je završila utakmica i Dinamo službeno peti put zaredom postao prvak Hrvatske. Navijači su na Maksimirskoj cesti razbijali sve na što su naišli, a napadnuta su i četiri policajca u civilnom automobilu.

Komentara 91

TA
tavedo
15:08 03.03.2011.

Trebalo mu je još dosuditi da doživotno plača invalidninu policajcu!

SB
sbb
16:03 03.03.2011.

20-godisnji maloljetnik?????

Avatar SMECHAR
SMECHAR
16:18 03.03.2011.

Žalosno je da je dotični dobio samo 3g., to je premalo za zlodjelo koje je počinio. I što znači to mlađi puno ljetnik, kakva su to sra.. da prostiš. Zna se da se punoljetnost stiče s 18g., i svaka odgovornost s time. Promijeniti to odmah treba u zakonu, nisam to ni znao do sada. Čista blamaza, nakon što je objašnjeno što je sve napravio, pročitam kazna 3g. pa dođe mi da plačem il\' da se smijem. Takvi apsurdi se događaju, sudstvo i pravosuđe je nesposobno, nekompetentno, i ne radi svoj posao. Ta sutkinja nakon ove presude meni nikada više ne bi radila. Pokazala se apsolitno neosjetljiva na situaciju, i počinjeno nedjelo. Treba omogučiti lakse otpuštanje sudaca ako im se dokaze nekompetencija i loš rad. Izbijes nekome oko, oslijepiš ga s namjerom i dobijes toliko malo. Zar ljudski život vrijedi toliko? Više bi dobio da je pokušao opljačkati kiosk. Sramota me zemlje u kojoj živim, sramota me dijeliti isti prostor s osobama koje nisu vrijedne krojiti nekome sudbinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije