Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Secesionističke najave

NATO zabrinut zbog Dodikove retorike i malignog utjecaja Putina

Sarajevo: Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
21.11.2023.
u 11:19

Čelnik NATO-a izjavio je da su saveznici zabrinuti zbog secesionističke retorike u Bosni i Hercegovini, kao i zbog "malignog stranog utjecaja" iz Rusije

Samo nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javno rekao da ima podatke kako Rusija radi na tome da izbije novi ratni sukob na zapadnom Balkanu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jučer je u Sarajevu izjavio da su saveznici zabrinuti zbog secesionističke retorike u Bosni i Hercegovini, kao i zbog "malignog stranog utjecaja" iz Rusije.

Stoltenberg je na turneji zemljama u jugoistočnom hrvatskom susjedstvu, a nakon Bosne i Hercegovine posjećuje Kosovo, Srbiju i potom Sjevernu Makedoniju, gdje je za sutra predviđen sastanak šefova država ili vlada zemalja NATO saveznica iz šire regije. Uz domaćine iz Sjeverne Makedonije, na tom sastanku očekuju se premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, premijer Slovenije Robert Golob i novi premijer Crne Gore Milojko Spajić, najavljeno je iz NATO-a.

VEZANI ČLANCI:

​​​​​​

- NATO snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Želimo vidjeti mirnu zemlju u srcu stabilne regije. Vaši napori u svojstvu visokog predstavnika važni su za jedinstvo i za pomirenje u ovoj zemlji - rekao je Stoltenberg na jednom od dva sastanka u Sarajevu, onom s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u toj zemlji, Christianom Schmidtom. U Vijeću ministara BiH susreo se s predsjedateljicom tog najvišeg izvršnog tijela u zemlji, Borjanom Krišto, kojoj je prenio podršku NATO-a euroatlantskom putu BiH, te čestitao na postignućima koje zemlja bilježi napredujući prema početku pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

- Svaka zemlja ima pravo birati svoje sigurnosne aranžmane. Bez stranog uplitanja - rekao je Stoltenberg. Secesionističke najave predsjednika Republike Srpske u BiH, Milorada Dodika, razlog su zabrinutost i u EU i među saveznicima u NATO-u, posebno zbog Dodikovih bliskih odnosa s ruskim predsjednikom Putinom. Zelenski je krajem prošlog tjedna javno spomenuo da ima podatke o tome da će se "Rusija pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom".

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH zahvalila je glavnom tajniku NATO-a na odobrenom paketu pomoći za jačanje obrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine. Paket je vrijedan 50-ak milijuna eura, a odnosi se na devet projekata iz područja obrambenog sektora i tri projekta iz područja sigurnosnog sektora, rekla je Borjana Krišto i dodala da je implementacija projekata predviđena tijekom pet godina.

- Želim naglasiti da je BiH zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od strane NATO-a da BiH može postati članica saveza. To partnerstvo i potencijal da se transformira BiH pruža priliku da se zemlja integrira u europske strukture, što je ključno za stabilnost i prosperitet same zemlje - rekla je Krišto na press konferenciji s glavnim tajnikom NATO-a u Sarajevu. 

VIDEO Unatoč velikim gubicima ruska pješadija nastavlja napade na utvrđene ukrajinske  položaje

Komentara 1

ME
medvedgrad
17:05 21.11.2023.

Ide Putin destabilizirati Balkan preko Dodika i Vucica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije