Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključ za pobjedu

NATO razmišlja o vraćanju ruske vojske u Afganistan!

Afganistan
AFP/PIXSELL
Autor
Zorana Bajt
27.10.2010.
u 18:28

Bivši hladnoratovski neprijatelji udružuju snage u borbi protiv talibana. Gorbačov tvrdi da NATO ne može pobijediti u Afganistanu i preporučuje povlačenje

Ruske vojne snage ponovno bi se mogle angažirati u Afganistanu, prvi put od povlačenja Crvene armije 1989. godine, piše britanski list The Guardian, ističući kako taj angažman ne bi bio izravan, nego posredan. Dužnosnici NATO-a razmatraju moguće oblike suradnje i kažu da bi Rusija mogla osigurati helikoptere i obuku za afganistanske pilote i pomoć u obuci afganistanskih snaga sigurnosti, navodi list.

Transport i opskrba

Spominje se i jača suradnja u borbi protiv droge, čuvanju granica, u transportu i opskrbi snaga NATO-a preko srednjoazijskih država kao što su Kirgistan i Tadžikistan. Ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu stalo je da poboljša odnose sa Zapadom poslije razdoblja napetosti koje je kulminiralo ruskom vojnom intervencijom u Gruziji 2008. godine. Dužnosnici NATO-a kažu da će summit NATO-a i Rusije u Lisabonu u studenom pokazati odlučnost obiju strana da prevladaju razlike iz prošlosti i postignu konsenzus o sigurnosnim prijetnjama 21. stoljeća, navodi The Guardian.

– Smatram da postoji puno prostora za unapređenje suradnje NATO-a i Rusije kad je u pitanju Afganistan. Dugoročni je interes Rusije da se stanje u Afganistanu stabilizira jer ono utječe na stabilnost Rusije, a osim toga, destabilizacija Afganistana mogla bi se proširiti na zemlje srednje Azije i dalje – izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Komentirajući najave o mogućem slanju ruskih postrojbi u Afganistan, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov izjavio je za BBC da je pobjeda NATO-a u Afganistanu nemoguća.

– Pobjeda je nemoguća u Afganistanu. Predsjednik Barack Obama u pravu je što povlači vojnike, bez obzira koliko teško to bilo. Prije nego što se Sovjetski Savez povukao iz Afganistana, postignut je sporazum s Iranom, Indijom, Pakistanom i SAD-om. Nadali smo se da će Amerika poštovati sporazum koji smo postigli da bi Afganistan trebao biti neutralna, demokratska zemlja, koja bi imala dobre odnose sa svojim susjedima kao i sa SAD-om i SSSR-om.

Novi Vijetnam

Amerikanci su uvijek tvrdili da podržavaju to, ali oni su istodobno obučavali militante. Iste one koji danas teroriziraju Afganistan, a sve više i Pakistan – izjavio je Gorbačov, koji je prije 20 godina naredio povlačenje sovjetskih postrojbi iz Afganistana. Prema njegovu mišljenju, Afganistan bi se za Amerikance mogao pretvoriti u novi Vijetnam, a jedino rješenje je da “Kabul stane na svoje noge i izgradi novo društvo nakon rata”.

Ključne riječi

Komentara 436

OB
-obrisani-
00:57 29.10.2010.

29.10.2010. u 00:55h slatkosašlagom je napisao/la: mislim da nema povratka,,, venia a i zašto bi, dobro je onako .......................... Pa zbog religije

OB
-obrisani-
00:57 29.10.2010.

haha pa spavati, venia, kud bi ti ovako kasno, što sam umornija, to sam histeričnija

OB
-obrisani-
00:57 29.10.2010.

29.10.2010. u 00:55h Venia je napisao/la: \"Da li se musliman mora podvrći operativnom zahvatu ako želi prijeći na kršćanstvo?\" ako kršćanin hoće postati musliman, moraju mu odstranit pola mozga da zadovolji uvijete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije