Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekid operacije

Naši vojnici ne mogu samo otići, UN im prvo mora naći zamjenu

hrvatska vojska (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
01.03.2013.
u 08:10

Podtajnik za mirovne operacije UN-a Landsous najavio je da će vojnici u opasne zone ići u oklopljenim vozilima

Nakon gotovo pet godina sudjelovanja u UN-ovoj misiji na Golanskoj visoravni, kontingent od 96 hrvatskih vojnika bit će povučen sa zadatka čuvanja demilitarizirane zone između Sirije i Izraela. Odluku o hitnom povlačenju naših plavaca inicirao je premijer Zoran Milanović i na sjednici Vlade objavio da je o tome razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je vrhovni zapovjednik HV-a. Premijer se savjetovao i s ministrom obrane Antom Kotromanovićem te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Dragom Lovrićem.

Kako demantirati NYT?

– Posljednjih dana pojavili su se članci (o naoružavanju sirijskih pobunjenika hrvatskim oružjem) koje ne možemo demantirati koliko god ih demantirali. Misija u Afganistanu je NATO-ova misija, organizirana, riskantna, ali bez žrtava. U misiji UN-a ne možemo jamčiti sigurnost hrvatskih vojnika, a ne vidimo kakav dobitak imamo. Objavljene su informacije u NY Timesu, a on se čita u svijetu. Prekinut ćemo zbog toga sudjelovanje u toj misiji. Tamo imamo stotinu uglavnom nenaoružanih vojnika, a naša je zadaća zaštititi ih – rekao je Milanović.

Pri donošenju te odluke državni je vrh očito imao na umu i lanjski incident od 29. studenoga, kada su naše i austrijske vojnike koji su išli na aerodrom u Damasku napali nepoznati vojnici, ranili četiri Austrijanca, a naše, prema izjavama svjedoka, promašili za desetak centimetara. Naši i austrijski plavci prevoženi su u običnim autobusima. Da su UN-ovi plavci na Golanu ugroženiji no ikada postalo je jasno i podtajniku za mirovne operacije UN-a Herveu Landsousu, kao i glavnom tajniku Ban Ki-moonu, koji je optužio sirijske trupe da krše primirje i ulaze u demilitariziranu zonu.

UN-ovi izvori potvrđuju kako su vladini vojnici natjerali UN-ovce na pružanje medicinske pomoći njihovim ranjenicima te da svi Sirijci redovito prodiru u zaštićene zone i ratuju međusobno. Landsous je u prosincu najavio da će se u opasne zone UN-ovci morati kretati u oklopljenim vozilima, što znači da će se na Golanu, izgledno, “pojačati” UN-ov mandat.

Past će nam ugled u UN-u

U toj zoni se nalaze vojnici iz Austrije (pridodan im je hrvatski kontingent), Indije, Filipina (Japanci su se povukli ranije). Odluka iz RH sigurno neće biti dočekana s oduševljenjem u sjedištu UN-a. Hrvatski vojnici, naravno, ne mogu odmah napustiti pozicije, pa će morati čekati ili da UN pronađe i angažira vojnike iz neke druge zemlje (tako smo i mi naslijedili pozicije od Slovaka) ili će se postojeći UN-ovci morati “rastegnuti” i pokriti naš teritorij ili će iz matičnih država naručiti pojačanja. Josipović je očito svjestan problema gubitka ugleda za RH pri UN-u, pa izjavljuje da će se “pri organizaciji i realizaciji postupka povlačenja, maksimalno poštovati međunarodne obveze RH i zahtjevi sigurnosti vojnika zemalja-partnera”. Prije Josipovića, odluku o povlačenju mora donijeti Sabor.

Komentara 6

MR
mrzimnerad
09:15 01.03.2013.

Još jedan dokaz stručnosti i mudrosti vrloga premijera. U zadnje vrijeme daje dojam da se iz dana u dan takmiči sam sa sobom kad će odvaliti veću bedastoću!

WI
wiliam
10:34 01.03.2013.

Ovaj Milanović stvarno nema pojma ni o unutarnjoj politici, kamo li o vanjskoj. Ova odluka još jedan je dokaz za tako nešto! Još kad se sjetim nedavnih povijesnih posjeta Srbiji i Bugarskoj. Hvala Bogu da nam on nije bio premijer 90-ih! Odmah bi potpisao kapitulaciju!!

KO
kompjuter
10:40 01.03.2013.

dobro jutro veliki hrvatski političari,pa normalno da nemogu samo tako otići,sad se vidi da imamo sve nesposobne ljude na vrhu države,nije to samo pokupi svoje stvari već ima nekakvoga reda,sa ovim opet se radi medvjeđa usluga našim dečkima jer oni su tamo otišli zbog svoje egzistencije da neku lovu zarade jer kruha u rvackoj nema,da je opasno je,to stoji ali svaki vojnik koji je izabro ovaj poso je svjestan da danas jesi a sutra nisi,pa u hrvatskoj policiji je više dečki poginulo u hrvatskoj obavljajući dužnost nego u mirovnoj misi,ustvari nitko nije poginuo koliko me drži sječanje,znači priča ne stoji od ovakvih pojedinih laprdanja od ovih piskarala na forumu koji pojma nemaju o ovome poslu,ja sam osobno bio u 5 mirovnih misija i sigurniji sam bio i plaćeniji nego ovdje u hrvatskoj i ne laprdajte po forumima a pojma nemate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije