Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži tragove života

Na Mars lansiran Curiosity, najveći i najmoćniji rover dosad

mars, curiosity (1)
REUTERS/PIXSELL
26.11.2011.
u 16:32

Curiosity teži gotovo tonu i vrijedi impozantnih 2,5 milijardi dolara, a na Mars će se, uz pomoć posebne tehnike ''zračne dizalice'', spustiti za osam mjeseci

Najnoviji i najimpozantniji rover do sad, robot Curiosity, uspješno je lansiran iz Cape Canaverala oko 16:00 sati na Crveni planet gdje bi trebao provesti dvije godine u istraživačkoj misiji.

Kako piše Reuters, Curiosity teži gotovo tonu i vrijedi impozantnih 2,5 milijardi dolara, a na Mars će se, uz pomoć posebne tehnike ''zračne dizalice'', spustiti za osam mjeseci.

Uz 17 kamera, rover je osnažen najmodernijom opremom poput sofisticiranog lasera i bušilice kojima će nastojati detektirati bilo kakav trag ili oblik života na planetu. Sadrži i kemijski laobratoriji tako da na licu mjesta može obaviti potrebnu analizu prikupljenih uzoraka tla. Kreće se pomoću šest kotača i očekuje se da će tijekom misije proučavati veliki krater na Marsu, širine čak 154 kilometra.

Istraživači se nadaju da će nova plutonijeva baterija omogućiti neometano funkcioniranje rovera  jer ima puno veći kapacitet nego što je tijek misije pa bi tako mogla napajati rover i 10 godina.

Ključne riječi

Komentara 19

SP
spartak
16:55 26.11.2011.

Pazi ovu besmislicu u članku (očito neka greška u prevođenju): \"može razviti brzinu od čak 90 km na sat, a u 10 godina će prijeći minimalno 154 km.\" Kako netko može napisat takvu budalaštinu. Pa tu treba uključiti samo minimum mozga i shvatiti da to nije tako. Zašto bi se konstruiralo vozilo koje može \"razviti brzinu od 90 km/sat#, ako u deset godina prevaljuje 154 km. Je li osoba koja je to napisala uopće razmišljala?

OB
-obrisani-
17:01 26.11.2011.

Autor teksta je nacinio gresku. Evo orginala sa Reutersa The car-sized rover is expected to touch down on August 6, 2012, to begin two years of detailed analysis of a 96-mile (154-km) wide impact basin near the Martian equator called Gale Crater. Znaci, radi se o basenu koji je sirok 154 km.

OB
-obrisani-
16:51 26.11.2011.

I dok NASA salje rakete na Mars, juce vijesti kazi da oko 15% Amerikanaca danas primaju markice za hranu. I ovdje se ne radi o beskucnicima, vec normalnim ljudima koji nemaju dovoljno novaca da se prehrane. Pa koji vanzemaljci bi bili toliko ludi da imaju ikakav kontakt sa ljudskom rasom koja je izgradjena na izrabljivanju, iskoriscavanju, manipuliranju, kradji i otimacini....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije