Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u prošlost

NASA testira motor poznate rakete Apollo 11

Apollo 11
NASA
25.01.2013.
u 09:51

Motor, poznat NASA-im stručnjacima pod imenom F-6049, trebao je omogućiti Apollo-u 11 lansiranje u orbitu 1969. godine kada je NASA poslala Neila Armstronga i još dvojicu astronauta na Mjesec, po prvi put.

Kako se stare stvari stalno vraćaju u modu, tako je i u NASA-i došao red da se okrene- starim proizvodima. Tamošnji mladi inžinjeri odlučili su izvući motor rakete Apolo 11 i testirati je kako bi dobili nove ideje za razvoj nove generacije raketa za misije na Marsu, javlja Fox News.

Motor, poznat NASA-im stručnjacima pod imenom F-6049, trebao je omogućiti Apollo-u 11 lansiranje u orbitu 1969. godine kada je NASA poslala Neila Armstronga i još dvojicu astronauta na Mjesec, po prvi put. Iako je let bio uspješan, ipak nije bio zaslužan ovaj motor jer je tijekom ispitivanja otkriven niz pogrešaka zbog kojih je poslan u Smithsonian Insitut gdje je \"ležao\" idućih godina.

Mladi NASA-ini inžinjeri završili su seriju od 11 testova na plinskom generatoru pokušavajući otkriti je li druga generacija Apollo rakete mogla proizvesti veći potisak i je li se moglo njome upravljati pomoću gas pedale za duboko istraživanje svemira.

>>VIDEO Preletite preko Mjeseca s visine od samo 10 kilometara

>>VIDEO Željeli ste biti astronaut? Prošećite svemirskom postajom

Komentara 1

DO
dogeatdog
13:28 03.03.2014.

Svašta. Tko piše ovakve "veleumne " članke. Ovo zvuči kao loš prijevod originalnog teksta. Raketa "Apolo 11" ??? Pa zar je to ikad postojalo??? Bio sam dijete kada je svemirski program "Apollo" realiziran, i ta raketa se zvala "Saturn 5",aturn 5", i služila je da u zemljinu orbitu odnese module (komandni i lunarni) a sam svemirski program je nazvan "Apollo" i imenovan rednim brojevima sve do posljednjeg (17). Novinarki bi bilo bolje da piše o nečemu drugom a ne o onom o čemu očito pojma nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije