Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju više goriva

NASA planira kontrolirano srušiti dvije letjelice na Mjesec

mjesec
Marko Mrkonjić/PIXSELL
11.12.2012.
u 18:17

Dvije jednake letjelice koje čine NASA-inu znanstvenu misiju Grail drugog tjedna bit će kontrolirano srušene na površinu Mjeseca

Dvije jednake letjelice koje čine NASA-inu znanstvenu misiju Grail drugog će tjedna biti kontrolirano srušene na površinu Mjeseca, čime će spektakularno završiti njihova misija "snimanja" gravitacijskog polja na prirodnom Zemljinom pratiocu, piše Space.

Male letjelice nazvane Ebb i Flow 17. prosinca bit će srušene na Mjesec. Misija Grail "teška" 496 milijuna dolara pokrenuta je u rujnu prošle godine da bi "snimila" Mjesečevo gravitacijsko polje do najsitnijih detalja.

Nestaje im goriva

Ebb i Flow u Mjesečevu orbitu ušle su prije otprilike godinu dana. Letjelice veličine perilice rublja dizajnirane su za znanstvenu misiju od 90 dana, no NASA je produžila njihov boravak kako bi detaljnije snimile gravitacijsko polje.

Kao što se i očekivalo, letjelicama počinje manjkati goriva te je NASA objavila da im je došao kraj. Stručnjaci iz američke svemirske agencije moraju osigurati spektakularan kraj sljedećeg ponedjeljka.

>>Od 2020. za 1,5 milijardi dolara moći ćete odletjeti na Mjesec

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Bell940
Bell940
18:47 11.12.2012.

kaj sad delaju scenu za uspješno spuštanje čovjeka na mjesec? dajte nam satelitske slike tih tragova raznih apola od 9 -17, 18?, i lunohoda možda vam bumo vjerovali

DT
dturina
14:50 13.12.2012.

@Bell: Šteta da ne znaš čitati i misliti koliko se znaš praviti pametan jer bi inače znao da je nedavno lunarni orbiter snimio sva mjesta na kojem su ljudi iz programa Apollo hodali po mjesecu, s dovoljnom rezolucijom da see vidi i gdje su astronauti hodali. Čak se vide i zastave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije