Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako nastaju planeti

NASA otkrila planete iz Ratova zvijezda, dva planeta s dva sunca

svemir
30.08.2012.
u 12:34

Sustav otkrivenih planeta s više sunca sastoji se od jednog sjajnog i jednog blijedog sunca koja kruže jedno oko drugoga te dva planeta veća od Zemlje koji orbitiraju oko dva sunca

Znanstvenici iz NASA-inog laboratorija Kepler otkrili su dva planeta koja kruže oko dva sunca. Planeti se nalaze u zvjezdanom sustavu Kepler-47, 5000 svjetlosnih godina udaljenom od Zemlje, a pronađeni planeti nalikuju na planet Tatooine koji je u svojim filmovima "Ratovi zvijezda" oživio redatelj George Lucas.

Sustav otkrivenih planeta s više sunca sastoji se od jednog sjajnog i jednog blijedog sunca koja kruže jedno oko drugoga te dva planeta veća od Zemlje koji orbitiraju oko dva sunca, donosi RT.

Greg Laughlin, profesor astrofizike na Sveučilištu u Kaliforniji, tvrdi kako će ovo otkriće pomoći u razumijevanju nastanka planeta nakon Velikog praska.

Planeti slični Tatooineu dugo su bili samo plod mašte, a prvi koji orbitira oko dva sunca otkriven je prije manje od 20 godina. Nakon njegovog otkrića znanstvenici su smatrali kako je nemoguće da sustav s dva sunca sadržava više planeta, ali ta je pretpostavka pala u vodu. Naime, astrofizičari su vjerovali kako bi gravitacija dvaju zvijezda bila prevelika za opstanak više planeta, odnosno vjerovali su kako bi se zbog gravitacije planeti koji orbitiraju oko više sunaca ili previše udaljili od orbite sunca ili pak sudarili jedan s drugim.

Planet koji je bliže suncima obiđe ih za samo 50 dana i znanstvenici pretpostavljaju da je vrlo vruć, dok se drugi nalazi na "nastanjivoj udaljenosti" od sunaca. Drugi planet vjerojatno je plinski div kao Uran, ali njegovi mjeseci, pretpostavljaju, mogli bi biti pogodni za život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije