Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljanje djece

Napastovao mi je kćer, a sada šeće slobodan gradom!

mladen sipusuc
Arhiva VL
07.01.2011.
u 11:03

- Vodio sam kćer na trening kad sam ga ugledao. Mislio sam da je u zatvoru. Moje dijete noćima ne spava, ne ide u školu, a mi strahujemo hoćemo li ga opet sresti, kaže otac o bivšem treneru koji je zbog bludničenja uvjetno osuđen

Mladen Šipušić (51), bivši predsjednik te-kvon-do kluba Lekenik, pravomoćno je uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog bludničenja nad djevojčicom (14), članicom kluba. Tako je presudio sisački Općinski sud 14. prosinca, a kako se tužiteljstvo nije žalilo, presuda je postala pravomoćna. Da je na slobodi čovjek koji mu je dijete 27. studenog zaključao u hotelsku sobu i bludničio nad njim, a ujutro mu ponudio 200 kuna i nove tenisice da šuti, otac djevojčice je doznao kad ga je sreo na ulici!

– Vodio sam kćer na trening kada sam ga ugledao kod pekarnice u Lekeniku. Mislio sam da je u zatvoru, da je dobio ono što zaslužuje, no on se šeće slobodan. Moja djevojčica noćima ne spava, ne ide u školu, pokušala si je rezati žile na rukama, a jedino što je drži su treninzi, koje ne želi napustiti. I onda mi moramo strahovati hoće li se on opet pojaviti u dvorani ili negdje drugdje – ogorčen je uvjetnom presudom otac djevojčice, koji nam se sam obratio.

Pozvao je u krevet
Šipušić je 27. studenog 2010. vodio na natjecanje ekipu kluba u kojoj je bila i djevojčica u funkciji pomoćne trenerice te još osmero najmlađih članova kluba. U hotelu je doznala da neće spavati s drugom djecom jer je Šipušić rezervirao zajedničku sobu za sebe i nju. Navečer je zaključao vrata, pozvao je da legne na krevet da je izmasira te ju je dirao i ljubio. Djevojčica je cijelu noć ostala zaključana s njim u sobi, u strahu, a on joj je pričao doživljaje iz rata u kojem je 1991. i ranjen. Ujutro joj je ponudio 200 kuna i nove tenisice da šuti. Djevojčica je to ispričala kolegici u školi, a zajedno su to rekle i učiteljici te je obaviještena i policija. Šipušić je proveo nekoliko dana u pritvoru te je priznao krivnju.

Ubrzo je pušten, a mještanima Lekenika govorio je da ga je lažno optužila disfunkcionalna obitelj. No, smijenjen je s položaja predsjednika Kluba, koji je 1990. i osnovao, i više ne radi u klubu. Roditelje ostalih članova kluba nitko o razlozima smjene nije informirao, policija nije izvijestila javnost kad je kazneno djelo prijavljeno. Sud je u skraćenom postupku Šipušića uvjetno osudio, a obitelj djevojčice nitko nije izvijestio o suđenju ni o presudi. Otac djevojčice, koji smatra da je, unatoč braniteljskom statusu i priznanju krivnje, Šipušić trebao biti strože kažnjen, kaže da ga nitko nije zvao da svjedoči. Tužitelj Igor Burić odgovara da je tužiteljstvo sudu predložilo da se ispita više svjedoka, a među njima i otac djevojčice. Sud nije ispitivao svjedoke jer je okrivljenik u cijelosti priznao kazneno djelo, odgovara tužitelj.

 Iako zakonom nije određeno da je sud dužan izvijestiti obitelj o tijeku postupka, činjenica je da bi to, osobito kad je riječ o djeci žrtvama, trebala biti uvriježena praksa. Psihologinja Maja Mamula iz Ženske sobe, koja se bavi seksualnim nasiljem, nada se da će Protokol u slučaju seksualnog nasilja kojim su tražili da se žrtve obavještava o svim fazama postupka protiv počinitelja uskoro ući u saborsku proceduru i biti prihvaćen.

– I policija i tužiteljstvo i sud morali bi obavještavati žrtvu o svim fazama postupka protiv okrivljenika, osobito kad je riječ o maloljetnicima. Možda je ova presuda u skladu sa zakonom, ali kakva se šalje poruka društvu i žrtvi? Tom čovjeku roditelji su povjerili djecu na brigu, a on se malo zaigrao i, kako mu je prvi put, uvjetno je osuđen! Je li to poruka i drugima koji rade s djecom da neće ići u zatvor ako to naprave samo jednom? Je li netko istražio je li mu to uistinu prvi put, što ako neko drugo dijete nije prijavilo nasilje? – pita se Mamula.

Utjecaj medija
Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić kaže da, iako suci po zakonu nisu dužni obavijestiti žrtvu o presudi, da bi to trebalo činiti.

– Sudska praksa danas ide za tim da svi suci moraju obavijestiti roditelje djeteta o presudi, osobito kada postane pravomoćna. Unatrag dvije-tri godine uobičajeno je bilo da se osoba koja je neosuđivana i koja prvi put počini takvo djelo uvjetno osuđuje uz mjeru zaštitnog nadzora. No, u zadnje se vrijeme čuje i pod utjecajem medija da se trebaju izricati zatvorske kazne za takva kaznena djela. Ne ulazeći u ovaj slučaj, mislim da ljudi ne bi trebali biti konsternirani time što je netko tko prije nije osuđivan uvjetno osuđen uz prijetnju zatvorom ako ponovi kazneno djelo. Ako bi to ponovno učinio, onda treba biti drastično kažnjen – kaže sutkinja Mamula.

Komentara 36

ŠI
Šiljka
22:00 07.01.2011.

@kontrazla Hvala na potpori, u pravu si!

UD
Utjerivać dobroga
13:02 07.01.2011.

zelana krava da. bio je perverzan.

TE
tetrijebzg
14:37 07.01.2011.

pa što mu ti nisi presudio da moje djecu netko dirne taj je ili strgan ili pokojni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije