Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U CRKVI

Napadi na Benedikta XVI. nalikuju napadima na Pija XII.

Tercisio Bertone i papa
Reuters
07.04.2010.
u 13:35

Vatikanski vrh ocjenjuje kako su napadi na Benedikta XVI. zbog slučajeva svećenika pedofila jednaki napadima na Pija XII. zbog njegova držanja tijekom Drugog svjetskog rata.

RIM – Vatikanski vrh ocjenjuje kako su napadi na Benedikta XVI. zbog slučajeva svećenika pedofila jednaki napadima na Pija XII. zbog njegova držanja tijekom Drugog svjetskog rata. Istodobno je norveška televizija NRK obznanila kako je Georg Muller, norveški katolički biskup, podrijetlom Nijemac, priznao je kako je prije 20 godina seksualno zlostavljao jednog dječaka te je podnio ostavku. Georg Muller, bivši katolički biskup u gradu Trondheimu, podnio je ostavku 7. lipnja 2009. i to je neočekivano priopćio na nedjeljnoj misi. To je prvi slučaj pedofilije u Katoličkoj crkvi u Norveškoj. NRK je objavio i kako je Katolička crkva platila između 50.000 i 65.000 eura odštete žrtvi svećenika pedofila. Muller je seksualno zlostavljao dječaka prije 20 godina, kada je još bio svećenik. Bernt Eisvig, sadašnji biskup Trondheima i Osla, kako piše londonski Times, izjavio je kako je Mueller podnio ostavku čim je obaviješten o optužbama. Dječak je, naime, šutio 20 godina. O slučaju je obaviješten i Vatikan koji je zatražio njegovu ostavku.

Zbog slučajeva pedofilije ne prestaju napadi na papu Benedikta XVI. Sadašnji papinski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, kao i bivši papinski državni tajnik kardinal Angelo Sodanu usporedili su te napade s napadima na Pija XII. zbog njegova ponašanja tijekom Drugog svjetskog rata, kao i s napadima na Pavla VI. zbog njegove enciklike Humanae vitae. Angelo Sodano, koji je na Uskrs izgovorio prije mise na Trgu svetog Petra riječi solidarnosti s Benediktom XVI., što je bio neuobičajen čin, kaže kako se papu napada zbog njegova držanja u vezi s pitanjima morala, a grijesi nekih svećenika upotrebljavaju se za napade na Crkvu.

- Iza nepravednih napada na papu vizije su obitelji i života suprotne evanđelju - izjavio je Sodano. Vatikan drži kako Benedikta XVI. napadaju krugovi koji su za zakone o pobačaju, koji su protiv obitelji zasnovane na braku između muškarca i žene.

Kardinal Tarcisio Bertone kaže kako je Benedikt XVI. papa trećeg tisućljeća i kako ga vjernici podržavaju, što se vidjelo po njihovu masovnom odazivu za vrijeme uskrsnih blagdana. Bertone je odbacio i optužbe njemačkog tjednika Die Zeita, prema kojima ga se optužuje za zataškavanje slučaja američkog svećenika Lawrenca Murphyja iz 1998.  Dodaje  kako se iz dokumenata vidi da ni on kao tajnik, ni kardinal Ratzinger kao tadašnji pročelnik Kongregacije, nisu zataškavali slučaj svećenika pedofila Murphyja.

Ključne riječi

Komentara 19

SV
svitak
21:28 07.04.2010.

ovo je prvi papa koji je još kao kardinal počeo rješavati slučajeve pedofilije a ne zataškavati ih

OB
-obrisani-
18:20 07.04.2010.

Ovaj Nijemac je po svoj prilici dosad najgori Papa.

VU
vuk100
10:52 08.04.2010.

Vatikan,papa-antikrist 2 Sol 2,3 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti, 2 Sol 2,4 Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što seto se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom... 2 Sol 2,5 Ne sjećate li se, to sam vam govorio dok sam još bio među vama? Otk 18,2 On povika iza glasa: \"Pade, pade Babilon veliki - Bludnica - i postade prebivalištem zloduha, nastambom svih duhova nečistih, nastambom svih ptica nečistih mrskih Otk 18,3 jer se gnjevnim vinom bluda njezina opiše narodi; s njom su bludničili svi kraljevi zemaljski, a trgovci se zemaljski obogatiše od silna raskošja njezina.\" Narod Božji mora bježati Otk 18,4 Začujem i drugi glas s neba: \"Iziđite iz nje, narode moj, da vas ne zadese zla njezina te ne budete suzajedničari grijeha njezinih! Otk 18,5 Jer njezini grijesi do neba dopriješe i spomenu se Bog zločina njezinih. Sve vjere ovoga svijeta,odvode čovjeka u propast,u podzemlje,jer ovaj svijet je dan sotoni,te on vlada ljudima i igra igru koju on hoće,ljudi su samo marionete. Sjetite se da je i samog našeg Gospodina iskušavao. Jedini Put i Vjera je Isus Krist,on će vas izbaviti od zamke zloga, obratite se i istina će vas osloboditi. Jer nam je Otac nebeski to i obećao po Njegovoj Riječi. Zatražite od Gospodina Duha Mudrosti,zatražite od sveg svog srca,da vam se objavi i da ga spoznate i da vam otvori oči srca da ga upoznate......Gospodin Isus Krist čeka vaš vapaj i čežnju za Njim.... On je svuda oko nas,vapite za Njim....On vas voli sve...... Naš Bog,Otac,Isus Krist nije u crkvama,sinagogama,džamijama, On je u skrovitosti,on je i u tvom domu,ako ga sam u skrovitosti srca svog potražiš ,naći ćeš ga..... Kristova crkva odnosno zaručnica je duhovna,svaki čovjek koji je obraćen Duhom Svetim čini jedan ud,a Kristovo Tijelo sadrži mnogo udova, i tako se mnogi obraćenici spajaju-DUHOVNO, i kada dođe Dan Gospodnji kada dođe Glava Tijela tj. Isus Krist,prvo će mrtvi ustati koji su umrli u KRISTU,a zatim će Njegovi odabrani,opečaćeni Duhom Svetim koji će se izmijeniti,jer ovozemaljsko tijelo neide u kraljevstvo nebesko,biti poneseni zajedno sa uskrslima na oblacima ususret Gospodinu.... Naša domovina je u nebesima gdje Krist sjedi s desne Bogu....... Isus je rekao:Iv 6,63 \"Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije