Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teroristički napad

Napadač na veleposlanstvo SAD-a lakše ranjen, imao je i dvije bombe

kalašnjikov, napadač, vehabija, sarajevo
Reuters/PIXSELL
28.10.2011.
u 16:18

Sarajevo: Ozlijeđena su dva policajca i jedan od trojice napadača

Dvadesettrogodišnji pripadnik vehabijskog pokreta iz Novog Pazara (Srbija) Mevlid Jašarević pucao je u poslijepodnevnim satima na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu i ranio jednog policajaca angažiranog na osiguranju objekta.

Napad se dogodio nešto iza 15 sati, a prava drama trajala je dulje od pola sata, koliko je pripadnicima specijalne policije trebalo da ga lakše rane u nogu i svladaju.

- Koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dvije ručne bombe - kazao je državni tužitelj Dubravko Čampara.

Osveta Amerikancima

Policijski očevid trajao je satima, ali se već iz samog ponašanja napadača mogao zaključiti razlog napada. Naime, dok nije svladan, Jašarević je, uz povike „alahu ekber“ (Bog je velik), galamio kako je ovo osveta Amerikancima za zločine nad muslimanima u Afganistanu i Palestini.

Cijeli incident mogao je imati mnogo teže posljedice jer se zgrada veleposlanstva nalazi u središtu Sarajeva, u neposrednoj blizini nekoliko fakulteta, škola i tržnih centara. U trenutku kada je Jašarević počeo pucati prema američkom veleposlanstvu u njegovoj blizini bilo je barem dvadesetak ljudi.

Kao u filmovima

Jedan od očevidaca, Smail Žilić u trenutku napada izlazio je iz obližnjeg tržnog centra, udaljenog samo tridesetak metara od napadača.

– Bilo je kao u američkim filmovima. Prolaznici su se razbježali. Ja sam bio vrlo blizu njega, skrio sam se iza automobila i molio Boga samo da se ne okrene prema meni i jednoj djevojci koja se zatekla tu. On je u roku od pet minuta ispalio barem tri rafala prema veleposlanstvu. Onda je pretrčao ulicu i ispalio još jedan rafal. Pogodio je dvojicu policajaca iz osiguranja, a potom se primirio i izvikivao je da ne želi ubiti braću muslimane, već Amerikance. Prestao je pucati i mirno se šetkao po ulici, a nekoliko prolaznika ga je molilo da im dopusti da izvuku ranjene policajce, što im je na kraju i dopustio, ponavljajući kako ne želi pucati u braću muslimane – vidno uzbuđen ispričao nam Žilić.

Policija je vrlo brzo blokirala šire područje oko američkog veleposlanstva, a napadač je nakon ranjavanja prevezen u bolnicu.

Prema neslužbenim informacijama, policija je u Sarajevu privela još nekoliko pripadnika vehabijskog pokreta, vjerojatno zbog sumnje da su povezani s Jašarevićem.

Otprije poznat

Zgrada američkog veleposlanstva okružena je visokim zidinama i realno je postojala mala mogućnost da napadač pogodi bilo koga unutar diplomatskog kompleksa. Ranjeni policajac i napadač izvan su životne opasnosti.

Jašarević je pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija i od ranije je poznat po kaznenim djelima u Austriji i Srbiji. Iako nema bh. državljanstvo iz Srbije je često dolazio u mjesto Maoča kod Brčkog, koje slovi za središte vehabijske zajednice u BiH. U Sarajevo je iz Novog Pazara došao nekoliko sati prije napada, a još se utvrđuje je li imao pomagače. Nalazi se na popisu 3.000 potencijalno opasnih osoba koje nadzire Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. U istragu se uključila i srbijanska policija.

Komentara 987

OB
-obrisani-
00:39 29.10.2011.

junica....

OB
-obrisani-
00:44 29.10.2011.

koji je link crovatine kolumne

US
U sridu
00:05 29.10.2011.

Ameri nece protiv bosanskih muslimana,ameri nisu dali niti jos daju treci entitet u Bosni...da se vratimo na temu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije