Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za Inu

Napad otpisanih: Ivo Sanader s Polančecom ide protiv premijerke

sanader (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
11.10.2010.
u 19:50

Bivši premijer Sanader danas će u Saboru pred povjerenstvom za Inu svjedočiti bez odvjetnika.

Ivo Sanader jutros oko 9 sati iz svoje kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu krenuo je na saslušanje koje je u 12 sati zakazano pred saborskim povjerenstvom o Ini.

Bivši premijer Ivo Sanader i Damir Polančec, koji je u njegovu mandatu bio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, udružili su snage u političkom obračunu s aktualnom premijerkom Jadrankom Kosor. Tvrde da je za sve odluke oko kojih se posljednjih mjeseci formiraju istražna povjerenstva i USKOK-ovi spisi Jadranka Kosor znala te da je kao članica užega kabineta Vlade sudjelovala u njihovu donošenju.

Otkrivanje strategije
Sanader će, tvrdi Polančecov odvjetnik Anto Nobilo, na saborskom povjerenstvu o Ini posvjedočiti kako je J. Kosor znala sve pojedinosti oko MOL-ova preuzimanja upravljačkih prava u Ini te o plinskom biznisu.

>>Sabor odbio izravni TV-prijenos Sanaderova svjedočenja o Ini

Nobilo očekuje i da će Sanader ispričati kako je J. Kosor poslao na sastanak o toj temi, a koji je bio održan 26. siječnja 2009. Sastanak je sazvao tadašnji potpredsjednik Vlade Polančec s temom “Izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnose na Inu – Industrija nafte d.d. i Glavnog ugovora o plinskom poslovanju”.

Na sastanak su bili pozvani Ivan Šuker, ministar financija, Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Zdenka Pogarić, predstojnica Ureda za zakonodavstvo, i odvjetnik Zoran Marković koji je, kao i Polančec, pod istragom zbog afere Podravka.

Poziv na sastanak koji se održao u Ministarstvu gospodarstva Polančec je poslao tri dana prije, a uz to je sudionicima poslao i prijedloge ugovora.

Kako su Polančec i Šuker stalno bili u sukobu, Sanader je, kaže Nobilo, na taj sastanak poslao Jadranku Kosor kako bi nadzirala tijek sastanka te držala stvari pod kontrolom, i to kao svojevrsna tampon-zona između dvojice ministara koji se nisu podnosili.

Objašnjavajući zašto Polančec nije prije, tijekom svojega svjedočenja pred saborskim povjerenstvom za Inu, spomenuo sastanak oko izmjene dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a, Nobilo je rekao kako je njegov klijent jednostavno zaboravio na taj detalj jer je bio previše uzbuđen, ali da očekuje kako će sada, pošto je o njemu obaviještena javnost, netko od članova Povjerenstva o tome pitati Sanadera.

Očekuje se da će bivši premijer sam, dakle bez odvjetnika, doći na saslušanje o Ini.

Njegov nastup trebao bi otkriti strategiju koju će zauzeti i u vezi sa svim ostalim aferama (poput Fimi medije, HEP-a i drugih), a koje se sve više povezuju s njegovim imenom.

Podudarni iskazi
Sigurno je da će Sanaderov istup biti podudaran s Polančecovim i da će se temeljiti na tome da je sve odluke, pa tako i onu o Ini i HEP-u, donosila Vlada kao kolektivno tijelo, ili barem uži kabinet. To bi bila prva premisa, a druga bi bila da, ako su se i neke političke odluke koje su vezane za gospodarstvo pokazale štetnima, zbog toga nisu i kriminalne. Nisu to prije što Vlada mora voditi računa o socijalnoj komponenti i ne može uspješno gospodariti. Ta taktika predsjednicu Vlade Jadranku Kosor čini suodgovornom za svaki Sanaderov potez.

Komentara 203

GU
Gustavo
20:14 11.10.2010.

Pa jasno da je znala, ali što je mogla napraviti, jedino istupiti iz vlade ili čekati svoj trenutak što je i dočekala.

PR
propalismoFranjoskroz
21:44 11.10.2010.

najčudnije je što ima ovih što se čude

OB
-obrisani-
08:36 15.10.2010.

Dr. Ivo, u ime Boga, nade i dišpeta kod hrvatina ajde brzo opet obečaj brzi EU 2006 ulazak i sudovanje na Haaškom sudu oko granice..Neka bude brzo i efikasno jer Hrvati več gube nadu da če se te stvari brzo ostvariti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije