Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj diktatora

Nakon smrti Kim Jong-ila treći Kim dolazi na vlast

Kim Jong-il
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.12.2011.
u 19:00

Kult ličnosti kakav je izgradila sjevernokorejska propaganda gori je od kulta Staljina u najcrnje vrijeme njegove vladavine. Sjevernokorejci su uvjereni da je sunce izlazilo samo zbog Kim Jong-ila, da je on bio najbolji

Sjeverna Koreja je u šoku! Dragi vođa Kim Jong-il, koji je zemljom upravljao punih 17 godina, podlegao je u subotu ujutro srčanom udaru koji ga je pogodio dok je vlakom obilazio zemlju. “Dragi vođa umro je zbog napora u pomaganju narodu Sjeverne Koreje. Moramo naći snage da prebrodimo ovaj gubitak”, objavila je u ponedjeljak gušeći se u suzama voditeljica na sjevernokorejskoj televiziji. Gotovo istoga trenutka život u Sjevernoj Koreji kao da se paralizirao. Ljudi su očajno plakali na ulicama, svi su pogoni stali, škole su raspuštene. Očaj je zavladao cijelom zemljom, a proglašena je 12-dnevna žalost.

To nije čudno kada se zna da je službena propaganda Pyongyanga gotovo dva desetljeća gradila kult ličnosti Kim Jong-ila zbog kojega je danas prosječan Sjevernokorejac uvjeren da je Sunce svakoga dana izlazilo na horizontu samo zahvaljujući ‘'dragome vođi’'. Cijeli je svijet, smatraju, obožavao njihova vođu, za njegov rođendan diljem svijeta održavane su priredbe te glazbeni i filmski festivali, a Kim Jong-il blagostivo bi im za te dane podario lijepo vrijeme. Sjevernokorejci su, naime, uvjereni da je upravo ‘'dragi vođa'’ svojim raspoloženjem mogao mijenjati vremenske prilike diljem svijeta. Uz to, bio je savršen golfer koji samo zbog fer-pleja nije igrao na međunarodnim natjecanjima, vrhunski pilot borbenih zrakoplova, najbolji filmski redatelj koji je ikada hodao Zemljom te modni guru koji svojom pojavom diktira odjevne trendove diljem planeta. Naravno, stvarnost je za sve one koji nisu ograničeni samo na vijesti Radio Pyongyanga i sjevernokorejske televizije nešto drukčija.

Kim Jong-il čovjek je čiji je kult ličnosti bio gori od kulta Staljina ili Hoxhe u najcrnjim danima njihove vladavine, čovjek koji je bez ikakve grižnje savjesti svojih dvadesetak milijuna podanika držao na rubu smrti od gladi uživajući pri tome u neizmjernom luksuzu. Još prije nekoliko godina Hennessy je objavio da im je upravo Kim Jong-il najbolji kupac koji godišnje izdvaja gotovo milijun dolara za njihov konjak Paradis, a do njegova su privatnog vlaka, kojim je putovao po zemlji jer se panično bojao letenja avionom iako je, kako sjevernokorejska propaganda tvrdi, “bio vrhunski pilot lovaca” helikopterom, svakoga jutra dostavljani svježi jastozi.

 U plejadi diktatora koji su 2011. otišli sa svjetske scene, Kim Jong-il zasigurno je najveća i najtajanstvenija figura. Gadafi je svojedobno sponzorirao svjetski terorizam, ali nije bio ni blizu ‘dragome vođi’, koji je, gađajući svakih nekoliko mjeseci svoje južne susjede artiljerijom, na raspolaganju imao i nuklearni arsenal. Mubarak je pokrao iz Egipta velika bogatstva, ali to su mrvice prema činjenici da je cijela Sjeverna Koreja zapravo u vlasništvu Kima i njegove obitelji. Tunižanin Ben Ali uživao je u velikom luksuzu, ali ipak si nije za vlastiti užitak izgradio grad u kojemu nitko ne živi, kao što je to učinio sjevernokorejski diktator. I još je jedna velika razlika između arapskih diktatora i Kim Jong-ila. Dok su Gadafi, Mubarak ili Ben Ali silom svrgnuti, za Kim Jong-ilom Sjevernokorejci rone suze jer ne znaju što im donosi sutrašnjica.

Neizvjesnost ne muči samo zaluđene i ožalošćene diktatorove podanike, već i susjede Sjeverne Koreje koji sada ne znaju što mogu očekivati od najzatvorenije zemlje svijeta koju će preuzeti Kim Jong-ilov najmlađi sin, tridesetogodišnji Kim Jong-un, nakon što ga je njegov otac prošle godine uveo u svijet politike dodijelivši mu čin generala. Čim je objavljena vijest o smrti, Južna je Koreja podigla razinu borbene pripravnosti na najvišu točku, očekujući kako bi mladi nasljednik mogao demonstrirati svoju odlučnost i silu artiljerijskim napadom na neki od južnokorejskih otoka, no većina analitičara smatra da do sukoba neće doći.

– Sjeverna Koreja i cijeli Korejski poluotok samo su pozornica za iskušavanje snaga između Kine i SAD-a te smjena na čelu države neće donijeti nikakve promjene. Sjeverna Koreja pod Kim Jong-unom funkcionirat će na isti način kao i pod vlašću njegova oca, a sadašnje zveckanje oružjem samo je parada za javnost – kaže hrvatski analitičar i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Davor Domazet-Lošo. Ipak, diktatorova smrt mogla bi poremetiti tajne pregovore koji su u petak otvoreni između američke administracije i visokih dužnosnika Sjeverne Koreje. Prema dobro obaviještenim izvorima, Pyongyang je samo dan prije Kimove smrti pristao na povratak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju u Sjevernu Koreju te na moratorij na testiranje dalekometnih raketa, a sve to u zamjenu za pomoć od 240.000 tona hrane koja im je trebala biti poslana kako bi preživjeli zimu.

– Sve sada staje, Sjeverna Koreja neće aktivirati sporazum dok Kim Jong-un ne konsolidira vlast u zemlji. Dapače, još će se dodatno za to vrijeme zatvoriti unutar svojih granica. Ipak, to neće dugo trajati, Kim Jong-un već se tri godine priprema za upravljanje zemljom, još od 2008., kada je njegov otac imao prvi srčani udar – kaže Bruce Klingener, nekadašnji CIA-in stručnjak za Sjevernu Koreju.

Komentara 32

TU
turopolje
19:22 19.12.2011.

Vidi ovog bumbara sa desne strane fotografije. Od danas je on gazda...A, jednoga dana ce on, kao i Hitler i Chauchesku, s´polozaja pasti uz larmu i tresku..

DK
dkatica2
19:30 19.12.2011.

SDP-ovci ovo su vaš i pajdaši , hitno na pogreb!

MA
Majur
19:10 19.12.2011.

Hoce li gospoda Mesic i drugovi iz sdp-a poslat vijenac drugu?!?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije