Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor sa sdp-om

Nakon razgovora s Milanovićem Čačić potpuno izgubio živce

radimir čačić, iblerov trg (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2011.
u 10:16

– S vama neću raspravljati! – nervozno nam je odbrusio i otišao svojim putem

– HNS će dobiti sve ono što je zapisano u koalicijskom sporazumu – rekao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić u srijedu ujutro prije nego što je ušao u središnjicu SDP-a na sastanak s budućim premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon sat i deset minuta iz zgrade je izašao jedan drugi, mnogo nervozniji Čačić. Nije želio nedvosmisleno odgovoriti na pitanja jesu li dogovorena sva ministarska mjesta, je li Ivan Vrdoljak novi ministar graditeljstva te je li Andrea Zlatar nova ministrica kulture.

“Nije ovo lakrdija iz 2007.”

– Ma dajte, molim vas. Nemamo se mi što dogovarati, to je sve dogovoreno – otresito je odgovorio.

Rekao je da je s Milanovićem razgovarao o budžetu, reformama Vlade i o javnim tvrtkama. Potpuno je izgubio živce nakon što smo ga pitali jesu li podijelili javna poduzeća, odnosno tko će im biti na čelu.

– Nije vam ovo HDZ-ova vlada. Ništa nismo dijelili, nećemo ništa dobiti niti tražimo, niti nam takvo što pada na pamet. Ovo je prvi put u povijesti da je Vlada sastavljena od strateških partnera. Ovo nije lakrdija iz 2003. i 2007. kada su glumili i ispregovarali sporazum na sedamsto stranica, od kojeg ništa nije realizirano – nervozno je odgovorio. Nije nam želio reći čak ni prema kojim će se kriterijima određivati šefovi javnih poduzeća.

– Hoću li ja samo o tome razgovarati?! E neću – odbrusio nam je i otišao svojim putem.

U SDP-u se čude tako nervoznoj reakciji jer je, kažu, sastanak prošao glatko.

Doznajemo da je nova vlada gotovo nacrtana, da je Andrea Zlatar (HNS) dobila zeleno svjetlo i da će postati ministrica kulture, da Milanović nije dopustio da HNS vodi ministarstvo poljoprivrede i da će Ivan Vrdoljak (HNS) voditi ministarstvo graditeljstva.

Ministarstvo znanosti najvjerojatnije će voditi Željko Jovanović jer su na tome, navodno, inzistirali riječki SDP-ovci zato što su ostvarili najbolji rezultat na izborima.

– Nije mi ništa ponuđeno, a i da jest, ne bih govorio o tome jer mislim da mandatar ima pravo predstaviti svoj tim – tvrdi Željko Jovanović.

Milanovićeva vlada bit će veća od sadašnje (17) i imat će najvjerojatnije 20 ministarstva – osim što će razdvojiti resor zdravstva od socijalne skrbi, a graditeljstva od zaštite okoliša, nova vlada ustrojit će i ministarstvo zaduženo za radnu i mirovinsku problematiku, a najvjerojatnije će ga voditi koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, koji o tome nije želio govoriti.

Hrelji draži Sabor

Inače, to je ministarstvo Milanović namijenio Silvanu Hrelji, predsjedniku HSU-a, koji je ponudu odbio i zauzvrat tražio (i dobio) mjesto potpredsjednika Sabora. Svoje mjesto u Vladi “prepustio” je HNS-u pa će tako narodnjaci voditi četiri, a ne tri ministarstva, kao što je prvotno bilo zamišljeno.

Iako su mnogi u SDP-u bili nezadovoljni povećanjem HNS-ove kvote, Milanović je popustio Čačiću.

– Nakon toga Milanović je Čačiću spustio rampu. HNS uvijek traži više nego što im pripada, ali nećemo popustiti – kaže nam Milanovićev bliski suradnik.

Komentara 1020

ZD
zlikovac-de-lux
13:22 07.12.2011.

moga bi kukuriku brzo u lonac

BA
banini
18:34 07.12.2011.

I HDZ se nada da su izbori za dvije godine. U nadi je spas.

ZD
zlikovac-de-lux
13:26 07.12.2011.

kolinje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije