Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPOVI FIMI MEDIJE

Nakon pravomoćne presude, sada i formalno oduzet novac od nasljednika Nevenke Jurak

Zagreb: Dolazak optuženih na su?enje u slu?aju Fimi media
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
13.10.2022.
u 14:06

Taj se novac poslije koristio za financiranje crnih fondova HDZ-a i osobnih potreba Ive Sanadera, a nakon pravomoćne presude, taj se novac morao oduzeti u posebnom postupku

Iako su u aferi Fimi media pravomoćno osuđeni i HDZ i njihov bivši premijer Ivo Sanader, repovi tog postupka još se vuku po  hrvatskim  sudnicama.

A jedan takav rep, koji se odnosi na oduzimanje milijunske protupravno stečene imovinske koristi od Arijane Jurak, kćeri i nasljednice Nevenke Jurak, jučer je okončan na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je presuđeno da se 2,5 milijuna protupravno stečene imovinske koristi  oduzima od Arijane Jurak te uplaćuje u proračun.

A u proračun će biti transferiran i iznos od gotovo 11,9 milijuna kuna protupravne imovinske koristi Fimi medije, koji su odavno deponirani na posebnom računu zagrebačkog Županijskog suda. Pravomoćnom presudom utvrđeno je da  je tih 11,9 milijuna kuna bila nezakonita zarada Fimi medije u poslovima koje je Fimi medija imala s državnim poduzećima, iz kojih se izvlačio novac.

Taj se novac poslije koristio za financiranje crnih fondova HDZ-a i osobnih potreba Ive Sanadera, a nakon pravomoćne presude, taj se novac morao oduzeti u posebnom postupku. Ista stvar je bila i sa spomenutih 2,5 milijuna kuna, za koje je presudom utvrđeno da su nepripadna imovinska korist Nevenke Jurak. Ona je u međuvremenu umrla, njezina tvrtka je otišla u stečaj, a spomenuti sudski postupak koji je jučer okončan presudom, je bio zapravo formalnost koja se mora provesti da bi se taj novac sa sudskih pologa i službeno transferirao u proračun.

Tako će državni proračun, ni kriv ni dužan, uskoro postati bogatiji za gotovo 15 milijuna kuna

Tijekom postupka koji je jučer okončan, odvjetnik koji je zastupao prava nasljednika Nevenke Jurak, predlagao je saslušanje bivših suoptuženika Nevenke Jurak,  no sud je to odbio. Pročitana je dokumentacija  i presuda u aferi Fimi media u kojoj je Sanader pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora te mu je oduzeto 14,9 milijuna kuna. HDZ je kažnjen novčanom kaznom od 3,5 milijuna te im je oduzeto 14,6 milijuna kuna.

Mladen Barišić osuđen je na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca zavora dok je Ratko Maček oslobođen optužbi. Za aferu se sudilo dva puta jer je prvu osuđujuću presudu iz 2013. ukinuo Vrhovni sud, a presuda je postala pravomoćna prošle godine, kada je Vrhovni sud mahom potvrdio ono što je odlučilo vijeće sutkinje Irene Kvaternik, osim što su Sanaderu za godinu dana smanjili kaznu.

Nakon što je ta presuda postala pravomoćna, njemu je s računa u Hrvatskoj oduzet novac, a mirovina od 8500 kuna mu je pod ovrhom. Ovaj tjedan je nepravomoćno oslobođen optužbi u aferi Hypo, pa je njegova obrana zatražila da će tražiti da mu se objedine do sada pravomoćne presude iz afera Planinska, Fimi media i Ina MOL.

>> VIDEO Sanader oslobođen optužbi za aferu Hypo


 

Komentara 1

UN
Unel29
16:15 13.10.2022.

Vi'š ti našeg sudstva. A love nema. Svi ošli u stečaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije