Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDANA UPOZORENJA

Zbog opasnog vremena DHMZ izdao niz upozorenja: Očekuju nas nagle promjene, budite oprezni

Zagreb: Prvi ovosezonski snijeg na Sljemenu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
02.12.2023.
u 09:06

Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni

Dan će početi uz južinu i iznadprosječnu toplinu, a ponegdje i kišu, dok će završiti hladnije te u zapadnim kopnenim krajevima često sa snijegom. Nedjelja će biti hladnija i sunčanija, uz mogućnost naleta snijega. Mirnije će biti u ponedjeljak. Tada će biti osjetno hladnije, suho i barem djelomice sunčano. Oblačnije će biti od utorka, kada će i oborine biti sve češće

U Slavoniji, Baranji i Srijemu puhat će danas umjeren do jak jugozapadni vjetar koji će navečer okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni te će naglo zahladnjeti. Središnja Hrvatska bit će oblačnija, a prema večeri se očekuje prelazak kiše u snijeg. U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu povremeno će padati kiša, u gorju u noći na nedjelju slijedi snijeg i stvaranje snježnog pokrivača, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U Dalmaciji su lokalno mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Također, puhat će jako do olujno jugo i jugozapadnjak. Uz promjenjivu naoblaku, na krajnjem jugu Hrvatske valja računati na mjestimice pljuskovitu oborinu s grmljavinom. 

GALERIJA Prvi ovosezonski snijeg na Sljemenu

Zagreb: Prvi ovosezonski snijeg na Sljemenu
1/7

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u vremenskoj prognozi za subotu, također, navodi kako će vrijeme biti promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. 

Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19 °C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

VEZANI ČLANCI:

DHMZ je za subotu izdao upozorenja za područje cijele Hrvatske. Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog vjetra za Dalmaciju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", ističe DHMZ. 

VIDEO Snijeg zabijelio Daruvar u svega nekoliko minuta

Uz to, izdan je niz žutih upozorenja. U gospićkoj regiji upozorenja su izdana zbog vjetra, kiše te snijega i poledice. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena. U osječkoj i kninskoj zbog vjetra. U zagrebačkoj zbog vjetra te snijega i poledice te u karlovačkoj zbog snijega i poledice. 

"Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", navodi se vezano uz snijeg i poledicu. 

Komentara 1

Avatar KalebJosua
KalebJosua
09:17 02.12.2023.

Dosadni ste!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije