Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski forum

Nakon Hrvatske u Europsku uniju tek 2020. godine

Werner Faymann (1)
Snježana Herek/VLM
19.11.2012.
u 23:07

Na skupu se također moglo čuti da je Austrija u države jugoistočne Europe uložila oko 60 milijardi eura, od toga u hrvatsko gospodarstvo od 1993. godine, više od šest milijardi eura.

BEČ – „Quo vadis Europa? Razmjena ideja iz perspektive zemalja jugoistočne Europe“ naziv je panel rasprave kojom je u ponedjeljak navečer u Beču završen 9. Bečki gospodarski forum (VEF). Glavne su mu poruke da je daljnje širenje EU-a nužno unatoč rastućoj skepsi i zamoru u zemljama članicama te kako zemlje Zapadnog Balkana jačanjem regionalne suradnje brže mogu postići svoj zajednički cilj – pristup EU.

Predsjednik uprave bankarskog holdinga Raiffeisen international Herbert Stepic je rekao kako nakon ulaska Hrvatske u EU slijedeće godine ne očekuje prijem novih članica do 2020. Dodao je kako regija jugoistočna Europa ima veliki potencijal, naglasivši značaj potpore tim zemljama na njihovom europskom putu.

„Austrija je pouzdan partner za svoje susjede. Zajednička suradnja s državama središnje i jugoistočne Europe je temelj za uspjeh. Također u gospodarskim teškim vremenima“, rekao je austrijski kancelar Werner Faymann, istaknuvši kako jedino viši gospodarski rast u Europi može osigurati nova radna mjesta, socijalno zajedništvo i investicije. Upozorio je na važnost borbe protiv nezaposlenosti mladih.

Na skupu se također moglo čuti da je Austrija u države jugoistočne Europe uložila oko 60 milijardi eura, od toga u hrvatsko gospodarstvo od 1993. godine, više od šest milijardi eura.

Premijer Crne Gore Igor Lukšić je promovirao gospodarske potencijale svoje zemlje, istaknuvši kako su politika dobrosusjedskih odnosa i regionalna suradnja jedni od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore na njenom europskom putu.

Zamjenica kosovskog premijera i ministrica za trgovinu i industriju Kosova Mimoza Kusari-Lila naglasila je značaj europske perspektive za zemlje regije, pa tako i za Kosovo.

Napomenula je kako će brzina približavanja EU ovisiti od uspjeha u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te vladavine prava.

Ovogodišnji, deveti po redu Forum je održan pod naslovom „Quo vadis Europa – suradnja za europske integracije“, a okupio je 200-njak sudionika, visokih državnih dužnosnika i predstavnika financijskih i gospodarskih institucija iz 35 zemalja, među kojima i iz Hrvatske.

Na njegovom otvorenju predsjednik VEF-a, bivši austrijski potkancelar i posebni koordinator Pakta stabilnosti za JI Europu Erhard Busek istako važnost jačanja gospodarske suradnje za sve države regije, ocijenivši Regiju „stabilnom“. Ustvrdio je da se samo učinkovitom regionalnom suradnjom može stvoriti pozitivno gospodarsko okružje za investitore i tako lakše riješili problemi nastali zbog globalne gospodarske i financijske krize.

„Mislim da je stanje na Balkanu stabilno i da se stvari razvijaju u pravom smjeru“, rekao je Busek. Naglasio je bitnu ulogu gospodarstva kao motora povezivanja gospodarstvenika u regiji, dodavši kako je ono u mnogim stvarima jače od politike, što treba iskoristiti.

Doministrica za ekonomsku politiku i europske integracije u austrijskom Ministarstvu gospodarstva, obitelji i mladih Bernadette Gierlinger je rekla da je EU zaključenim pristupnim pregovorima s Hrvatskom, odlukom o početku pregovora s Crnom Gorom te dodjelom kandidatskog statusa Srbiji odaslala jasan signal da je sklona širenju na europski jugoistok. Dodala je kako RH mora uložiti dodatne napore da do predviđenog roka za ulazak u EU ispuni preostale obveze. Spomenula je i pritužbe nekih austrijskih ulagača na administrativne prepreke na koje nailaze u Hrvatskoj.

Glavna tajnica i idejna začetnica Foruma Elena Kirtcheva izrazila je zadovoljstvo velikim zanimanjem za taj skup.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
15:19 20.11.2012.

20.11.2012. u 06:56h toxic alien je napisao/la: Ne vjerujem da ce ova vijest ikoga rastuziti. Do 2020 vise nece ni biti interesa za clanstvo u EU, ili mozda vise nece biti niti EU. ----------------------------------------- Bolesna EU je prava prvcata utopijaa koja nikome ne traba!!! Zašto male države EU da pune kasu velikm kao što su Nemačka i Francuska? Nadam se da Republika Srbija nikada neće nasesti na slatkorečivost predstavnika EU, pa postati član te utopije!!! Nama je daleko bolje da se što pre raskačimo proklete EU i pokrenemo postupak prikljkučenja Evro-Azijskoj Uniji koja nam je daleko bliža po najpre zbog bliskosti sa Ruskom Federacijom i drugim pravoslavnim zemljama na istoku. A i našim srcima je to bliže. Ne treba da se mi mešamo sa katoličkim svetom jer nam tamo nije mesto!.

SI
Sirus
23:49 19.11.2012.

I do Hrvatske je bilo 6 i plola godine od Bugarske i Romuske 2007.

Avatar toxic alien
toxic alien
06:56 20.11.2012.

Ne vjerujem da ce ova vijest ikoga rastuziti. Do 2020 vise nece ni biti interesa za clanstvo u EU, ili mozda vise nece biti niti EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije