Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabranjen i epimed

Bivši šef Plive Matko Bolanča ministru: Zaustavite Epimen

'12.05.2012., Zagreb - Matko Bolanca, predsjednik Uprave Plive, na Plivinom standu na Zrinjevcu povodom akcije Volim hodanje. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
13.07.2012.
u 11:09

Medika je sama poslala Epimed na testiranje, dobili su slične rezultate kao za Epimen i povukli Epimed s tržišta, kažu odvjetnici.

Nekoliko tjedana nakon povlačenja s tržišta i zabrane preparata Epimen i ViaNatur, koji služe za “podizanje vitalnosti kod muškaraca”, Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja donijela je naredbu o povlačenju s hrvatskog tržišta dodatka prehrani Epimed gold jer je utvrđeno da proizvod sadrži istu kemijsku supstancu sildenafil koja je djelatna tvar u lijekovima i nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani. Vijest je intrigantna s obzirom na to da se vlasnik Epimena, Ivan Sporiš u nedavnom tekstu u Večernjem listu žalio da su mu “sve smjestili farmaceuti” i da “nije valjda lud da u svoj preparat dodaje zabranjenu tvar u količini koja nema nikakvog učinka, a brani mu prodaju”. Sporiš, koji traži novu analizu i ne priznaje da u Epimenu ima tvari iz “male plave tabletice”, kaže da je hajka krenula kada se protivio da se na tržištu pojavi “Epimed”.

Krađa brenda?

Preparat je gotovo istoimen i u Epimenu su ocijenili da se radi o bezobraznoj krađi brenda.

Premda u svom ispravku to opovrgava, donedavni predsjednik uprave Plive Matko Bolanča uključen je u cijelu priču. I to ne samo kao član NO-a Medike, distributera Epimenu konkurentnog Epimeda (a ne predsjednik NO-a Medike), već je, kao što pokazuje dokument koji posjeduje Večernji, 25. svibnja 2012. na adrese Ministarstva zdravlja i Uprave za sanitarnu inspekciju poslao “važnu informaciju vezanu uz proizvod Epimen...”.

U dopisu objašnjava kakve su neregularnosti nađene analizom u Institutu R. Bošković, dostavlja i mišljenje farmakologa te upozorava na neželjene učinke kapsula koje sadrže “ilegalne sastojke”. “Stoga smatramo nužnim da Ministarstvo poduzme sve odgovarajuće mjere kako bi se konzumacija proizvoda, a koji navodno pomažu kod erektilne disfunkcije, što hitnije zaustavili...”., piše Ministru zdravlja Rajku Ostojiću.

Izbjegao odgovore

Prije objave teksta u kojemu vlasnik Epimena tvrdi da su ga s tržišta maknuli farmaceuti, g. Bolanči su mailom poslana pitanja u kojima od njega tražimo da objasni svoju ulogu u slučaju. On je to izbjegao, nego je reakciju poslala glasnogovornica Plive. U dopisu potvrđuje da je analizu Epimena u Institutu Ruđer Bošković naručila ova kompanija i da joj je to i dužnost. Zašto onda g. Bolanča u ispravku tvrdi da nije “na bilo koji način intervenirao u povlačenju Epimena s tržišta”?

Komentara 5

PO
poluprovokator
12:24 13.07.2012.

A zapljena robe i uništavanje o njihovom trošku? A enormna kazna zastupniku/uvozniku? Nekako mi ovo izgleda "premekano" i kao da hr propisi pogoduju takvoj raboti u stilu- uvezi, prodaj i bezobrazno zaradi jer neće biti sankcija osim drugarske kritike.

AU
autoritet
12:54 13.07.2012.

Pliva u stranom vlasništvu nastavlja uništavanje malih hrvatskih proizvoda, to je sva istina. Plivine proizvode testirajte ako smijete...

DI
duncan_idaho
16:21 13.07.2012.

13.07.2012. u 12:54h autoritet je napisao/la: Pliva u stranom vlasništvu nastavlja uništavanje malih hrvatskih proizvoda, to je sva istina. Plivine proizvode testirajte ako smijete... ______________________________________________________________ Kuku lele, velike korporacije uništavaju našeg čo'eka... A to što naš pošten čo'ek stavlja nedopuštenene supstance koga briga, zakoni su pisani za budale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije