Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U drugoj državi EU

Nakon 5 godina stječete sva prava koja uživaju državljani te zemlje

setnja
pixsell
15.01.2012.
u 12:01

Dozvola stalnog boravka u drugoj državi EU među ostalim jamči pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje i prava iz mirovinskog osiguranja koja bi imali i u državi čije državljanstvo imate

Ako ste dovoljno mladi da možete otići na školovanje u neku drugu zemlju članicu EU i na školovanju provesti 5 godina automatski stječete pravo stalnog boravka. Znači možete ostati u toj zemlji koliko vas je volja. Na vaš stalni boravaka od tih 5 godina ne utječe privremena odsutnost u trajanju manjem od 6 mjeseci godišnje, duža odsutnost radi služenja vojnog roka, jedan izostanak u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci iz važnih razloga. Ti važni razlozi mogu biti trudnoća ili rodiljni dopust, ozbiljna bolest, strukovno obrazovanje ili posao u nekoj drugoj zemlji.

Dozvola stalnog boravka nije obavezan dokument koji morate imate. Ona potvrđuje vaše pravo da živite u zemlji gdje ste se nastanili bez ikakvih uvjeta. To znači da vam vlasti više ne smiju tražiti dokaze da imate posao, dovoljno sredstava za boravak ili zdravstveno osiguranje. Dokument može biti od pomoći ako imate posla s vlastima ili trebate zadovoljiti neke administrativne formalnosti. Samu dozvolu stalnog boravka možete zatražiti od institucije za izdavanje stalne dozvole boravka i ona vam je mora izdati što je prije moguće i to uz naknadu ne veću od one koju državljani te zemlje plaćaju za osobnu iskaznicu.

Rok trajanja ovog dokumenta je neograničena što znači da je ne morate obnavljati. Da bi je jedanput dobili potrebno je dokazati da u određenoj zemlji živite 5 godina. Kao dokaz može vam poslužiti potvrda prijave boravka koju ste dobili kad ste došli studirati. Ako ste pak učini neko djelo koje vlasti mogu dokazati a u suprotnosti je sa zakonom ili općom sigurnosti možete biti istjerani iz zemlje. Odluka o istjerivanju mora vam biti urečena pismeno sa svim objašnjenjima zbog kojih vas se istjeruje te točnim podacima kako se možete žaliti i do kada.

U tijeku školovanja ili rada u drugoj zemlji članici EU mogu vas posjećivati vaši roditelji, bake i djedovi ili drugi rođaci, ako ste oženjeni može vam se pridružiti vaš bračni ili izvanbračni partner kao i vaša djeca. I za njihov boravak vrijede ista pravila kao i za vaš ako su državljani zemlje članice EU. U protivnom moraju poštivati pravila za građane izvan EU.  Ako ostaju duže od 3 mjeseca moraju se registrirati, a ako ostanu s vama duže od 5 godina i oni mogu zatražiti dozvolu stalnog boravka.

Što se tiče prava glasovanja i kandidature na izborima kako lokalnim tako i europskim, uz dozvolu stalnog boravka morate zatražiti da vas se upiše u biračke popise i pri tome dokazati da nećete glasati na dva mjesta. Isto tako ako se kandidirate na izborima, možete za iste izbore biti kandidat samo u jednoj zemlji, ili u onoj čije državljanstvo uživate ili u ooj čiji ste stalni stanovnik.

Kad jedanput zaslužite dozvolu stalnog boravka u zemlji članici Europske unije imate pravo i na sve pogodnosti koje uživaju državljani te zemlje. Imate pravo na socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje, naknadu za porodiljski dopust, dječji doplatak, prava iz mirovinskog osiguranja, pravo naknade za nezaposlene, porezne olakšice i sva ona prava koja bi imali i u državi čije državljanstvo imate. Isto tako imate pravo zatražiti kredit za npr. plaćanje školovanja. Vaša djeca imaju pravo na besplatno poučavanje jezika kad stasaju za školu ako ne poznaju jezik zemlje čiji ste vi postali stalni stanovnik.

Problemi koji bi se mogli pojavit mogu biti vezani za onu pravnu nadležnost koju propisuje zemlja članica EU i nad čime EU nema svoju moć. To mogu biti problemi s bankarskim propisima i pravilima. Neke banke mogu odbiti hipotekarni kredit za slučaj da ga želite dići zajedno s partnerom koji je državljanin neke druge zemlje članice EU s obrazloženjem prevelikog rizika

Komentara 1

K1
k1milica
22:44 15.01.2012.

pa i sad je tako (imam boravak u italiji) sto se mjenja? na bolje mislim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije