Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna šumara

Najviše bodova na natječaju donosio je razgovor s direktorom

Ivan Pavelić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
13.04.2015.
u 16:59

Natječaj Hrvatskih šuma za 88 radnih mjesta revirnika izazvao je lavinu nezadovoljstva među kandidatima koji nisu dobili posao. Direktor Šuma Ivan Pavelić (na slici) razgovarao je sa svih 220 kandidata, a primjedba je da se bodovalo ono što nije navedeno u natječaju

Natječaj Hrvatskih šuma za 88 radnih mjesta revirnika izazvao je lavinu nezadovoljstva među kandidatima koji nisu dobili posao. Njih zasad 40-ak pokrenulo je inicijativu prikupljanja potpisa prigovora zbog, kako tvrde, netransparentnog natječaja. Glavni im je prigovor da se jedno tražilo na natječaju, a poslije bodovalo nešto sasvim drugo.

Bodovi bez kriterija

Usto, od mogućih 150 bodova, koliko se moglo dobiti, čak 50 bodova donosio je razgovor, a koji je sa svakim od 220 kandidata koliko ih je zadovoljilo uvjete natječaja osobno obavio predsjednik uprave Šuma Ivan Pavelić (na slici). U uvjetima natječaja tako se tražilo hrvatsko državljanstvo, završen Šumarski fakultet, najmanje jedna godina staža na poslovima šumarskog smjera i položen vozački ispit. Navedeno je i da prednost imaju zaposleni u Hrvatskim šumama te branitelji i djeca poginulih branitelja. Kandidati s kojima smo razgovarali, podaci poznati redakciji, spornim smatraju što se na kraju bodovalo i ono što nije navedeno u natječaju. Tako se za status branitelja ili djeteta poginulog branitelja te za zvanje ovlaštenog inženjera dobivalo po 10 bodova, no iznenadilo ih je da su dodatne bodove mogli dobiti oni koji su stručnjaci ili ovlaštenici zaštite na radu te oni koji su ocjenjivači trofeja, također po 10 bodova. Pismeni dio ispita donosio je maksimalnih 40 bodova, a već spomenuti usmeni ispit 50. Razgovor bez svjedoka s predsjednikom uprave Ivanom Pavelićem trajao je tri do pet minuta i jedino pitanje bilo je što mi mislimo koja je uloga revirnika u Šumama. I na osnovi toga on je dijelio bodove – kažu kandidati. Dodaju da se na natječaju tražilo 88 revirnika, a primili su njih 79, te da su primljeni i oni koji nisu odradili pripravnički staž. Sporno im je to što su se bodovi za staž dobivali tako da su se ukupnim godinama zbrajale godine staža u Šumama.

Nisu obvezni raspisati natječaj

U Šumama kažu da, s obzirom na to da su trgovačko društvo, prema Zakonu o radu nisu obvezni raspisivati natječaj. No unatoč tome cilj im je bio da svi zainteresirani kandidati budu obaviješteni o potrebi zapošljavanja, da svima daju priliku da im se predstave i da odaberu najbolje. Kažu da su u natječaju objavili poziv za popunjavanja 88 slobodnih mjesta, a da se devet mjesta popunjava radnicima koji su već zaposleni u Šumama.

– U natječaju su traženi samo nužni uvjeti, dok je pravo uprave Društva da definira što ocjenjuje i na koji način, vodeći računa da su kriteriji jednaki za sve kandidate – navode u Šumama

>> Odbili 6 mil. kuna jeftiniju ponudu zbog lošeg uveza?! 

>> Hrvatskim šumama nije uopće stalo do šetnice i parka Anindol

Komentara 1

SU
snjezana.uremovic
10:01 14.04.2015.

Ovo je manji problem HŠ-a! Veći je i najveći MULJA sa sječom, nepridržavanje uvjeta iz ugovora s pilanama, prije dvije godine nasilno smanjivanje isporuke MALIM pilanama i posebno pilanama u područjima RH koja žive teško i od prerade drva, ... Drug je tipični komu...ski nasilnik! Vrijemeje da i on ode a trupci budu primarna sirovina HRVATSKIH pilana! Isporuke inozemstvu su uredne, ali u RH to nije tako! Zašto? ... 'Provizije' s enaplaćuju u Ilirskoj Bistrici, Postojni, Ljubljani ... Žalosno! Drug je DIOKTATOR!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije