Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZI Sindikat i radnici Gaj FM-a traže potporu vlasti:

Najvažnije nam je očuvanje radnih mjesta

06.01.2009.
u 15:50

Zbog smanjenja narudžbi i obima poslovanja slatinska tvrtka Gaj FM, koja je prije pola godine, pod povoljnim uvjetima, uzela u najam cjelokupnu imovinu Inpo grupe i IK Gaj u stečaju, zajedno sa 385 radnika, prvog radnog dana u 2009. otpustila je 75 radnika.

Prevareni radnici
U Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, koji štiti zaposlenike, ne mogu doći k sebi, smatrajući da su radnici prevareni i da su, osim otkaza, postojala i druga rješenja kako bi se radnicima osigurao nastavak rada.

Ovakav (ne)očekivani potez poslodavac pravda posljedicama krize u kojoj se nalazi cjelokupna hrvatska drvna industrija, a koja je i u povoljnijim uvjetima gospodarenja jedva spajala kraj s krajem.

- U posljednjih mjesec dana sedamdesetak radnika ionako nije imalo posla, pa sada samo nismo produžili ugovore o radu. Učinili smo to kako bismo smanjili fiksne troškove i tako očuvali preostala radna mjesta. Nadamo se da ćemo otpuštene radnike, poprave li se prilike za mjesec-dva, ponovno zaposliti - kaže Damir Dudović, direktor Gaj FM-a - ističući da uprava čini sve kako bi uposlila postojeće proizvodne kapacitete.

U sindikatu SSSH-a, PPDIV-a, tvrde da radnici nisu smjeli dobiti otkaze samim tim što Gaj FM namjerava kupiti imovinu koju sada ima u najmu. U pismu upućenom Nadzornom odboru i direktoru Gaj FM-a Šimo Orešković, član odbora vjerovnika Inpo grupe u stečaju, ujedno i regionalni povjerenik PPDIV-a, ističe da Gaj FM nije imao pravo prekršiti potpisani Ugovor o zakupu i preuzetim obvezama prema 385 preuzetih zaposlenika.

- Vaša odluka teško je pogodila poglavito radnike u Voćinu, području posebne državne skrbi, na kojem gotovo i nema druge zaposlenosti, a stanovnici Voćina očekivali su da će u vašem poduzeću osigurati dalju egzistenciju - ističe u pismu Šimo Orešković.

Nova cijena prevelika

Na prvoj i drugoj javnoj dražbi cjelokupna imovina Inpo grupe i IK Gaja u stečaju procijenjena je na 84, odnosno 52 milijuna kuna. U trećoj dražbi imovina se prodaje za iznos od 45 milijuna kuna, ali je upitno hoće li biti kupaca jer se u poslovnim krugovima upola manja cijena od početne smatra prevelikom. U SSSH predlažu da se radnici vrate na posao ili da se s najmoprimcem raskine ugovor, a pogon u Voćinu i tvornica furnira u Slatini ponude u najam nekoj drugoj tvrtki koja će uposliti radnike i osigurati nastavak proizvodnje.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije