Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napredak u beču

Najvažnija zadaća: Pomagati mlade – našu budućnost!

beč napredak
VL
21.06.2010.
u 13:48

Poveznica je između Hrvata u Austriji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

BEČ – Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Beč proslavila je u petak u bečkom Kursalonu 15. obljetnicu utemeljenja. Akademiji su nazočili članovi Središnje uprave Napretka, podružnica, predstavnici austrijskih i bečkih gradskih vlasti na svim razinama, diplomatskog zbora, gospodarstvenici i sponzori.

Okupljenje članove i prijatelje Napretka te njihove goste uvodno je pozdravio predsjednik bečke podružnice prof. Filip Zloušić.

U svom govoru ukazao je na 15 godina uspješnog rada i postignute rezultate podružnice, naglasivši da je Napretkova podružnica u Beču poveznica između Hrvata u Austriji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

- Teško je nabrojati sve ono što smo napravili u proteklih 15 godina, ali napravljeno je zbilja vrlo mnogo. Posebno ističem tečajeve njemačkog jezika za naše ljude u Austriji, ali i Ljetnu školu studenata iz BiH i Hrvatske - rekao je Zloušić, dodavši kako je veliki doprinos bečke podružnice stipendiranje studenata iz BiH i Hrvatske iz sredstava fonda Fra Ivan Franjo Jukić.

- Dosad smo podijelili 145 godišnjih stipendija studentima te primili 300 studenata na ljetni tečaj njemačkog jezika koji već jedanaestu godinu zaredom u Beču pohađa oko 30-ak Napretkovih stipendista. Osim podrške studentima u domovini, Napredak iz Beča redovito organizira i tribine za naše iseljenike,  zaključio je Zloušić.

Nazočne su, između ostalih, pozdravili i predsjednik Središnje uprave Napretka prof. dr. Franjo Topić, dr. Manfred Matzka uime austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna, dr. Haydar Sari uime ministra za kulturu grada Beča Andreasa M. Pokornya, Anica Matzka-Dojder, zastupnica u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu uime ministrice za integraciju grada Beča Sandre Frauenberger, Barbara Majer iz hrvatskog veleposlanstva u Austriji, konzul BiH u Austriji Neven Kulenović, predsjednik bečke Radničke komore mr. Herbert Tumpl i predstavnik Komore dr. Helmut Naumann, predstavnik Austrijskog pokreta mladih radnika Markus Gruber, dopredsjednik Kršćanskih sindikata austrijske mladeži Roland Taufner, načelnica 4. bečkog stambenog kotara, demokršćanka Susanne Reichard, predsjednik Hrvatsko-gradišćanskog centra u Beču Tibor Jugović, dopredsjednik HKD-a Gradišće Heinz Grausam te sponzori i dobročinitelji, član Nadzornog odbora Volksbanke Inter. Mr. Martin Konrad, šef marketinga tvrtke Alpine Bau mr. Michael Pichler, predstavnica tvrtke Herz Armaturen mr. Juza Sussane, kao i dr. Alois Hadwiger, Franz Ehrlich, Josip Kaleb i drugi.

Zaslužnima za potporu aktivnosti Glavne podružnice u Beču, predsjednik Zloušić uručio je priznanja i zahvalnice uz zamolbu za nastavak suradnje.

Glazbeni okvir svečanosti dali su:tmburaški ansambl AKroBiH, Marija Podnar (flauta), Matija Podnar (bas-bariton), Siniša Gaščić (gitara), Mario Andrić, Slavo Tomaš i Vedrana Kovač na klaviru te tenor Luka Gudelj. Program je vodio mr. Mladen Nenadić , dopredsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Linzu.

Ključne riječi

Komentara 2

ZV
Zvonimir555
15:09 21.06.2010.

Ovo je taako lijepo RECENO : > Najvaznija zadaca: Pomagati mlade - nasu buducnost! < Kako sam samo dirnuta tim divnim Velikim rijecima... Samo sto nista ne razumijem - O P R O S T I T E... Znate zasto P R O S T I T E... Znate zasto ne razumijem, jer sam majka dvoje divnih Mladih ljudi (koja se uz savrseno znanje Engleskog jezika i certifikate socijalnih znanosti ne mogu zaposliti) i udovica sam inspektora u pricuvnim snagama MUP-a , koji je Veteran Domovinskog Rata... Koji Mladi ? Koja Buducnost...?... OPROSTITE NE RAZUMIJEM VAS....... JER MI JE STALNO BROJKA 4OO.OOO PRED MOJIM OCIMA (NE U DOLARIMA VEC U ZIIIIIIVIM LJUDIMA ) Da li me shvacate Gospodo..???? Znam da me ne shvacate i nije mi ni bitno, a i znam ciji su sinovi uspjeli dobiti >stipendije< za te vase studije. Molim vas sapnite i nama > OBICNIM SMRTNICIMA < GDJE DA to skrenemo i kojim putem da se uputimo i KUDA da bi i nasa draga djecica, a vasa braca po Bogu i ovoj Zemlji Hrvatskoj , isto TAKO DOBILA TE VASE STIPENDIJE!! MOLIM VAS !! Vjerujte mi u Hrvatskom narodu JOS NISU IZUMRLI CLANOVI STARIH , NEKADA PLEMICKIH OBITELJI (PLEMENITIH) KOJI SU BRANILI SVOJIM ZIVOTIMA NEKADASNJU KRAJINU OD NAVALE TURAKA U NASE I V A S E KRAJEVE GOSPODO AUSTIJANCI....!!! TA I TAKVA DJECA , POTOMCI , JUNACKE PROSLOSTI NASIH I VASIH NARODA DANAS SU BEZ POSLA .....A >SMJENILA < ih je >Zlatna generacija....< KALY YUGE , ZELJEZNOG DOBA OVE NASE PLANETE.........

TO
Toni12345
21:53 21.06.2010.

Bravo Marija, sve si rekla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije