Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastro Grupa i u krizi je povećavala svoj udio

Najuspješniji hrvatski klaster širi se na tržišta BiH i Srbije

19.02.2010.
u 19:00

Prošlu godinu Gastro Grupa završila je s realizacijom od 101 posto, što je glavni pokazatelj da je klaster, unatoč padu tržišta, rastao zahvaljujući povećanju tržišnog udjela – kaže Ivana Vidušin, izvršna direktorica marketinga. Tvrtka ima udjel od 25 posto u ukupnoj hrvatskoj veleprodaji, ukupni su prihodi grupacije u 2009. iznosili 2,45 milijardi, a dobit 73 milijuna kuna.

I u uvjetima pada tržišta maloprodaje od 16 posto Gastro Grupa ostala je lider u distribuciji pića i cjelovitog asortimana za kanal HoReCa s udjelom od 25 posto u ukupnoj hrvatskoj veleprodaji, dok su ukupni su prihodi grupacije u 2009. iznosili 2,45 milijardi, a dobit 73 milijuna kuna.

Širenje u BiH i Srbiju

Najuspješniji veleprodajni hrvatski klaster u prošloj godini sa svojih 29 obiteljskih kompanija za distribuciju hrane, pića i ostale potrošne robe, koji je nedavno obilježio petu obljetnicu poslovanja, u ovoj godini planira širenje na tržišta BiH i Srbije, čime će povećati broj svojih članica i poboljšati poziciju u pregovorima s međunarodnim dobavljačima.

– Prošlu godinu završili smo s realizacijom od 101 posto, što je glavni pokazatelj da je klaster, unatoč padu tržišta, rastao zahvaljujući povećanju tržišnog udjela – kaže Ivana Vidušin, izvršna direktorica marketinga.

Klaster zapošljava više od 1800 ljudi te posluje s više od 12 tisuća kupaca. S dvjema novim članicama, Blaškan i Velepromet-tradeom te dvama kapitalnim projektima – distribucijama Jug i Zapad u Splitu i Zagrebu – nadoknađen je udio na tržištu izgubljen lanjskim izlaskom najveće i četiriju manjih članica iz Gastro Grupe, te je i u recesijskim prilikama povećan broj zaposlenih, objašnjava I. Vidušin.

Sinergija s dobavljačima

U povodu pete obljetnice članice su klastera potkraj godine u akciji Dar od srca prikupile 150.000 kuna. U suradnji s Hrvatskim Caritasom darivane su siromašne obitelji u pet hrvatskih regija. Gastro sportske igre u Solarisu prelaze u tradicionalnu manifestaciju kojoj je cilj što bolja sinergija vlasnika Gastro grupe s dobavljačima i kupcima. Klaster ima certifikate ISO 9001:2008 i ISO 22000:2005, koji su u procesu recertifikacije, tako da ovih dana u upravi očekuju potvrdu certifikata za iduće tri godine.

- Kroz standardizaciju ostvarujemo brojne prednosti, najvažnije su što se možemo pojedinačno i kao GG pojaviti na bilo kojem domaćem ili međunarodnom tenderu kao jamstvo kvalitete roba i usluga koje nudimo, kroz cijeli proces prošao je veliki broj naših zaposlenika putem internih i eksternih seminara čime smo podigli svijest o potrebi za ovim standardima, a ujedno smo podigli i ujednačili standarde naših članica u tom zaista zahtjevnom segmentu upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane - kaže Ivana Vidušin. 

Objašnjava da je započela i informatizacija klastera radi dostave podataka o prodaji i nabavi svih članica te povezivanja s njihovim bazama podataka kako bi se što više približili klijentima.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
12:41 20.02.2010.

Klaster? KLASTER?? Kakav klaster???? Koji je to jezik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije